fbpx

iPhone knuser Android på Internett

Til tross for at det selges flere Android-baserte telefoner enn iPhone, så er iPhone overlegen Android på Internett. Hvorfor er det slik og hvor er Windows Phone?

Android og iOS. «Krigen» fortsetter, men er det egentlig en krig, og i så tilfelle står den mellom Google og Apple sine respektive operativsystem, eller mellom hardware-produsentene Apple og Samsung? Om det så er at Android «pisser» på iOS – på grunn av funksjoner, pris og hva det måtte være, så har Apple tilsynelatende mindre grunn til å bekymre seg, for alt tyder på at iPhone knuser Android når det kommer til Internett og hva operativsystemet til Apple blir brukt til. Eller blir det feil å sammenligne de to operativsystemene? Noen vil hevde at det blir å sammenligne epler og pærer, hva synes du?

Hypotese:

Det selges flest Android-baserte telefoner i Norge kan vi lese. I følge Netcom sin oversikt for de 10 mest solgte telefonene i mai 2014 finner vi Apple sin iPhone på første, fjerde og syvende plass. Nokia er ikke inne på topp 10 listen, men det er Samsung, HTC og Sony. 7 av 10 plasser dekkes med andre ord av Android-telefoner, men betyr det at 7 av 10 solgte telefoner er Android-baserte? På Twitter svarer Telenor slik når jeg spør om deres fordeling av solgte smarttelefoner:

telenor-twitter-ios-android-salg-norge

Det er med andre ord grunn til å anta at det selges flere Android-telefoner enn iOS-baserte her til lands, men volumet er kanskje ikke så veldig forskjellig fra de to operativsystemene. Men hva er det de blir brukt til? Jeg har sett nærmere på bruken av smarttelefoner fordelt på Android, iOS og noe WP, og endte opp med følgende hypotese på Twitter:

hpnhansen-hypotese-android-ios-wp

iOS-brukere langt mer aktive enn de med Android (og WP)

Etter å ha sjekket flere kilder for å se om det er hold i hypotesen, ser resultatet ut til å være «klinkende klart»; iOS eller iPhone-brukere er langt mer aktive enn Android-brukere. Kan mye av svaret ligge i at stor andel av de som kjøper Android-telefoner ikke bruker det som en smarttelefon, men en vanlig telefon som de ringer og SMSer med? Selvsagt er det mange Android-brukere som også er aktive nettbrukere, Twitter-brukere, Facebook-brukere, osv. Det er sikkert mange Android-brukere som tar bilder med sin telefon, handler på Internett med den, etc, men de to strekene under svaret ser uansett ut til å være lik hver gang: De som har iPhone eller iPad er mer aktive med den, enn de som har Android – til tross for at det tilsynelatende selges like mange eller flere Android-telefoner. Noe av svaret ser også ut til å henge sammen med at det er mer aktivitet på Internett blant beboere i storbyer, og at flertallet av de som bor i storbyer har kjøpt seg Apple sine smarttelefoner.

Les også: Kun storby-folk med iPhone som bruker Twitter

iOS med 70 prosent markedsandel på mobil internettsurfing

Jeg har brukt StatCounter sine Internett-statistikker i en årrekke, og selv om de ikke måler all Internettrafikk, ser resultatene deres uansett til å være ganske så pålitelige. I skissen under har jeg sett på andelen av mobil Internettrafikk fordelt mellom de forskjellige operativsystemene. To aktører skiller seg ut: iOS fra Apple og Android fra Google. Apple går sakte, men sikkert nedover i andel, Android oppover, mens Microsoft sitt Windows Phone-OS ligger i stabilt sideleie på omlag 1%.

StatCounter-os-NO-monthly-201306-201406

To operativsystemer og to produsenter som tar «hele kaka»

Via StatCounter kan jeg også se på hvilke produsenter som representerer Internettrafikken, ned på de respektive mobile operativsystemene. Som flere før meg har sagt, så handler ikke lenger mobilkrigen om Android vs iOS, men om Samsung vs Apple. I tillfellet under står de to produsentene for over 90% av den mobile Interettrafikken, «resten» fordeles på HTC, Sony, Nokia, LG, Google, Huawei og andre….

