fbpx

Fra «mobile first» til «AI first» med Google Assistant

Apples introduksjon av iPhone i 2007 ble starten på en mer personlig opplevelse av internett. Med kunstig intelligens vil opplevelsen virkelig bli personlig. Velkommen til Google Assistant.

Fra papir til pixel. Fra desktop til laptop. Fra laptop til nettbrett, og fra nettbrett til smarttelefon. Fra responsivt til mobiltilpasset. Fra mobiltilpasset til mobilvennlig.
Mye av digitaliseringen har handlet om å tilpasse innholdet sitt til mindre flater. Og etter hvert som mobilen har blitt «første-skjerm» for flere og flere har det handlet om å lage det for «mobile first» – eller til og med «mobile only». Slik vi blant annet kan se med Finn.no.
Selv Facebook var trege på å tilpasse seg en mobil hverdag, men når de først var på plass, og tilrettela for annonser på mobil, har omsetningen også skutt i været, og representerer i dag nesten 80% av omsetningen.

En frustrerende overgang fra papir til pixel

Overgangen til mobil på ingen måter vært knirkefri. For mediehusene har overgangen fra store papiraviser til små digitale skjermer kostet mye – i tapte annonseinntekter ikke minst. En annonse på mobil koster en fraksjon av en helside i avisen – og på toppen av det hele irriterer det mye mer. Spesielt når reklamen vi blir eksponert for ikke oppleves relevant. Ikke personlig tilpasset. På et tidspunkt så nettavisene mest av alt ut som digitale reklameskilt, hvis innhold kom sekundært, og reklamen primært.

Les også: Nettavisene på mobil ser ut som reklameboards

Selv i dag er det vanskelig og frustrerende å lese en artikkel i en nettavis, der man til stadighet blir forstyrret av reklame og annonser som mer eller mindre alltid er irrelevante – både for meg som person, men også i kontekst med hva det er jeg leser om.

Mobilen har gjort internett personlig

Papiravisene er upersonlige. Den kommer i en utgave. Ferdig. Ole på åtte, får akkurat den samme papiravisen som Olga på 80. «One size fits all. Take it, or leave it». De fleste har valgt det siste, og forlatt papirutgaven til fordel for nettutgaven. Og stadig flere leser nyheter på mobil, og stadig flere finner nyhetene sine via sosiale medier. Algoritmer og anbefalinger resulterer i et nyhetskonsum basert på artikler og ikke hele aviser.

«Paper first» hos norske mediehus

Nettavisene har så vidt begynt å eksperimentere med personalisering  og personlig tilpassing. Men det er ikke «mobile first» som gjelder. Det er fortsatt «paper first» hos mediehus som har en papiravis. For nettavisene er det «desktop first». Desto større skjerm, desto større annonseinntekt.

Kunstig intelligens først

4. oktober lanserte Google en rekke nye hardware-produkter. Med smarttelefonen Google Pixel, går selskapet i strupen på både Apple og Samsung. Og med Google Home, tar de opp konkurransen på alvor med både Amazon, Microsoft og Apple.
Sentralt for alt Google gjør om dagen, står deres personlige assistent – Google Assistent. Microsoft har sin Cortana, Amazon har sin Alexa og Apple har Siri. Facebook har sin M, men den er det ingen som har sett eller hørt noe fra på lang tid. Men M kommer, helt sikkert – for personlige assistenter, koblet opp mot kunstig intelligens, og aktivert via stemmen vår, er den nye internett-hverdagen. På mobil. Eller via en propp i øret, eller en dedikert enhet i hjemmet. Som Amazon Echo eller Google Home.

Les også: Test ut Amazon Echo

Fremtidens internett er stemmeaktivert og -styrt

Ryktene vil ha det til at Apple er tre år unna en iPhone som er 100% stemmestyrt.
20 prosent av alle søk via mobilen i dag er stemmestyrt. Det finnes en rekke tjenester i dag som omsetter det skrevne ord til stemme. Om få år vil vi ikke være i stand til å skille mellom et menneske og en robot som snakker til oss, som utfører oppgaver for oss, svarer på kundehenvendelser, eller leser opp nyhetene for oss – basert på hvem vi er, hva vi er opptatt av, hva nettverket vårt er opptatt av – og hva vi bør være opptatt av.

Les også: Snart vil du ikke være i stand til å skille mellom kunstig intelligens og menneskelig stemme

Sundar Pichai, toppsjefen i Google, sier de har utviklet Google Assistant for akkurat det formålet; at hver og en av oss skal ha vår personlige Google – og et personlig forhold til Google.

Nyhetene om Google Pixel og Google Home, er egentlig nyheten om Google Assistant som ligger integrert i hardwaren. I bunn ligger det stordata, algoritmer, maskinlæring, søkehistorikk og kunstig intelligens. Alt for å gjøre din opplevelse så personlig som overhodet mulig. Uansett hvem du er, hvor du er, og hva du bruker til å koble deg til internett med.

Hvor langt etter ligger du?

Det er fortsatt mange nettsider i dag som ikke er mobiltilpasset. De færreste er laget med utgangspunkt i en mobil opplevelse. Og det er fortsatt mange bedrifter som ikke har en nettside. Virksomheter som først og fremst markedsfører seg gjennom papiraviser og andre tradisjonelle kanaler.  Som er analoge i en svært så digital hverdag. Selskaper som ikke etterlater seg digitale spor for Google Assistant og alle andre tjenester som vil ta i bruk kunstig intelligens for å gjøre opplevelsen så personlig som overhodet mulig.

Selskaper som fortsatt tror at Ole på åtte vil ha den samme opplevelsen som Olga på 80.