fbpx
SAS

«Kunsten å pisse på egne kunder»

I Scandinavian Airlines siste reklamefilm spør flyselskapet hva det er som er «truly scandinavian«. Ifølge flyselskapet selv, er svaret «absolutely nothing». Det satt fyr på Scandinavian Airlines sine kunder.

SAS – Flyselskapet Scandinavian Airlines – trodde det var en god ide å utfordre hva det betyr å være skandinavisk. I en ny reklamefilm, som det skandinaviske selskapet publiserte 11. februar på YouTube, spør selskapet hva det betyr å være skandinavisk, før selskapet raskt svarer på sitt eget spørsmålet ved å si at det betyr absolutt ingenting. 

Reklamefilmen fjernet på noen få timer

Filmen ble alt annet enn varmt tatt i mot. Kritikken nærmest haglet på Facebook-siden til SAS. På YouTube ble det kommentert i fleng og tommelene pekte ned og ikke opp. Og det samme er tilfellet på en rekke internett-forumer og på nettsider som Resett og Document.no. Og det bør egentlig ikke komme som en overraskelse. 

 

Før Kampanje rakk å skrive om den nye reklamefilmen til Scandinavian Airlines, endret flyselskapet videoen på YouTube til “privat”. Samtidig ble kritikken – for responsen var alt annet enn varm – fjernet etter beste evne på Facebook-siden til Scandinavian Airlines. 

 

Identitet og tilhørighet

Personlig reagerer jeg egentlig ikke så kraftig på filmen i seg selv, samtidig som jeg lurer på “hva pokker er det Scandinavian Airlines tenkte på” ved å lansere et slikt budskap. Vi mennesker er flokkdyr. Vi søker tilhørighet og identitet. Og det rokker Scandinavian Airlines ved, når de sier at det ikke betyr noe som helst å være skandinavisk. Og flyselskapet stopper ikke der. 

Bensin på bålet

Scandinavian Airlines burde vite at de hiver bensin på bålet når de bruker en person med afrikansk utseende til å si at “vi er ikke noe bedre enn vikingforfedrene våre”. Det hjelper heller ikke å bruke to unge piker som forteller oss at det betyr “absolutt ingenting” å være skandinavisk. For hva vet egentlig to unge barn om hva som gjør oss skandinaviske?  Og det er nok mange som kjenner at det rykker litt til i identiteten når Scandinavian Airlines bruker over to minutter på å fortelle oss at vi ikke har funnet på noe som helst selv. Alt er kopiert fra andre land. Brand manager i Scandinavian Airlines, Martin Adonis, skriver følgende i en pressemelding om reklamefilmen: 

 

– Når du reiser til utlandet, ønsker de fleste reisende å bli inspirert. De vil ha med seg noe hjem, enten det er minner eller kunnskap. Det er det som beveger samfunnet fremover. Hvis vi ikke hadde vært så nysgjerrige på omgivelsene våre, ville ikke Skandinavia sett ut som det gjør.

 

En “truly scandinavian” er ikke innovativ, bare flink til å ta med seg andres oppfinnelser hjem til Skandinavia. Fordi vi er – ifølge Scandinavian Airlines – “travelers”. For de som velger å tolke reklamefilmen til Scandinavian Airlines til ytterpunktet, er vi ingenting uten Scandinavian Airlines. Uten Scandinavian Airlines kan ikke vi – “everyday people” – reise til utlandet og ta med oss det beste hjem fra hele verden hjem igjen. 

“We can’t wait to see what beautiful things you bring home next” avslutter Scandinavian Airlines sin reklamefilm med. Nok en gang for å understreke at vi som bor i Skandinavia ikke innoverer selv, men tar med seg andres innovasjoner hjem. Som bindersen for eksempel, som svært mange av oss tror er norsk, men som viser seg – med rette – å være en amerikansk oppfinnelse. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Men ikke falske nyheter

For det skal Scandinavian Airlines ha, de kommer ikke med usannheter. Bindersen er ikke norsk. Den er amerikansk. Og da er det vel også sant at “The Danish” ikke kommer fra Danmark, eller at midtsommerstangen ikke kommer fra Sverige. Men hvorfor lage en reklamefilm som tilsynelatende ser ut til å være motivert av å fjerne alt som har å gjøre med fellesskap, identitet, stolthet og samhørighet. Hvem i Scandinavian Airlines tenkte at det er pokker meg en god ide å lage en reklamefilm som gjør det til sitt hovedpoeng å få frem at det å være skandinavisk ikke betyr noe som helst? 

Polariserende og splittende

Kan Scandinavian Airlines være overrasket over at responsen ble som den ble, i det polariserte samfunnet vi lever i? Som flere skriver i diverse kommentarfelt; det er sjeldent lurt å “pisse på sine egne kunder”. For å sitere Scandinavian Airlines sin reklamefilm igjen; Hva er virkelig skandinavisk? Absolutt ingenting!

Les også: – Snakk om politisk korrekt reklame som totalbommer på målgruppen sin (Kampanje)

 

Bilde: Skjermdump fra Scandinavian Airlines reklamen