fbpx

Min subjektive vurdering av Apple iPhone 6 Plus

Mens det var kjærlighet ved første touch da jeg kjøpte min iPad mini, måtte jeg bruke litt mer tid før jeg forelsket meg i min iPhone 6 Plus.

Det ble iPhone 6 Plus på meg. Bestemte meg egentlig ganske tidlig at jeg ville ha den største. iPhone 6 er ikke så mye større enn iPhone 5s, selv om den er mye tynnere og lettere, og til tross for #bendgate var jeg egentlig aldri i tvil. Det skal sies at jeg var ”innom” 6-ern når jeg stod klar for å kjøpe 6 Plus, men etter å ha holdt den i hånden og sammenlignet den med iPhone 5s ble det klart at det var 6 Plus det måtte bli.

”Wow, den var stor”

Det var det første Marianne, min kone sa, når jeg pakket den opp av esken etter at jeg hadde kommet hjem med den. Og den er stor, nesten på grensen. I tillegg kom jeg hjem uten et deskel å beskytte den med, noe som gjorde meg tilnærmet nervøs så fort jeg hadde den i hånden. Ikke for at jeg skulle bøye den, men for at jeg skulle miste den ut av hånden når jeg brukte den.

iPhone-6-plus-liggende

Lettere nervøs den første helgen med iPhone 6 Plus

Norefjell-fjelltur-venneturMin første helg med iPhone 6 Plus ble tilbrakt på Norefjell Spa Resort sammen med familien, og uten et deksel som ikke bare skulle beskytte telefonen, men også gjøre den enklere å holde i hånden var jeg alltid lettere redd når jeg tok den ut av lommen for å knipse et bilde eller to når vi var ute på tur. Heldigvis gikk det bra; den bøyde seg ikke i lommen og skjermen ble ikke knust. Funket som den skulle gjorde den også, med unntak av et par ganger hvor ikonene ikke ville snu seg i riktig retning i forhold til hvordan jeg holdt den – for nå kan jeg holde den loddrett, vannrett og opp ned – og ikonene vil følge etter, i alle fall stort sett.

Det ser derimot ut til å ha gitt seg nå, uten at jeg helt forstår hvorfor.

Angret litt, men ikke nå lenger

Til å begynne med angret jeg litt på at jeg hadde gått for 6 Plus. Den var stor, og det er den fortsatt, men jeg har klart å venne meg til hvordan jeg skal klare å bruke den med bare en hånd. Hadde tommelen min vært enda litt lengre så hadde det aldri vært en utfordring, men jeg klarer meg ”nesten” med den tommelen jeg har i dag.

Jeg skal derimot berømme størrelsen til HTC One M8 – den er 0,5” mindre og den oppleves som den perfekte størrelsen for min del. Hadde iPhone 6 vært 5” og ikke 4,7” hadde jeg gått for den, men nå som jeg har vent meg til en stor skjerm er det helt uaktuelt å gå tilbake til en liten telefon igjen.

”Welcome to the Phablet”

iPhone5s-vs-iPhone6PlusDet er litt rart det her. Min første mobiltelefon fikk jeg i 1995 – og nummeret har jeg beholdt siden. På den tiden – og langt inn mot 2000-tallet var mobiltelefonene store. Deretter begynte de sakte, men sikkert og bli mindre. Jo mindre de var, desto bedre.

Med iPhone i 2007 begynte telefonene derimot å bli større igjen, spesielt fordi telefonene fra den tid stort sett kun besto av en skjerm. Apple ville derimot ikke være med på den nye trenden og forholdt seg forholdsvis ”små” frem til Steve Jobs bortgang.

Ikke lenge etter lanserte Apple en større utgave med iPhone 5. Til tross for at skjermen kun var litt større, var effekten stor – i alle fall til å begynne med.

Telefoni er kun en ingrediens

Med iPhone 6 Plus er forskjellen like enorm som det telefonen er. Det er greit å putte den inntil øret, men jeg føler meg litt dust der jeg står med en liten brødfjøl inntil øret, men så er det også sjeldent jeg snakker i telefon uten handsfree – egentlig snakker jeg alt-i-alt veldig sjeldent i telefon, og det er det visst ikke mange som egentlig gjør heller.

I følge Telenors egen oversikt snakker vi kun 5 prosent av den tiden vi bruker telefonen vår. I 95 prosent blir den brukt til ”alt annet” – telefonen er ikke lenger en telefon, men en Internett-enhet for å leke, lære, leve og jobbe med. Telefoni har kun blitt en ingrediens, og da gjør det ikke så mye lenger at den nesten er for stor til å putte inntil øret.