StatCounter-vendor-NO-monthly-201306-201406

80/20 i Google Analytics

Jeg har tilgang til en rekke nettsider via Google Analytics og tok en rask sjekk og gjennomgang for å se hvordan det stod til med trafikkfordelingen mellom de forskjellige mobile operativsystemene der, og sitter igjen med omtrent samme resultat. I løpet av 2014 står iOS igjen med rett under 80% av den mobile trafikken, mens Android ligger på rett over 20%. Windows Phone ligger som hos StatCounter på omlag 1%:

iOS-Android-WP-andel-av-trafikk-nettsider-Google-Analytics

På Finn.no ser det også tilsynelatende likt ut.

Finn-no-tom-juni-2014Stephan Winter, som er leder for innsikt hos Finn.no skriver følgende i en epost til meg:

Kilden og filtreringene jeg har gjort er ikke det samme som det som er lagt ut på Finn Labs tidligere så tallene vil ikke matche det, men fordelingen er jo ganske tydelig. Ser at Windows har falt ut fra april. Det har antageligvis med bytte av målesystem hos oss å gjøre.

Hvis vi antar av WP-andelen er lik i mai og juni som den var i april, ligger den på omlag 5%, mens iOS-andelen er på 62% og ikke 67% som grafen viser. Det gir Android 31% og resten til «andre».

Facebook rekkevidde mot Android, iOS og Windows Phone

Fra annonseverktøyet til Facebook kan man velge å lage annonser basert på en ganske så omfattende demografi. I eksempelet under har jeg sett på det å kjøre en annonse utelukkende ut mot de som enten bruker Android, iOS eller en Windows Phone. Dernest har jeg sett på om det er store forskjeller mellom kjønn og i hvilken grad det slår ut kraftig i forhold til Oslo som storby.

Facebook-rekkevidde-Android-iOS-WindowsPhone-Norge

Hva gjelder Android-brukere fordelt på kjønn er det nesten 50/50 mellom menn og kvinner, mens kvinner er i flertall på iOS og menn i flertall på WP. Mens 36% av de som har en Android-enhet bor i de fire største byene i Norge, er andelen for iOS-brukere på 41%. Ikke mye, men noe høyere. Det kan også tyde på at Android-brukerne i de største byene er langt mer aktive, enn for resten av landet. Det som skissen også over illustrerer er at det er langt flere med en iOS-enhet som er registrert på Facebook, enn hva tilfellet er med Android, noe som også er med på å underbygge hypotesen om at mange med en Android-telefon bruker den som en «normal» telefon – altså til å ringe med og skrive SMS på.

iOS-brukere mye mer aktive på Twitter også

TweetArchivist er et ganske så snedig Twitter-verktøy som jeg har brukt til å sjekke ut hvilke enheter som har blitt mest brukt. Via noen av de mer populære hashtagene som ofte er brukt ser vi det samme resultatet: iOS er overlegen Android i bruk med tilsvarende andel som for nettrafikken over.

Twitter-Hashtag-ios-android

 

Under VM-kampen mellom Tyskland og Frankrike kunne jeg også se hvor Twitter-meldingene kom fra, og også her ser det ut til at antagelsen om at det først og fremst er de store byene som tvitrer, og de tvitrer som vi kan se av skissen over i stor grad via sin iPhone eller iPad:

onemilliontweetmap-nrkvm-tyskland-frankrike

Mobil netthandel størst i Oslo, og iOS-brukere handler mer

I følge den ferske netthandelsrapporten til @DIBS_Norge ser det også ut til at hypotesen holder vann, dog ikke i samme grad.

mobil-netthandel-apple-vs-andre-dibs

osloboere-handler-oftest

Norge er ikke unntaket

Dette er på ingen måter en situasjon som kun er gjeldende i Norge. Det er skrevet en rekke artikler med innsikt som konkluderer med det samme, noen mer «sensasjonelle» enn andre. Det er de som hevder at Android-brukere er for fattige, mens iOS-brukere blir brukt av de rike. Dem om det.

flickr-most-popular-camera

Les også:

Hva tror du årsaken er? Like mange, eller flere solgte telefoner og nettbrett med Android sitt operativsystem på til tross – iOS ser ut til å knuse Android på alle områder, og WP er fortsatt nummer tre, men milevis unna #1 og #2 – både i antall solgte enheter og ikke minst i bruk.

Og til syvende og sist, spiller det så stor rolle?

photo credit: _Max-B via photopin cc