fbpx
iPhone 12

Samsung Galaxy S20 er, sammen med de aller fleste andre smarttelefoner, utstyrt med USB C-port, i tråd med EU sitt krav om en felles ladekontakt. Apple er unntaket.

iPhone 12 uten USB C – Apple bryr seg åpenbart ikke om EUs krav om felles ladekontakt

I flere år har EU-kommisjonen jobbet med å teknologiselskapene til å standardisere på USB C som felles ladekontakt. Apple er fortsatt unntaket, til tross for at dette ble innført som et krav fra juli 2020.

Da Apple lanserte iPhone 12-serien 13. oktober var det mange som forventet at Lightning-porten var erstattet med USB C. Meg inkludert. Derfor ble jeg både overrasket og skuffet da det ble klart at Apple fortsatt hadde valgt å beholde Lightning-porten, til tross for at USB C er å finne på både laptopene og nettbrettene deres.

Alle «dingser» skal få lik ladekontakt

I flere år har EU-kommisjonen ønsket at alle «dingser» skal få lik ladekontakt. Og i 2020 har det også sett ut til at ønsket ble innfridd. 16. januar i år var jeg også gjest hos TV 2 Nyhetskanalen, sammen med daværende digitaliseringsminister, Nikolai Astrup, for å snakke om viktigheten av en slik standardisering.

Med lanseringen av iPhone 12, demonstrerer Apple klart og tydelig at de ikke har noen planer å etterkomme kravet fra EU-kommisjonen. Årsakene kan selvsagt handle om at Apple har forpliktelser overfor en rekke selskaper som har lisensiert bruk av lightning-porten til alt som “kryper og går” av tredjeparts-produkter som kobles til Apples iPhone.

Årsaken kan også være at de fortsatt står ved at «fjerning av Ligtning-porten vil skape en enestående mengde av elektronisk avfall«. Eller, som de også har påstått tidligere, at fjerning av Lightning-porten vil «begrense industriens mulighet til å innovere og bringe spennende ny teknologi til kundene”. 

Hva nå EU?

Det skal bli spennende å se om EU nå vil reagere overfor Apples valg om å fortsette å bruke lightning, nå som resten av mobilbransjen har lagt seg på USB C. 

Samtlige norske medier skrev så blekket sprutet tirsdag kveld, da Apple lanserte fire nye telefoner. Ingen har så langt kommentert at Apple enn så lenge ikke vil følge resten av bransjen og EUs krav om USB C som en felles ladekontakt.

Aldri USB C på iPhone?

Personlig tror jeg iPhone 12 blir den siste smarttelefonen fra Apple med Lightning-kontakt. Samtidig tror jeg ikke neste versjon vil komme med USB C. Den vil komme uten kontakt. Punktum. MagSafe, som er en magnet installert på baksiden av telefonene til å «feste» den trådløse ladingen av de nye iPhone 12-modellene, vil bli den nye og den eneste måten å lade den neste utgaven av iPhone på, tror jeg. Og på den måten vil fremtidens iPhones unngå USB C.

Bilde: Daniel Romero via Unsplash