
Kun 3 av 100 nordmenn kan tenke seg et liv uten Internett – og kvinner er mer «connected» enn menn!
393 personer besvarte 14 spørsmål (ikke alle svarte på alle) om vår avhengighet til Internett og sosiale medier, og svarene jeg fikk tilbake var klinkende klare:
- Vi kan ikke leve uten Internett
- Vi elsker å være sosiale på nettet, og gjerne med sjefen vår også
- Svært få av oss skiller mellom jobb og privatliv, og
- bortimot ingen holder seg oppdatert på hva som skjer via TV, radio & aviser
Bakgrunn og underlag
Cisco lanserte nylig sin Connected World rapport som konkluderte bortimot med det samme, og selv om underlaget til Cisco er langt mer representativt enn hva jeg har fått til via mine nettverk og kanaler, så var rapporten til Cisco uten tall og statistikker fra Norge. Jeg fikk noen spørsmål via Twitter som lurte på om jeg kjente til noen norske undersøkelser tilsvarende den fra Cisco, og når jeg ikke klarte å finne noen tentke jeg kanskje at jeg kunne lage en selv. Cisco sine spørsmål lå ute for å se, så det tok ikke lang tid å skru sammen undersøkelsen via SurveyMonkey, og så slå på alle sosiale nettverk. Undersøkelsen min er med andre ord KUN kjørt via Twitter, Facebook og LinkedIn som sosiale nettverk – i tillegg til de som har kommet inn på bloggen min enten direkte, via RSS-abonnement, fra min iPhone app eller via Google søk.
At jeg fikk inn 393 svar på en uke syntes jeg var utrolig bra, og kunne ikke ha skjedd uten god hjelp fra mange Twitter-følgere som stilte opp og RT-videre til sine nettverk. Med mine 1950 følgere så klarte jeg faktisk på den ene tweeten å nå ut til nærmere 50,000 personer – veldig mye takket være Thomas Moen, Cecilie Staude og ikke minst Elin Ørjasæter.
Østlandet er overrepresentert i undersøkelsen med nærmere 70 prosent av besvarelsene, fordelt «broderlig» mellom menn og kvinner med henholdsvis 54- mot 46 prosent. Aldersmessig er det også pent fordelt, 48 prosent av svarene kommer fra personer under 30 år, mens 52 prosent fra de over 30. Andelen her er størst mellom 30 og 49 år. Det er kun 7 prosent av svarene som kommer fra personer over 50 år.
Merk: Undersøkelsen min har flere svakheter. For det første er ikke respondentene representativt for Norges befolkning og besvarelsene kommer jo også fra personer som allerede er på nett (selv om 96 prosent av Norges befolkning har Internett-tilgang). De fleste av de som svarer er også allerede på sosiale nettverk som Facebook og Twitter, men siden undersøkelsen tar høyde for å ta pulsen på nordmenns avhengighetsforhold til Internett og sosiale medier, er det også folk som allerede er tilstede jeg først og fremst har vært ute etter.
5 rapporter du kan laste ned
Jeg har lagt ut undersøkelsen i hele 5 utgaver for deg, som du kan laste ned, og gjøre hva du vil med: En versjon for de under 30 år – fordelt mellom kvinner og menn, og tilsvarende for de OVER 30 år, samt en versjon som inneholder alt fra alle
Noen nøkkelfunn
- Kvinner leser bøker i MYE større grad enn menn, og best er kvinner over 30 år – hele 96 prosent av alle kvinnene hadde kjøpt en bok det siste året, mens andelen for menn under 30 år var kun 59 prosent
- Kvinner over 30 år er også de som mest av alle grupper setter Smarttelefonen høyest for hvilken teknologi som er viktigst «her i livet» – 68 prosent av kvinner over 30 år, mens bare 42 prosent av alle menn i samme aldersgruppe. Ingen valgte radio, svært få valgte TV og tidsskrifter, og kun 4 prosent av menn over 30 år nettbrett! Sagt på en annen måte – er det ikke mobilt, så er det ikke viktig!
9 av 10 nordmenn vil heller ha Internett enn å være gjeldsfri eller ha bil, og
- kun 1 av 100 kvinner over 30 år kan leve uten Internett.
- Smarttelefonen fortsetter å være viktig for kvinner over 30 år, for ingen andre grupper bruker smarttelefonen like mye for å tilegne seg informasjon som disse kvinnene.
- Menn handler mer på Internett enn kvinner og har i større grad enn kvinner ikke oversikt over hvor mange ganger i løpet av en time de blir forstyrret av andre «online» ting…
- Kvinner er også mindre opptatt av å skille mellom jobb og privatliv. Mens kun 8 av 100 kvinner over 30 år ønsker å skille på det, er andelen hele 18 av 100 for menn i samme alderskategori. For kvinner UNDER 30 år er dette bildet snudd på hodet – da er det 15 prosent av kvinnene som ønsker å skille på det, mot bare 6 prosent av mennene.
- 44 prosent av nordmenn er venn med på sjefen og kollegaer. For kvinner over 30 år er andelen 54 prosent, mens andelen er kun på 31 prosent for kvinner under 30 år. I Cisco sin undersøkelse svarte hele 70 prosent av de yngre at de var venn med sjefen sin – I Norge er vi tydeligvis ikke LIKE konfortabel med å være Facebook-kompis med sjefen vår.
Last ned undersøkelsen her
Bilder: FreeDigitalPhotos.net