fbpx

Min iPhone elsker Sony sitt trådløse objekiv

Med Sony QX10 blir ditt beste kamera enda bedre!

Jeg har skrevet det før, og jeg kan skrive det igjen – Det beste kameraet du har er det du alltid har med deg, og det er din smarttelefon! Sony har nylig lansert to objektiver som kan brukes sammen med din smarttelefon, og med dette har du enda mindre grunn til å kjøpe deg et ekstra digitalkamera til å ha med på ferien, fjellet eller hytta. Jeg fikk min QX10-objektiv tidligere i september, etter at jeg hadde omtalt det i Attersyn 37 og jeg har ikke angret ett eneste sekund. Når det er sagt er det ikke slik at det IKKE er noe som helst å utsette på det, men heldigvis er manglene først og fremst knyttet til programvaren og ikke objektivet i seg selv!

Les også: Med Olloclip blir din iPhone et mobilt fotostudio

qx10-zoomHarde fakta:

For de som skulle lure, nei – Objektivet må ikke være fysisk koblet til din iPhone eller Android-telefon – det er faktisk noe av det som gjør objektivet så genialt, for det er ingenting i veien for å feste QX10 på en tripod, og på den måten kunne bruke telefonen til en fjernutløser.

QX10-fjernutloser

Du kan forsåvidt også la telefonen ligge i lommen og knipse bilder direkte fra QX10-objektivet, så fremst du har installert en MicroSD-minnekort. For under 300 kroner får du 32GB-minne å leke deg med, noe som også er et krav hvis du skal bruke linsen til å filme med.

For å kunne ta i bruk objektivet må først telefonen kobles sammen med QX10. Har du en Android-telefon med NFC-støtte er det såre enkelt, mens for iPhone må enhetene kobles sammen via Wifi. Dernest laster du ned Sony-appen fra App Store eller Google Play.

iphone-app

Du har en rekke instillinger å velge mellom her, og utover at du kan bruke appen til å ta bildet med, eller zoome inn og -ut, kan du også her velge mellom oppløsning, og om du skal filme eller ta bilde.

bilde-eller-video

Filming med og uten QX10

Det er ingen tvil om at et objektiv med støtte for 18MP og 10x optisk zoom er bedre enn 8MP og digital zoom. Her filmer jeg først med min iPhone 5 og forsøker å holde kameraet så stødig jeg kan mens jeg zoomer ut over Bunnefjorden.

QX10 er festet til en tripod og zooming gjøres «remotely» via min iPhone.

Når du er ferdig å filme overfører du filmene dine via Sony-appen.

kopier-fra-qx-10

Bilder med og uten QX10

Optisk zoom slår alltid den digitale. Bildene under er tatt hjemme, med utsikt ut over Bunnefjorden –  først uten zoom, dernest med maksimal.

qx10-uten-zoom

Med QX10, uten noe zoom

maks-optisk-zoom-qx10

QX10 – samme posisjon – maks optisk zoom

Maks zoom, med og uten QX10

med-og-uten-qx10

Litt annen posisjon, maks optisk og digital zoom og via et Instagram-filter.

Det som er veldig bra:

QX10 gjør jobben sin som et objektiv til din iPhone- eller Android-telefon. Sammen med Olloclip har jeg nå fire forskjellige objektiver/linser til min iPhone. Om du fester QX10 til din iPhone eller til en tripod er helt opptil deg, men med QX10 har du et veldig godt digitalkamera som i tillegg kan filme i veldig god kvalitet – i full HD. Ingen grunn til å ta med et stort digitalkamera lenger, både Olloclip og QX10 får plass i jakkelommen din og batteritiden på QX10 er også veldig god. Den lades opp via MicroUSB-kontakt, alternativt kan du kjøpe tilleggslader for det oppladbarbatteriet.

Jeg kjøpte min QX10 på Sony sin egen nettbutikk for 1,799, men du kan også kjøpe den hos Netonnet for 9 kroner mindre.

qx10-instagram-hpnhansen

Bildet er tatt med QX10, dernest lagt ut på Instagram med et filter. Klikk på bildet for å gå til min Instagram-konto.

Det som kan bli bedre:

Det dårligste med Sony QX10 er dessverre appen. Jeg trøster meg også med det, og krysser fingrene for at det kommer en bedre utgave av appen i løpet av kort tid. Den har en tendens til å henge seg opp av og til, spesielt ved raske bevegelser. Jeg kunne feks tenkt meg å brukt QX10 på en tripod til å filme et foredrag eller to, men enn så lenge har jeg stått over, da jeg mistenker at appen vil henge seg opp.

Det tar sin tid å koble enhetene sammen. Først må du slå på QX10. Dernest må de kobles sammen via wifi – her går det fort mellom 5 og 10 sekunder. Når enhetene kan snakke sammen kan du starte kamera-appen. Det hele tar såpass lang tid at det vil lønne seg å ha enhetene påslått hele tiden om du er på sightseeing og har planer om å ta flere bilder. Har du det går også strømmen fort unna, noe som vil føre til at du også vil trenge å ha med deg en ekstra batteripakke til din telefon – og til  QX10. Engadget har skrevet en veldig detaljert test av QX10 og skrev at batteriet til objektivet var tomt etter 140 bilder og 3 minutter filming i full HD.

Ryktene vil ha det til at det er flere tredjeparti-apps på vei via Sonys åpne API – slik at du skal kunne bruke objektivet via andre apps også.

Konklusjon:

Jeg står fortsatt ved at det beste kameraet er det du alltid har med deg, og mobilen er alltid med. Sony QX10-objektivet gjør mine iPhone-bilder enda bedre. Batterikapasitet har  jeg lært meg å leve med, og på tur har jeg uansett alltid med meg en batterikappe eller et ekstra batteri, så at jeg må lade opp objektivet underveis kommer ikke på meg som et sjokk. Den største skuffelsen er appen, men det er også det minste problemet å fikse på, så jeg krysser fingrene for at Sony-gjengen tar seg sammen og kommer snart med en skikkelig oppgradering.

14 dager etter at jeg fikk mitt objektiv er jeg like glad i det.