Kan Schibsteds hardkjør mot Facebook være økonomisk motivert? Jeg tror egentlig ikke det, men timingen kunne ikke vært bedre…..
Aftenposten skal ha honnør for hvordan de maler fanden på veggen. Og fanden er Facebook, som de i årevis har kjørt en kamp mot. En kamp som ikke handler om du skal få lov til å poste hvilke bilder du vil på Facebook, men som handler om hvor annonsører bør plassere sine reklamebudsjetter, og hvor Norges befolkning bør gå for å lese, se eller høre «siste nytt».
Timingen er nesten for god til å være sann. Er det første gangen Facebook har slettet et bilde som bryter med de retningslinjene hver og en av oss har samtykket til, når vi registrerte oss? På ingen måter. Reagerer Aftenposten som de gjør fordi forfatter Tom Egeland eller forskeren ved Senter for menneskerettigheter, Anine Kierulf opplevde at sine «nakenbilder» ble slettet av Facebook. Eller at redaktøren i Nettavisen, Gunnar Stavrum ble «utvist» fra Facebook i 24 timer?
Eller reagerer Aftenposten som de gjør fordi det kan gagne dem – og Schibsted, rent økonomisk?
Les også: Naive medier bygger luftslott på Facebook – og skryter av dem, skriver Schibsteds sosiale medier-sjef Ehsan Fadakar (Dagens Næringsliv)
Kamp mot Facebook
Schibsted har i åresvis forsøkt å kjempe mot Facebook. Først alene, men i de siste årene i fellesskap med andre norske mediehus. Først med en ny annonseplattform, men nå skal også kreftene settes inn mot publikum.
– Vi ønsker å bygge en plattform hvor teknologien bygges enhetlig. Det har også vært Facebooks store styrke, at de hele tiden har kunnet være brukerorienterte, uttalte Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen, til Kampanje 7. september.
Schibsted legger ikke skjul på at de ønsker å ta tilbake distribusjonsjobben de har overlatt til Facebook. Og da hjelper det veldig mye å kunne tegne fanden klart og tydelig på veggen. Og gjør du det i tillegg over hele forsiden din, bytter ut din egen logo med Facebook, og i tillegg bruker distribusjonskraften i nettopp Facebook til å vekke redaktører, journalister, statsministere og politikere i hele verden, så blir den ytre fienden veldig klar og tydelig.
Facebook er slemme.
Vi er snille.
Gi oss pengene og oppmerksomheten din!
Hva nå kjære annonsør, politiker og forbruker?
Selv Erna Solberg – som forøvrig kastet glans over åpningen av det norske Facebook-kontoret – opplevde at hennes bilde av den nakne ni-åringen på flukt fra amerikanske napalm-bomber under Vietnam-krigen i 1972, ble slettet. Kulturministeren vil kalle «Facebook inn på teppet» for å klage på brudd på ytringsfriheten. Og norske redaktører blir oppfordret til å poste bildet i protest, slik at de kan skrive ledere etterpå om sine 24 timer uten Facebook senere – som de vil bruke Facebook til å kringkaste.
Hvis alle virkelig er så sinte som Schibsted, Aftenposten og Espen Egil Hansen vil ha det til, så bør vi kanskje se det også. Rent økonomisk. At annonsører flytter reklamepengene sine vekk fra Facebook, og over til Schibsteds nye programmatiske plattform.
Journalister, opinionsledere, politikere og deres respektive partier bør demonstrere mot Facebook ved å flytte dialogen over til mediehusenes egne kommentarfelt (nei vent, de fleste har jo lagt det ned, og flyttet det over til Facebook). Vi som brukere, bør heller engasjere oss i det daglige via andre sosiale nettverk; som Twitter, LinkedIn, Pinterest, Path, Ello, Snapchat og Google+.
Jeg nevner med vilje ikke Instagram – for de er eid av Facebook, og har heller aldri akseptert nakenbilder. Uten at en eneste forfatter eller redaktør har klaget over det tidligere.
Schibsteds våte drøm må være at det skjer. For nå har de endelig en veldig god annonseplattform på plass. Samarbeidet med Polaris Media er også på plass, mens Amedia er fortsatt usikker på om de vil legge alle eggene i Schibsted sin kurv.
Så langt har jeg ikke hørt, sett eller lest om eneste person eller virksomhet som truer med å forlate Facebook. Det var langt flere som truet med å «flytte» på seg når Facebook gjorde endringer på nyhetsfeeden.
Synes jeg Facebook bør gjøre et unntak i deres retningslinjer, og tillate Aftenposten, Tom Egeland, Anine Kierulf, Gunnar Stavrum, Erna Solberg og 1,7 milliarder Facebook-brukere å legge ut det ikoniske bildet fra Vietnam-krigen, eller ikke?
Ja. Det synes jeg. Kommer Facebook til å gi etter? Muligens.
(NB: Etter jeg publiserte denne saken her, har Facebook snudd, og tillater nå 1,7 mrd brukere å legge ut bildet uten fare for at det blir fjernet)
I mellomtiden tror jeg Schibsted kan tjene på å male fanden på veggen.
Jeg tror egentlig jeg tar feil når jeg spekulerer i vei, men timingen kunne ikke vært bedre…..