Foruten at iPhone 6 Plus er stor, er den utrolig god å holde i. Borte er det strenge utseendet, og på mange måter kan vi si at Apple har gått tilbake til det opprinnelige runde og myke designet som deres første telefon bar preg av – foruten å være veldig mye lettere og ikke minst tynnere – 6,9 mm for å være helt nøyaktig.

leather-for-iphone-6Om den ikke er den tynneste (har ikke sjekket) så kan det umulig være langt unna. #Bendgate-gjengen vil kanskje si at den er for tynn – i alle fall for tynn til å ha i lomma når du setter deg, eller når du har litt for mye penger og driver med videoblogging. Uansett – iPhone 6 Plus gjør seg godt i hånda di, men den føles tryggere der med et deksel på. Jeg skaffet meg det orginale skinn-dekselet fra Apple – stiv pris, som det er på iPhone 6 Plus, og borte blir jo også det meste av ”gullet” når hele ryggen blir dekket i skinn, men så er den blitt enda bedre å holde – og ikke minst tryggere å håndtere. Jeg har ikke lyst til å miste 8,000 spenn i bakken – uansett hvor pent det er med en iPhone i ”gull”…

For lang til å nå toppen

iPhone-6-plus-halv-skjermJeg har nevnt det et par ganger – iPhone 6 Plus er stor – og ikke minst lang. Du når ikke helt til toppen med tommelen, derfor er også ”av-og-på-knappen” også flyttet fra toppen og over til høyre siden – holder du 6 Plus i venstrehånden – slik jeg gjør – så klarer du å nå den knappen med din pekefinger. Verre er det derimot å nå toppen, for eksempel når du skal bevege deg tilbake i for eksempel Twitter, Facebook, epost eller andre apper. Det har Apple løst ved at du halverer skjermen ved å løst dobbel-tappe (hvis det er noe som heter det) på hjem-knappen. Da blir skjermen halvert, og dermed vil du kunne klikke deg bakover, eller nå andre funksjoner og ikoner øverst i menyfeltet. Så fort du har trykket på det ikonet du vil nå, går skjermen automatisk tilbake til full størrelse. Lekkert, men ikke minst helt nødvendig om du skal ha noen som helst mulighet til å håndtere den som sagt med en hånd.

Ikke flere megapixler, men et veldig mye bedre kamera

iPhone-6-plus-bak-kameraOppgraderingen fra iPhone 5S til 6 Plus gir deg et mye bedre kamera, til tross for at det ikke er lagt til flere megapixler. Frontkameraet er utstyrt med 1,2 MP, mens kameraet bak har støtte for 8 MP. Autofokus og ikke minst optisk bildestabilisering er det som skiller mest av alt fra min gamle iPhone 5S.

Det beste kameraet er det du alltid har med deg, og selv om jeg tidligere har vurdert å kjøpe meg et speilreflekskamera, så har nok det behovet mer eller mindre forsvunnet med iPhone 6 Plus.

HTC vs iPhone 5S vs iPhone 6 Plus

Jeg har tatt to bilder av utsikten fra huset vårt – ett med fokus på horisonten og det andre med fokus på trærne.

HTC-5S-6Plus-horisont

HTC-5S-6Plus-traer

Det er kanskje ikke de største forskjellene ved første øyekast, men forskjellene blir klart tydeligere når du ser hvert bilde i full oppløsning – hvilket er avgjørende når du skal jobbe med bildene i etterkant. De to første bildene er med HTC One M8, de to neste med iPhone 5S og de to siste med iPhone 6 Plus. Bildene er ikke redigert. Klikk på hvert bilde for full oppløsning:

HTC One M8

HTC-One-M8-horisont

HTC-One-M8-traer

iPhone 5S

iPhone-5S-horisont

iPhone-5S-traer

iPhone 6 Plus

iPhone-6-Plus-horisont

iPhone-6-Plus-traer

Different, but same…

Resten av mobilen er på mange måter lik iPhone 5s. Jeg skal ikke gå inn på iOS8 heller – selv om det er mange nye funksjoner her som jeg simpelthen digger. Jeg har nevnt HTC One M8 ved referanse til størrelse, og jeg må også nevne HTC når jeg for eksempel skal sammenligne lyden. Lydkvaliteten og lydstyrken til HTC er utrolig mye bedre enn den ene høyttaleren som Apple har installert i iPhone 6 Plus. Musikk og film låter utrolig mye bedre på HTC-telefonen når du har skrudd den på full styrke. Snakker du på full styrke i iPhone 6 Plus synes jeg i tillegg det er antydninger til skurring ”inni” telefonen. Det er greit at den ene høyttaleren som er installert i bunn av telefonen er ”fordelt” utover, slik at det skal litt til for at du dekker over hele lyden når du holder den vannrett for å spille, men jeg skulle gjerne sett at Apple hadde satset mer på skikkelig lyd i en enhet i den prisklassen.

Konklusjon

iPhone 6 Plus koster penger. En iPhone 5S med 32 GB lagringsplass koster 1,322 kroner per tomme. iPhone 6 Plus kommer ikke i 32 GB utgave. Du må enten velge mellom 16, 64 eller 128 GB. Jeg fikk for 64 GB utgaven, og for det betaler jeg 1,380 kroner per tomme – så godt innenfor iPhone 5S-prisklassen. For 64 GB utgaven av iPhone 6 Plus koster det 7,590 ink. moms hos Apple.no

Etter å ha brukt iPhone 6 Plus noen dager er det HELT utenkelig å gå tilbake til min gamle iPhone 5S. Det er lett å være etterpåklok, men jeg kan ikke begripe at jeg har «holdt ut» så lenge med så liten telefon.

Bedre kamera, større skjerm og bedre batteri. Om jeg har hatt få grunner til å «forlate» Apple sitt økosystem og Apple sin smarttelefon tidligere, har jeg enda færre grunner nå. «Size matters», gå for iPhone 6 Plus. Du kommer ikke til å angre!

Les også: Teknisk Ukeblads omfattende (og langt mer tekniske) omtale av Apple iPhone 6 Plus