Lunken interesse for Google+ – 3 år etter

Google Plus ble lansert for tre år siden. Fortsatt spør folk og bedrifter seg: Er det noen vits å bruke tid og krefter på dette sosiale nettverket?

dagbladet-google-plus-jan-omdahl

Jan Omdahl i Dagbladet ber oss om å ikke avskrive Google+ i desember 2012. Siden den gang har samme Omdahl lagt ut en post til på Google+, for litt over ett år siden…

Sommeren 2011 lanserte Google det som skulle bli Google versjon 2.0. Ikke et sosialt nettverk, men et sosialt lag, sosialt nav for Googles øvrige tjenester.

Det var ikke Google+ som skulle konkurrere mot Facebook, men Google. Google+ er et sosialt nettverk, men det er også «limet» mot Googles øvrige tjenester, som blant annet Google Hangout og YouTube. Sistnevnte skapte mye bråk. Du måtte ha en Google+-konto for å kunne kommentere på YouTube. På tre år har Google+ vokst raskt i antall brukere, men her til lands er det fortsatt slik at de fleste ikke bruker det. Er aktive brukere altså.

I følge siste måling fra Ipsos MMI er Google+ det nest største sosiale nettverket i Norge med 1,2 millioner registrerte profiler. I likhet med den globale Google+-befolkningen er det aldersgruppen 18-29 år som står for mesteparten av veksten. Derimot er det kun 1 av 5 brukere som benytter Google+ daglig. Under 250,000 altså. Sammenlignet med «hovedkonkurrenten» Facebook er det et veldig lavt antall. Facebook har 10 ganger så mange daglige brukere i følge Ipsos MMI. Google+ er med andre ord ingen seriøs konkurrent til Facebook, men så er det heller ikke meningen at Google+ skal være det heller. Google derimot er det og Google er på alle måter en sterk konkurrent til Facebook.

I følge Alexa.com sin oversikt over de 5 største nettsidene i Norge er Google sterkt representert med 3 av 5 plasseringer:

Tilbake igjen til Google+

Mange brukere, få som bruker det. Det skrev jeg ett år etter lanseringen, og det ser fortsatt ut til å være tilfelle. Spekulasjonene om Google+ sin sjebne har versert egentlig helt siden lanseringen og fortsatt er det mange som spør seg:

Er det verdt å bruke tid på Google+?

Den viktigste årsaken (kanskje) til å bruke Google+ er at Google+ er Google, og at Google+ vil hjelpe deg og din virksomhet med økt synlighet – med SERP og SEO. Henvisningstrafikken fra Google-søk vil for de fleste av oss være større enn hva tilfellet er fra Facebook, Twitter og LinkedIn – til sammen. Sånn sett kan vi si at Google+ er viktigere enn Facebook, ikke minst nå som synlighet via Facebook er «vanskeligere» enn noen gang tidligere etter de siste algoritme-justeringer fra Zuckerberg og Co. Bedrifter bør i det minste opprette sin egen Google+-side. Informasjon som legges igjen på Google+-siden vil bli synlig når noen googler etter virksomheten din.

Mindre oppmersomhet fra media, men ikke mindre brukt

Facebook er som nevnt det største sosiale nettverket i Norge, men samtidig også det nettverket hvor kampen om oppmerksomheten er størst. «Alle» er på Facebook, og «alle» vil nå deg med sitt markedsføring eller salgsbudskap. Er det kanskje enklere å nå den respektive målgruppen via andre sosiale nettverk hvor kampen ikke er like stor?

Ipsos MMI sin SoMe-tracker fra juni 2014

På Google+ er det de yngre som er sterkt representert. Flertallet mellom 18-29 år, de fleste innen 20 til 40. På samme måte som ved LinkedIn er det flest menn som bruker Google+. Antallet daglige brukere er som tidligere nevnt under 250,000 – ca 240,000 i følge Ipsos MMI sin SoMe-tracker. Det er nesten tre ganger så mange daglige brukere som LinkedIn og kun 20,000 færre daglige brukere enn Twitter.

Twitter får mye mer (positiv) oppmerksomhet gjennom media enn hva Google+ gjør, men det er også fordi «alle» som jobber med PR, kommunikasjon og i media bruker Twitter. På Twitter er også de yngre i flertall. Menn også her.

retriever-google-plus-siden-juli-2011

Legger jeg til Twitter i Retriever-søket forsvinner rett og slett «Google Plus» ut av søkeresultatet:

retriever-google-plus-twitter-siden-juli-2011

Interresant er det også å se på utviklingen i bruk av Google+ på de personene/profilene jeg brukte til artikkelen i desember 2011. Hvor mye har deres bruk av Google+ endret seg i løpet av de siste årene? Jeg har da sett på den siste måneden – fra midten av juni til midten av juli – og ser at antallet posteringer er redusert til en tredjedel i løpet av tiden som har gått, fra et snitt på nesten 4 poster i løpet av en måned til rett over 1 post den siste måneden. Den eneste som holder et «jevnt» publiseringstempo er Jan Grønbech – sjefen for Google Norge – mens Google+-nestoren i Norge, Morten Myrstad ikke hadde postet en eneste gang under «analyseperioden«.

google-plus-nov-2011-til-jul-2014

Forskjellige nettverk til forskjellige formål

Jeg er en daglig bruker av flere sosiale nettverk; Facebook, Twitter og Instagram mest av alt. Dernest følger LinkedIn og Google+. Jeg er uhyre sjeldent innom SnapChat og begriper ikke hvorfor jeg skal gidde å bruke tid på Slingshot. Path har jeg slettet fra min iPhone og Foursquare bruker jeg som regel i kombinasjon med Instagram, alternativt som en interaktiv reiseguide. Pinterest bruker jeg bortimot aldri lenger. YouTube bruker jeg integrert med bloggen og stikker innom når jeg blir bedt om det, altså når jeg får anbefalinger via andre sosiale nettverk. Slideshare brukes integrert med bloggen, mens WhatsApp har jeg installert og av-installert et par ganger.

Når det er sagt er det selvsagt andre sosiale nettverk som også blir brukt av privatpersoner og virksomheter, men volumet er fortsatt veldig lavt, selv hvis vi ser på YouTube. Tiden, kunnskapen og ressursene er de samme knapphetsfaktorene, og med det som mangelvare forblir også spørsmålet om ønsket effekt reelt.

Hva gjelder Google+ ser dette ut til å være realiteten fortsatt – mange brukere, få som bruker det, enda færre som snakker om det, og dermed en fortsatt lunken interesse, 3 år etter lanseringen…

Hva med deg og din virksomhet, bruker dere Google+ aktivt i dag, og hvis ikke – kommer dere til å bruke det aktivt i morgen?