fbpx

iPad kan stimulere barns kreative evner

Mens noen mener at iPad er en fare for menneskets utvikling, mener jeg motsatt. Gustav på 8 år har blitt filmregissør på iPad.

Aktiv er bedre enn passiv. Moderat er bedre enn overdrevent. Det gjelder det meste her i livet. Overdrevet og passivt bruk av iPad er ikke bra – ikke for voksne, ei heller for barn. Negativt bruk av iPad hos barn er «bedre» lesestoff enn positivt. Det negative trumfer alltid det positive i norske medier. Krig «selger» bedre enn fred, hat «selger» bedre enn kjærlighet. Kritikk «selger» bedre enn ros. Sånn er det bare. «Selger» burde egentlig byttes ut med «klikker«, og i det siste har vi klikket mye på artikler som har handlet om negative konsekvenser ved bruk av iPad. Ord som overdrevet og passivt har pressen utelatt.

iPad er en fare for menneskets utvikling

I en ny forskningsrapport publisert i blant annet fagbladet Paediatrics hevder Boston-teamet at nettbrettspilling kan gå ut over barnets evne til å selv regulere følelser. Dette kan igjen føre til at barnet får vansker med sosiale relasjoner, samt psykiske problemer i tidlig alder. Den tyske hjerneforskeren og psykiateren Manfred Spitzer hevder at digitale medier som PC og nettbrett er ytterst skadelig for barns hjerneutvikling, og mener det ikke er forsvarlig å introdusere digitale medier før barnet har fylt 15 år. Spesielt kritisk er han til at foreldre og barnehager lar småbarn bruke digitale verktøy.

«Barn foretrekker iPad fremfor å leke med venner. Stadig flere barn ser på film eller spiller spill på tavlepc-er og iPad», kunne Hegnar melde 6. april 2015. På NRK.no kunne vi lese at bruk av iPad hos barn kunne bli en fare for menneskets utvikling. De viste til en dansk undersøkelse som viste til at barn heller vil leke med nettbrett enn en venn. Småbarn helt ned i fireårsalderen blir så avhengige av nettbrett og smarttelefoner at de må ha psykologhjelp, skrev E24 i 2013.

Bruk av iPad kan stimulere kreative evner

Sønnen min er snart 9 år. Gustav heter han. Han elsker å tegne, og har egen Instagram-konto hvor han legger ut tegningene sine. Tegningene er tegnet for hånd. Med litt hjelp i starten fra pappa, klarer han nå å scanne inn tegningene sine på min trådløse printer som står installert på mitt hjemmekontoret. Han har også fått seg sin egen gmail-konto, og bruker den til å overføre  tegningen han har scannet til sin iPad. Fra sin iPad tilpasses tegningen før han legger den ut på sin Instagram-konto. På min egen iPhone har jeg slått på «notifications» slik at jeg blir informert umiddelbart når han legger ut et nytt bilde. På den måten har jeg oversikt over hva han «instagrammer». Bruk av hashtags har han lært seg. Samme gjelder «tagging«. Unger i dag lærer i et forrykende tempo. Data-kunnskapen er på mange måter «lysår» foran både mor og far.

Etter påskeferien kom både Gustav og Hedvig hjem og ville at vi skulle lære de å lage «kviss på Kahått». Kahoot var det de siktet til selvsagt. En norsk tjeneste som tar utdanningssektoren med storm – den internasjonale vel å merke.

Les også: «Do you Kahoot» og Feil å forby mobilen på skolen

I tillegg til Kahoot lurte Gustav også på om jeg kunne installere iMovie på iPad-en hans. Han ville lage filmer. Frem til da hadde han blitt en ivrig fotograf på både iPhone og iPad, og hadde også begynt å eksperimentere med timelapse og andre video-funksjoner. Men han ville lage filmer. Jeg installerte iMovie, men overlot det til han å lære seg å bruke det selv. Ikke fordi jeg ikke ville lære han det, men jeg ville se for meg selv om han klarte å lære seg det å bruke. Om han ville forstå hvordan appen fungerte, og hvordan han ville gå frem for å regissere en film. Bruke tekst, bilder, lyd og video for å skape. Være kreativ.

Heller to timer med aktiv og kreativ bruk av iPad og lek i samspill, enn en time passiv «glaning» på en Netflix-film tenker jeg.

To dager senere kom en svært så stolt og blid Gustav til meg og viste med sin første film: «Gutten som elsket å lese». Jeg hadde ikke løftet en finger, Gustav hadde ikke spurt om hjelp en-eneste-gang og resultatet forbløffet meg og gjorde meg super-stolt. Det siste kan jeg vel også si at Gustav også ble. Super-stolt over å ha skapt noe selv. En video-film som han ikke bare kunne se på sin iPad, men som pappa (jeg) kunne laste opp på YouTube, slik at også andre kunne se den.

«Gutten som elsket å lese»

Jeg tror ikke Gustav vil trenge psykologhjelp eller at det her er en fare for hans menneskelige utvikling. Tvert i mot. Som med alt annet her i livet så handler det om måtehold og riktig bruk. Riktig bruk av iPad hos barn tror jeg derimot vil utvikle han som et menneske. Riktig bruk av iPad tror jeg vil utvikle hans kreative evner.

Riktig bruk av iPad tror jeg kan ha en postiv effekt på hvordan han leker, lærer, lever – og etterhvert jobber.

Hva tror du?