fbpx

«Mist aldri trua – selv med nesa i tua»

Dette er historien om hvordan jeg gikk fra å drive en av Norges største nettbutikker til å tape alt, og så ved hjelp av trua klarte å reise meg igjen!

Gründerlivet er ikke for alle sies det. Jeg kan ikke tenke meg et annet liv i dag, men den store konkursen for fem år siden, kunne godt ha blitt punktum for mitt videre gründerliv. Det viste seg at læringen av konkursen ga grobunn for nye gründereventyr.

Det store fallet

Jeg sto der med en plastmappe i hånden, den inneholdt sannheten svart på hvitt. Det var mandag 18. januar 2010. Starten på det store fallet. Rundt meg på sorenskriverkontoret skravlet og lo kontorpersonalet, og utvekslet alt om helgens aktiviteter. Det var en helt vanlig mandag for alle andre – for meg og mine, en blytung dag. Jeg var fylt av sorg, skam, motløshet, usikkerhet og ikke minst skyld. Jeg leverte inn plastmappa, og begjærte oppbud av vår nettbutikk som jeg hadde drevet i seks år.

Fallet var stort. Fra å ha enerett i Norge for en av Englands største kjeder på Oxford Street, til Skifteretten i Mysen. Det resulterte i milliongjeld privat, kreditorer som tapte mye og hjerteinfarkt hos min ektemann. Fra å drive en av Norges største nettbutikker innenfor en nisje, tråkke nye stier og nybrottsarbeid for netthandel i Norge – til å lese i avisa at det hadde gått til helvete! Hvordan kan man reise seg etter et slikt fall?

Hva gikk galt?

Jeg kunne enkelt ha skyldt på finanskrisen, men det ville vært for lett. Det er ærligere å si det som det er. Jeg tok mange dårlige valg.

Jeg kunne ha lyttet mer og valgt meg mer profesjonelle rådgivere, og jeg kunne ha brukt ”slegga” mot bank og leverandører på et tidlige tidspunkt. Jeg kunne hatt et mer profesjonelt styre fra dag en – og sluppet flere til. Jeg kunne ha solgt bedriften på riktig tidspunkt i stedet for å stå i den vanskelige vekstfasen alene. Jeg kunne virkelig latt være å pantsette hus og hjem. Listen er lengre enn dette, men en av de viktigste og riktigste ting jeg gjorde, var at jeg var ærlig mot alle i hele prosessen. I tillegg hadde jeg orden i papirene. Jeg var ærlig uansett om de het Lindorff, bank, var ansatt, eller om de var en stor eller liten lokal leverandør. Dette ga meg faktisk den største gevinsten og lærdommen etter konkursen.

Livet går videre

Da partnerne mine gikk tilbake til faste jobber etter konkursen, fant jeg ut at min tid som gründer ikke var over – selv med milliongjeld.

Det første som skjedde var at jeg laget foredraget ”Fra Oxford Street til Skifteretten i Mysen”. Jeg så det som min borgerplikt å lære andre gründere av mine feil og inspirere dem på hva jeg gjorde bra. Jeg bestemte meg for at dette skulle bli 100 prosent ærlig, at jeg ikke skulle skylde på noen andre enn meg selv, for mitt fall.

Det andre som skjedde, var at jeg ble kontaktet av bransjeforeningen for netthandel Jeg var blitt anbefalt av den leverandøren som tapte mest i konkursen – hvor edelt gjort er ikke det? Det tredje som skjedde var at jeg mottok en forespørsel fra etablerertjenesten i Østfold. De ønsket at jeg skulle bli veileder for andre som ville etablere sin egen bedrift. For begge disse oppdragsgiverne var mitt fall og mine erfaringer viktig i den jobben jeg skulle gjøre. Dette var med på å fjerne noe av skamfølelsen hos meg. Det fikk isteden frem stoltheten i det jeg hadde skapt sammen med mine partnere.

Det var nok smart å roe ned med faste rådgivningsoppdrag noen år, men skapertrangen lå der hele tiden og ventet sikkert bare på riktig timing.

Here we go again

slanke-tanker-refleksjonerI 2013 var skaper-pausen over. Jeg fikk ideen om å starte opp tilbud om læring, rådgivning og inspirasjon rettet mot overvektige, og ved hjelp av online-basert mental trening. Igjen ville jeg bruke mine egne erfaringer som overvektig det meste av livet, og resultater for å bli slank. Igjen var ideen nybrottsarbeid.

