fbpx

Jeg har testet D-Link sin DIR-845L trådløse bredbåndsruter

Flott design, god ytelse, mange gode funksjoner og lav pris, men litt plastic-fantastic

dir-845l-hanspetter-litenNå er det sylinderform som gjelder kan det se ut til. I eget nettverk hjemme har jeg benyttet meg av Apple sine Airport Express i lengre tid – en ble til to også for å øke dekning og ytelse. Nå er det ikke bare D-Link som ser ut til å satse på sylindere det. Flere av Apple sine produkter kommer nå utformet tilsvarende – fra Apple Extreme og Time Capsule, for ikke å glemme den nye Mac Pro. Sistnevnte er også svart og likheten mellom Mac Pro og DIR-845L er slående, i alle fall ved første øyekast.

Plastic Fantastic

dir-845l-waf-hanspetterForuten tilsvarende utseende mellom de to, leveres begge også med 802.11ac, men der stopper det, og det skulle bare mangle. Mens Mac Pro er en datamaskin, er D-Link DIR-845L en trådløs bredbåndsruter utenom det vanlige. Det som derimot er så synd er at ytelsen ikke er mer en god, men først og fremst får boksen en kvalitetsmessig «ripe i lakken» når jeg tar den ut av esken. DEN VEIER INGENTING og føles veldig billig ut. Den lave vekten kombinert med flere porter på baksiden som skal utsyres med kabler gjør det vanskelig uten litt dobbelsidig teip å få den til å stå som du vil, og plasserer du den for eksempel i stuen vil færrest mulig synlige kabler gjøre det enklere å bestå WAF-testen (Wife Acceptance Factor).

default-install-bilde

D-Links klassiske konfigurasjonsbilde – og fargevalg :)

Et dårlig første inntrykk er kanskje ikke det dummeste med denne sylinderen, for når du først har fått den opp av esken og koblet den til, fungerer installasjonen for det meste «som en drøm». DIR-845L leveres med et lite kort som inneholder både SSID- og passord informasjon, så om du KUN skal koble deg på nett, og nøyer deg med et kryptisk passord, så er du «good to go» uten å være innom et konfigurasjonsgrensesnitt. Om du så skulle ha lyst til å ta i bruk noen av de mer avanserte tjenestene så innholder dette lille kortet også nødvendig informasjon for å gjøre dette også. Nesten som plankekjøring med andre ord.

Trådløse hastigheter

Jeg har ikke godt nok utstyr til å teste den nye 802.11ac-standarden, da min MacBook Pro fra 2011 kun har 802.11n-støtte. Jeg har uansett sammenlignet min nåværende Apple Airport Express med D-Links DIR-845l for å se om det er forskjeller. For å teste hastigheten i mitt lokale trådløse nettverk har jeg installert Speedy Net på min iPhone 5 og MacBook Pro. Begge appene koster noen kroner og du må minst ha installert Speedy Net på to enheter for at Speedy Net skal fungere. Som du kan se av resultatet under er hastighetene bortimot de samme:

DLink-80211ac

D-Link DIR-845l

Airport-Express

Apple Airport Express

For omfattende testing av hastigheter og ytelse vil jeg anbefale å lese Brynjulf Blix sin test av DIR-845l i Dinside tidligere i 2013. 

mydlink

En funksjon som jeg likte godt var muligheten til å gjøre enheten tilgjengelig også utenfor det lokale nettverket. Det slår aldri feil at det går noe galt med nettverket når jeg selv ikke er hjemme, og med mydlink – sky-tjenesten til D-Link – kan jeg nå ruteren min om jeg skulle være på kontoret, eller via mobilen min om jeg skulle være på reisefot. Sky-portalen til D-Link heter mydlink, og herifra får jeg også tilgang og oversikt over mine overvåkingskameraer som jeg også har kjøpt fra D-Link.

mydlink-laptop-hanspetter

Av en eller annen grunn fikk jeg ikke kontakt med ruteren fra mydlink via laptoppen, men hadde ikke noe problem å nå den via mydlink-appen på min iPhone, selv om den ikke var tilkoblet det trådløse nettverket, men var tilkoblet Internett via 3G.

Kontroll og konfigurasjon via mobilen

mydlink-iphone-hanspetterMuligheten til å reboote / starte ruteren på nytt er genialt. Konsekvensen av lav pris på trådløse bredbåndsrutere har ofte vært at de må rebootes ofte fordi ruteren rett og slett henger seg opp som følge av lite minne og lav prosessorkraft. Uten å være for teknisk – for hvem gidder å lese om det lenger – så går rett og slett mange rutere fort tom for «hjernekraft» og trenger følgelig å slette alt sammen for å begynne på nytt. Nå skal det dog sies at jeg ikke har merket noe behov for det på DIR-845L enn så lenge, men uansett er jeg veldig glad for denne funksjonen.

Jeg kan også se hvor mange enheter som er tilkoblet nettverket til enhver tid, både trådløst, men også via de fire Gigabit-baserte svitsje-portene på baksiden. Det som også er veldig positivt her er at jeg også kan motta en epost om nye enheter har koblet seg til. Er du på ferie og det ikke skal være noen hjemme hos deg på besøk er det veldig kjekt å få en liten epost hvis det plutselig er noen som kobler seg på ditt trådløse nettverk hjemme. Legg så til tilsvarende tjeneste for bevegelse som fanges opp av dine overvåkingskameraer så er du (nesten) sikret. Du kan også få epost når det har kommet ny firmware (programvare) til bredbåndsruteren.

Funksjoner

Les mer om D-Links DIR-845l på D-Links norske hjemmeside, og på TrustedReviews finner du også en god test hvor enheten oppnådde 9 av 10 i test.

DIR-845l er tilgjengelig hos en rekke nettbutikker og butikker, og med en pris på under 800 kroner er dette både et godt og rimelig produkt jeg er trygg på at mange vil bli veldig fornøyd med.