fbpx

Jeg har lest LoggAv

Alle har godt av å logge litt av digitalt, for å logge litt på analogt!

Disclaimer: Jeg kjenner personlig godt både Thomas Moen og Lars Bratsberg, men har ikke blitt bedt om å lese og skrive en omtale av boken. Jeg spurte derimot Thomas Moen for en stund siden om jeg fikk lese boken, og eventuelt skrive en omtale av den. Årsaken var som nevnt tidligere her – jeg var skeptisk til hele bokprosjektet, nettopp på grunn av forfatternes egen bakgrunn. Thomas og Lars har heller ikke fått tilgang til omtalen før publisering.

Jeg har lest boken «Logg av» til Thomas Moen i Fanbooster og Lars Bratsberg i Google. Ironisk nok har boken – som handler om at du skal logge av Internett og sosiale medier, fått sin egen Internett- og Facebook-side, forfatterne har flittig brukt Internett og sosiale medier til å markedsføre boken som handler om å logge av siden desember 2013. Det er jo nesten provoserende nok i seg selv – i tillegg til at begge forfattere hever sin lønn basert på hvor mye vi andre bruker Internett og sosiale medier.

Vanskelig budskap å svelge

I tillegg til jobben som merkevaresjef i Fanbooster, har Thomas Moen mange jern i ilden. Thomas brenner sterkt for blogging, og har i tillegg til å skrive bok om det å blogge, også produsert kurs i blogging som selges og holdes online. Han er pålogget i «alle» sosiale nettverk som kryper og går, han er pålogget hver uke sammen med sin mangeårige makker Thomas Skavhellen i «Thomas & Thomas show»  og er primus motor for det årlige arrangementet «Social Summer», «Social Winter» og «Social Artic». Samtlige arrangementer med egne Internett- og Facebook-sider, YouTube-videoer, Instagram-bilder, Twitter-, LinkedIn og Google+-oppdateringer. Og som ikke det er nok, så har Thomas også begynt å bli «hekta» på SnapChat.

Lars Bratsbergs jobb trenger ingen nærmere introduksjon. ALLE vet hvem Google er, og hva de tjener penger på. Uten at vi googler eller youtuber så hadde ikke Lars hatt en jobb å gå til. Han og de andre 50,000 ansatte i Google er avhengig av at vi bruker Internett, og jo mer vi googler og surfer, desto mer penger tjener Lars og de andre Google-ansatte.

Er det rart jeg var skeptisk?

Konseptet og tittelen på boken – #LoggAv – for den har selvsagt fått sin egen hashtag – mistenker jeg har sitt opphav – i alle fall for Thomas Moen sin side, om målet som sønnen hans scoret og som han ikke fikk med seg fordi han satt «begravd» i mobilen sin. Saken ble omtalt i flere medier, som VG, NRK og P4 – for å nevne noen. Løsningen ble å bytte ut smarttelefonen med en dum-telefon, noe som er en «ny trend» – samtidig som mobiloperatørene selger smarttelefoner som aldri før.

#Paradoks

I dag har 96 prosent av Norges befolkning tilgang til Internett, 85 prosent har en smarttelefon eller nettbrett og 75 prosent av oss bruker sosiale medier daglig. Internett og sosiale medier har for alvor endret hvordan vi lever, leker, lærer og jobber – aldri i verden om vi kommer til å logge av. Aldri i verden om Thomas Moen og Lars Bratsberg ønsker det heller – for da mister de jobbene sine. Og ikke har de logget av selv, på ingen som helst måte. Gutta er aktive så det holder – i mange kanaler og på mange flater…

Ikke logge av, men balansere bedre

Bokens tittel er ment å provosere, for dette er en bok som ikke handler om å logge av – i alle fall ikke helt. Den handler om å finne den rette balansen. Thomas og Lars bruker en rekke personlige historier og anekdoter for å få frem sine poeng. Noen historier kan bli for sukkersøte for mitt vedkommende, som i eksemplet under fra Lars, men poenget er uansett klinkende klart: Vi er så mye pålogget Internett og sosiale medier, via våre mobiltelefoner, at vi ofte går glipp av det som foregår rundt oss.

Loggav-lars-bratsberg

Alle med en smarttelefon vil kunne kjenne seg igjen i #LoggAv – absolutt alle. Derfor vil alle som har en smarttelefon også kunne lære litt av å lese #LoggAv. Foruten alle historiene inneholder #LoggAv et mangfold av referanser og undersøkelser, men også mange konkrete råd og tips som kan bidra og bistå til å skape et bedre balanseforhold mellom hvordan vi kan leve livene våre offline ….. men også online. For #LoggAv handler egentlig ikke om å logge av – om å ikke være online, men om å være litt mindre online – og ikke minst – være tilstede når man først er offline. #LoggAv er en god bok som (forhåpentligvis) kan få deg til å tenke igjennom ditt eget liv – din egen hverdag, og hvordan du selv på godt og vondt balanserer mellom det å være online og offline, tilstede og fraværende.

Aftenposten-loggav-thomas-moen-lars-bratsberg

Faksimile fra Afteponsten 19. januar 2015.

Alle har godt av å logge litt av

Thomas og Lars har klart å skrive en troverdig bok, med utgangspunktet i at deres eget liv – som ikke starter med stor grad av troverdighet, gitt deres eget utgangspunkt og arbeidssted. #LoggAv er utviklsomt en viktig bok, som mange bør lese – for å få hjelp til å reflektere over egen «avhengighet» og mobil-tilstand. Det er en viktig bok som kan gi deg noen gode råd og tips på veien mot et bedre balanse- og avstandsforhold mellom deg og din mobil – og dermed også et tettere og sunnere forhold mellom deg og dine nærmeste – om det er din bedre halvdel, dine barn, dine venner eller kollegaer.

Jeg «gikk inn i boken» med et skeptisk utgangspunkt, og avsluttet boken med dårlig samvittighet, samt en lovnad om å bli flinkere til å logge av selv. Bli flinkere til å sette mobilen på pause, bli flinkere til å balansere bedre og være mer tilstede.

#LoggAv er en lettlest bok, men det betyr ikke at den ikke er viktig, tvert i mot. Du vil garantert kjenne deg igjen hos Thomas og Lars, og boken vil få deg til å reflektere over din egen situasjon og livsstil. Jeg er også ganske sikker på at du vil komme deg ut på andre siden av boken med noen tanker om hvordan du også skal endre på dine egne mobilvaner.

#LoggAv koster ikke mer enn 299 kroner. Det kan fort bli en fornuftig investering – for deg, og ikke minst alle andre rundt deg – i det «virkelige» liv. ALLE har godt av å logge litt av digitalt, for å logge litt på analogt!