fbpx

Slik kjører du lovlige Facebook-konkurranser

Nye regler gjør det enda enklere å være innenfor lovverket til Facebook & Norge

NB: Oppdatert etter nye Facebook-regler fra 11. mai 2011. Les også siste oppdatering i intervjuet med Fanbooster, for fra 28. august 2013 ble det lov å kjøre konkurranser rett på veggen, basert på kommentarer, likes, med mer. 

Det er mange som har kjørt ulovlige Facebook-konkurranser, og de fleste har (heldigvis) kommet unna med det. I verste fall blir Facebook-siden din stengt og slettet, men enn så lenge har de fleste fått en vennlig melding om å avslutte konkurransen og lære seg hvordan reglene til Facebook fungerer når det kommer til hvordan man kjører konkurranser.

Amerikansk advokat-tekst er ikke alltid enkelt å forstå

Sjekk ut Facebook sin egen side som omfatter deres Promotion Guidelines!

I korte trekk kan dere forholde dere til følgende VELDIG enkle regel:

Det er IKKE lov til å kjøre NOEN form for konkurranse eller premiering direkte på Facebook-veggen. Derimot har de nye endringene ført til at du nå HAR lov til å fortelle dine medlemmer HVA som har blitt vunnet – direkte på veggen. Navnet på vinneren kan nevnes på veggen, men vinneren må ikke kontaktes for å informeres om at vedkommende har vunnet via Facebook meldinger, chat, etc, men på egen blogg, hjemmeside, mail, tredjeparts applikasjon eller på andre måter..

ALLE former for konkurranser MÅ kjøres via tredjepart-apps som er integrert på Facebook siden. Alternativt kan du MARKEDSFØRE en konkurranse direkte på veggen og kjøre den via egen blogg eller hjemmeside, og som sagt IKKE DIREKTE PÅ FACEBOOK VEGGEN DIN!

Strengt & Enkelt

Thats it – så enkelt er det! Ingen form for konkurranse, premiering, kåring eller noe som helst som kan minne om en konkurranse er lov å kjøre direkte på veggen! Hos Facebook så blir en promotion definert som en «Sweepstake«, «Contest» eller en «Competition» – og Facebook oppsummerer disse definisjonene slik på sin egen side:

Du kan nå kjøre en sweepstake i Norge hvor en tilfeldig deltager vinner – en sweepstake som feks kun er tilgjengelig for de som «Liker» siden din. Alt som har med konkurranse, sweekstake og andre kampanjer å gjøre MÅ kjøres via en tredjeparts applikasjon.Årsaken er egentlig veldig enkel – Facebook vil ikke havne i en situasjon hvor de står i midten i en krangel!

Enklere regler, enklere å kjøre lovlig!

Tidligere var det heller ikke lov – i Norge – å kjøre såkalte Sweepstakes hvor man trakk en vilkårlig vinner basert utelukkende på medlemsskap, men det er det også endret på nå. Facebook har gjort reglene noe enklere å forholde seg til – INGEN konkurranse direkte på Facebook, men via tredjeparts, annonsering av hva som har blitt vunnet er nå lov å kjøre ut direkte på veggen, og utover det blir du selv holdt ansvarlig for å holde deg innenfor norske regler i forhold til den kampanje eller konkurranse du kjører!

Her er 10 forslag på tredjepart apps for å kjøre en kampanje eller konkurranse på Facebook:

Jeg har tidligere skrevet omAppBistro som er en App Store for Facebook apps – her kan du finne et vell av apps som kan forbedre og utvide din Facebook side slik at den ikke bare skiller seg ut, men gir dine medlemmer det de er ute etter – eksklusive nyheter, tilbud, informasjon, video – en opplevelse de ellers ikke ville fått om de kun besøkte hjemmesiden din! Les også tidligere bloggpost om forskjellene mellom hva som tilbys og hva vi vil ha – apps til Facebook vil kunne tette dette «hullet«.

Konklusjon:

Konkurranser MÅ og SKAL kjøres UTENFOR Facebook veggen – dermed basta :)

Det finnes derimot et lite smutthull – som alltid – du VIL få lov til å gjøre mer som du vil hvis du er villig til å betale for det…minimum 10,000 dollar krever Facebook for å kjøre en «Lik oss for å vinne en premie» …cash is king!

photo credit: mkhmarketing via photopin cc