fbpx

Kjære Espen. Fei mer for egen dør!

Aftenpostens sjefredaktør. Espen Egil Hansen, har gjort seg verdenskjent i løpet av 2016 for sin kamp mot Facebook og selskapets retningslinjer. Det kulminerte med det ikoniske Vietnam-bildet. Men i 2017 håper jeg Espen feier mer for egen dør, og mindre hos Mark.

I september gikk «Kjære Mark!» verden rundt. Espen ville ikke følge Facebooks retningslinjer. Espen ville ikke fjerne bildet av den nakne jenta som løp fra napalm-bombingen under Vietnam-krigen.

– Jeg følger deg på Facebook, men du kjenner meg ikke. Jeg er sjefredaktør for den norske avisen Aftenposten. Nå skriver jeg til deg for å fortelle at jeg ikke vil etterkomme kravet om å fjerne et dokumentarfoto fra Vietnamkrigen tatt av Nick Ut. Ikke nå, og ikke i fremtiden.

*Faksimile fra Kampanje.com

Nå er Espen på fornavn med Mark Zuckerberg igjen. I julekalenderen til Kampanje, har nemlig Espen skrevet et julekort til Mark:

– Kjære Mark. Du og ditt selskap er med rette under sterkt press nå, men jeg håper du likevel får noen fridager med familien i julen. Etter det har du store oppgaver som må løses. Måten du har valgt å programmere dine algoritmer på er i ferd med å få vidtrekkende konsekvenser for samfunn verden rundt. Falske nyheter og ekstreme holdninger er ikke noe nytt, men fordi dine algoritmer har som mål  å forsterke engasjement og aktivitet så får disse en ekstrem spredning. Det er ødeleggende for en hver anstendig dialog som jo er en forutsetning for et fungerende demokrati. Jeg vet du tar dette alvorlig og at det ikke er enkelt å fikse uten samtidig å ramme Facebooks annonseinntekter. Likevel. Fix it!

Espen skal selvsagt få lov til å skrive så mange julekort han vil, og må gjerne skrive til Mark Zuckerberg i Facebook også. Men Espen bør også gå litt i seg selv, «fix it @ home» også, eller som det heter på godt norsk; feie for egen dør. Derfor skriver jeg et julekort til Espen:

– Kjære Espen. Du og ditt selskap er med rette under sterkt press nå, men jeg håper du likevel får noen fridager med familien i julen. Etter det har du store oppgaver som må løses. Måten du og Aftenposten har valgt å forholde dere til digitaliseringen av nyheter på, har fått vidtrekkende konsekvenser for mange av dine ansatte. Mange har måttet gå, og håndteringen har skapt så dårlig stemning at de ansatte har valgt å droppe årets juleavslutning. Nedbemanning er aldri enkelt, men når de ansatte ikke vil sosialisere seg med ledelsen, så er det alvorlig og ødeleggende. Også for journalistikken.

Dårlig journalistikk er på lik linje med falske nyheter og ekstreme holdninger, ødeleggende for et fungerende demokrati. Jeg vet at Mark tar sin del av ansvaret på alvor, men jeg er mer usikker på deg, Espen. Mark er åpen om hva de gjør. Mark vil sammen med Sundar, Jack og Sataya samarbeide for å stoppe spredning av ekstreme holdninger. Mark jobber også med å fikse utfordringene med falske nyheter. Mark tror jeg tar det alvorlig, fordi Mark er opptatt av at alle skal ha en god brukeropplevelse. En dårlig brukeropplevelse er ikke bra for inntektene.

Men hva med deg, Espen? Hva har du tenkt å gjøre for å fikse Aftenposten? Hvordan skal du få dine ansatte til å gå på julebord med deg til neste år? Aftenposten blir ikke en bedre avis av å «syte og klage» til og på Mark. Den blir bedre av at du og ditt selskap blir bedre på hva dere skal være best på. Og når det er sagt, så synes jeg avisen din har blitt bedre, Espen. Jeg abonnerer på avisen din. Jeg hører på de fleste podkastene deres. Og gjennom podkastene har jeg blitt kjent med Trine, Sarah og Lars, for å nevne noen. Jeg abonnerer også på nyhetsbrevene som dere har kommet opp med i løpet av 2016. Aldri før har jeg lest så mye Aftenposten, Espen. 

Men podkaster og nyhetsbrev er ikke nok, Espen. Eieren din, Schibsted, har i snart 10 år snakket om at dere skal ta opp kampen mot Sundar, og etter hvert også Mark. Men der hvor Sundar og Mark gjør, så snakker dere for det meste. Det holder ikke med et nyhetsbrev på e-post, eller noen podkaster. Avisen din er fortsatt «papir først», og du publiserer fortsatt papirsaker på nett. Innholdet er fortsatt ikke personalisert. Reklamen er fortsatt ikke relevant – verken til meg eller innholdet jeg leser. Reklameplattformen er fortsatt utilgjengelig for de fleste virksomheter. Og forretningsmodellen deres er i altfor stor grad fokusert på tradisjonell reklame og abonnement. Og kanskje mer statlig støtte i 2017.

I 2017 håper jeg du fokuserer mer på å feie for egen dør, og mindre utenfor døren til Mark. 

I mellomtiden ønsker jeg deg en riktig god jul, og et godt nytt år, Espen.

/Hans-Petter

Les også: Norske medier bør skrus sammen for selvbetjent, long tail-annonsering

Les også: Er toget i ferd med å gå fra Schibsted?