fbpx
Spectacles

Nesten ingen kjøper Spectacles

Snap sine briller – Spectacles – ble spådd å bli «The next 5 billion USD product». Fasiten ser ganske så annerledes ut.

Snap, moderselskapet til Snapchat, omtaler seg selv som et kameraselskap. For snart ett år siden lanserte selskapet solbrillene Spectacles. Briller hvor du enkelt kan filme og så legge ut filmklippene enkelt på Snapchat.

I lang tid var det uhyre vanskelig å få tak i Spectacles, noe som «pushet» prisen på Spectacles-brillene opp fra de knappe 130 dollarne de kostet, til nærmere 1,000 dollar på Ebay. Jeg kjøpte mine Spectacles via Ebay mot slutten av 2016, og betalte i underkant av 4,000 kroner. Da var frakt og toll regnet inn.

Markedet vil ikke ha video-briller

I juni ble det mulig for oss i Norge å kjøpe Snap sine video-briller. Men til tross for at brillene har falt i pris, og at Snap har åpnet opp for at «alle» kan kjøpe, så har etterspørselen ikke bare latt vente på seg. Den har falt. Nesten 40 prosent.

Nettsiden ValueWalk publiserte i februar 2017 en rapport om at Spectacles ville bli det neste «5 billion USD product». De omtalte Snap som et svært innovativt selskap, noe som har blitt motbevist i løpet av de siste 6 mnd at de ikke er. Noe som også er årsaken til at brukerveksten nesten har stoppet helt opp, og at Snap ikke har klart å gjøre gode nok penger (ennå) ut av sine 170 millioner daglige aktive brukere.

Spectales – den nye iPhone (not)

ValueWalk estimerte i sin analyse at adopteringen av Spectacles ville kunne sammenlignes med Apple sin iPhone, som selskapet har solgt over 1,2 milliarder av, og omsatt for nærmere 750 milliarder dollar i løpet av de 10 årene siden Steve Jobs lanserte den første iPhone.

Selv med en ekstrem lav adopteringsgrad på 1 prosent, ville antall solgte Spectales nå 11 millioner enheter, og bidra med 1,4 milliarder dollar i omsetning innen 2020.

Spectacles

Langt unna estimatene

Realiteten ser derimot ganske så annerledes ut. I mai 2017, etter at Snap la frem resultatet fra første kvartal, hadde de solgt 90,000 Spectacles. 60,000 av disse ble solgt i løpet av første kvartal, tilsvarende omlag 8,3 millioner dollar i omsetning.

I løpet av andre kvartalet ble det derimot solgt knappe 40,000 briller. Omsetningen endte på 5,4 millioner dollar. En nedgang på 35 prosent fra første kvartal. Fortsetter den samme trenden ut året, vil Snap kun ha solgt 180,000 Spectales. Det tilsvarer en adopteringsgrad på 0,05 prosent. Og selv om de har 2018 og 2019 på seg, er det ikke mye som tyder på at de vil være i nærheten av 11 millioner enheter innen 2020.

Droner og nye kameraer?

ValueWalk tok nok kraftig feil. Google mislyktes med sine briller. Snap vil nok ikke lykkes de heller. Mine egne Spectales ble til en viss grad brukt til å begynne med, men når sant skal sies ligger de mest av alt ubrukt i hylla mi.

Som Tech Crunch også spekulerer i, så bør Snap tenke annerledes fremover. Apple vil satse hardt fremover på AR (Augmented Reality). Brillene til Snap bør kunne gjøre mer enn bare filme korte sekvenser. Med to kameraer og et sirkulært video-format, kan filmene være aktuelle for VR (Virtual Reality). Her går derimot adopteringen mye tregere sammenlignet med AR. Snap har også nylig fullført oppkjøpet av Zero Robotics for 150 millioner dollar. Kinesiske Zero Robotics produserer selfie-dronen Hover (som forøvrig mange mener er et ubrukelig produkt).

VR, AR eller drone. Video-briller ser ut til å være et produkt «folk flest» ikke vil «kle» seg med.

Ikke for noen år tilbake. Ikke i 2017 heller.