fbpx
Ibas

Mange mister bilder og videoer i løpet av sommerferien

Ibas på Kongsvinger får alltid mer å gjøre rett etter sommerferien. Da kommer mange smarttelefoner og datamaskiner ødelagte hjem, fullastet med digitale minner fra ferier i inn- og utland. Heldigvis kan de reddes og som oftest dekker innboforsikringen din selve redningsoperasjonen.

Når tok du backup sist?

Det er mange som tror at de regelmessig tar backup av sine bilder og videoer som ligger lagret på smarttelefoner og datamaskiner. Men det er langt færre som faktisk gjør det, og som ikke finner ut av det før skaden har inntruffet. Og om far i huset tar regelmessig backup, er sjansen stor for at ungenes smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner ikke har blitt satt opp på samme måte.

«All is lost»

Jeg husker godt selv da jeg var på Bali for noen år siden. Hedvig og Gustav hadde med hver sin iPad og Hedvig skulle filme Gustav som snorklet i svømmebassenget med iPaden hennes. Det endte selvsagt som det måtte. iPaden falt i vannet. Hedvig ble redd for å fortelle hva som skjedde tidsnok. Konsekvensen ble at iPaden ikke kunne reddes. Og en rask kikk innom iCloud.com viste at iPaden ikke hadde blitt sikkerhetskopiert siden vi dro hjemmeifra.

 

IBAS

 

Årsaken var egentlig ikke min feil. Eller Hedvig sin for den sakens skyld. Men resultatet ble at Hedvig og Gustav måtte dele en iPad resten av sommerferien. iPaden var ødelagt. Bildene og videoene hun hadde tatt var tapt og iPaden havnet i søpla.

 

IBAS

 

Men var alt egentlig tapt?

Går smarttelefonen, nettbrettet eller datamaskinen i vannet og sånn sett går i stykker, så kan det virke som alt håp er ute.

Lar du den bli igjen på feriestedet ditt er det i alle fall ikke noe håp – slik «enden på visa» på ble for familien Nygård-Hansen.

Men det hadde nødvendigvis ikke trengt å ende opp slik. Det er mange som meg, som ikke vet at data kan reddes. Og det er mange som ikke er klar over at Ibas kan redde dataene.

I tillegg er det mange som ikke tenker på at for at smarttelefonen eller nettbrettet skal sikkerhetskopieres, så må den stå på lading. I tillegg må den være tilkoblet et trådløst nettverk.

Og sikkerhetskopieringen går gjerne om natten. Og det er ikke alle som gjør. Og med god grunn.

Derfor bør du ikke lade mobilen når du sover

– Mange gjør det, men ingen burde gjøre det: lade mobilen om natten. Mobilladere kan både ta fyr eller kortslutte og frigi giftig røyk. Det beste du kan gjøre er å lade når du er våken eller tilstede.

Det skriver If skadeforsikring på sine nettsider. Men da blir jo ikke mobiltelefonen sikkerhetskopiert. If skriver videre at hvis man må lade om natten, så gjør det i et rom med ikke-brennbart underlag og god lufting rundt mobil og lader. I tillegg understrekes det at man bør lade i et rom med røykvarsler og aldri på soverommet. Det anbefales også på det sterkeste at man bør bruke original lader for å forhindre kortslutning.

Nå skal ikke jeg si hva vi gjør hjemme, men hva gjelder ungene hørte det i alle fall med til sjeldenhetene at mobilen stod på lading på natten. I tillegg var trådløse nettverk ikke av det mest stabile på Bali og derfor ble det ikke mye til sikkerhetskopiering.

Innboforsikringen dekker ofte datarekonstruksjon

Det jeg ikke visste, men burde ha visst, var at min innboforsikring faktisk hadde dekket rekonstruksjonen av dataene – hvis de kunne reddes – på Hedvig sin iPad. I et spørsmål til If skadeforsikring om de dekker datarekonstruksjon hvis mobilen går i stykker, skriver de følgende til meg på deres Facebook-side;

– Under vilkåret 3.2.5 på innbo super så har man dekning inntil 30 000 kr til dokumenterte utgifter til rekonstruksjon av notater, tegninger og data. Dekker ikke utgifter til reise og opphold i forbindelse med rekonstruksjon.

Jeg kunne altså tatt med meg den ødelagte iPaden til Hedvig som var «stappa full» av hennes bilder og videoer fra ferien, og levert den til Ibas for datarekonstruksjon. Det er egentlig litt paradoksalt og et aldri så lite dilemma at If skadeforsikring på den ene siden anbefaler at man ikke lader mobilen eller nettbrettet om natten. Siden det er om natten disse enhetene blir sikkerhetskopiert. Samtidig vil de dekke kostnadene for å redde dataene dine(du må selvsagt betale din egenandel) hvis mobilen eller nettbrettet går i stykker og du ikke har sikkerhetskopiert.

I vårt tilfelle hadde det kanskje ikke latt seg gjøre å redde dataene når alt kommer til alt. Tiden fra skaden har inntruffet, til Ibas forsøker å rekonstruere dataene, er vesentlig. Da iPaden til Hedvig gikk i vannet, var det fortsatt nesten 2 uker igjen av ferien.

Men jeg burde ikke ha kasta iPaden hennes i søpla. Jeg skulle ha tatt den med meg hjem. Sendt den til Ibas for en vurdering. Det hadde ikke kostet meg en krone – utover frakten.

Og fire timer etter at Ibas hadde mottatt den, ville jeg fått vite om dataene kunne reddes.

Det vil jeg aldri få vite nå.

Men nå vet jeg i alle fall bedre.