Om 10 år kommer ingen til å lette på øyelokket av mental trening, men i dag er det de faste sannheter som gjelder: spis mindre, tren mer, og bli slank og lykkelig. Men når halvparten av befolkningen i Norge er overvektig, og tallet er økende, så betyr det at vi gjør noe som er galt. Vent å se – mental trening kommer til å bli satt sammen med mat og trening, og voila, så vil resultatene komme.

Slanke tanker til folket

slanke-tanker-hjemmeside-lillian-fjeld

Klikk på bildet for å gå til Slanketanker.no

Jeg har erfart at å fortelle andre overvektige om mine erfaringer som overvektig, har større troverdighet enn de som snakker til overvektige som aldri har kjent det på kroppen. Å jobbe bruker-til-bruker (likemannsarbeid) gir gode resultater innen rusomsorg i dag, men er lite eller ikke i bruk innen overvekt.

Jeg får de overvektige til å jobbe med bevisstgjøring av tanker, følelser og handlinger, og hvordan de med enkle verktøy kan snu disse til sin fordel. Jeg synes de som satser på mental trening hos seg selv i dag er modige! De utfordrer samfunnets mantra om at slaget står om viljestyrken. Igjen har mine erfaringer blitt det riktige for meg å formidle, og flere hundre har vært innom så langt enten via kurs eller som medlemmer.

Er Slanke Tanker en suksess for de menneskene jeg jobber med? I antall kilo i løpet av en tenkt 3 måneders quickfix? NEI! I økt livskvalitet og mental helse på lang sikt? JA! Når jeg tar mennesker fra isolasjon til selskapsliv gjennom det arbeidet jeg gjør, gir det meg stor verdi tilbake i min mentale helse. Den verdien reinvesteres i nye ideer inn i konseptet.

Lag deg et solid lokomotiv

I Slanke Tanker har jeg bygd et solid fundament i strategien. Jeg pleier å si at bygger du et solid lokomotiv, så kan du hekte på vogn etter vogn. For å lykkes med å bygge et konsept og en sterk merkevare, må kommunikasjonen være ærlig og troverdig, for alt er tuftet på det.

Etter fire etableringer så langt i min 15 år lange gründerkarriere, er det ingen tvil om at jeg har lært mest av fallet. Jeg har vært fast bestemt på at jeg ikke skal gjøre de samme feilene igjen. På lik linje har jeg vært opptatt av å gjenta, og dyrke det jeg har gjort bra i tidligere etableringer.

Har ikke tenkt å gi meg

I dag har jeg reist meg fullt og helt etter mitt fall, selv om jeg fortsatt har med meg ”studiegjelda”. Det er det også mange andre som har. Gründerlivet kan være utfordrende og ensomt, og det krever stor stayerevne og tålmodighet. Som gründer må jeg være modig, ta risiko, selv om jeg ikke har så mye hus igjen og satse. Jeg har funnet andre måter å finansiere min siste ide på.

Min viktigste læring og drivkraften jeg jobber etter i dag, er ærlighet. Etter konkursen lagde jeg foredraget som handlet om ærlighet. I Slanke Tanker har jeg igjen satt ærlighet på agendaen, og laget en film om min vei til slank kropp ved hjelp av slanke tanker. Jeg er godt over middels interessert i mennesker, og bygging av nettverk har gitt meg både en stor heiagjeng, og gode rådgivere rundt meg. Å være opptatt av nettverk med den erfaringen og kunnskapen de har, har i tillegg til min egen innsats, vært helt avgjørende for der jeg er i dag.

Selv om jeg har opplevd de dypeste daler, har jeg også vært på de høyeste tinder. Det er slik skape-prosessen er. Det finnes stor glede i å skape, og det er viktig å ta vare på de magiske øyeblikkene og ta de frem når det går litt trått.

Denne gangen skal jeg lykkes. Jeg har bevist at det går an å reise seg etter et stort fall – og jeg har fått en ny sjanse. Jeg bygger stein på stein, jeg tror på meg selv og det jeg skaper og utvikler. Jeg har tillit til teamet rundt meg, jeg lytter og er åpen for råd fra kloke folk. I tillegg har jeg klokketro på ideen og konseptet.

Fallet ga meg den helt nødvendige læringen som jeg trenger for å lykkes denne gangen. Jeg har trua! Ta gjerne en kikk på Slanke Tanker på Facebook også.