fbpx

Ikke bruk Inbound Marketing til Outbound

Inbound Marketing kan være en fantastisk måte å berike kundereisen på, men kan også misbrukes til å irritere og forstyrre. Til å drive Outbound Marketing. Til å ringe potensielle kunder.

Inbound Marketing, eller inviterende markedsføring på godt norsk. En strategi, filosofi og metodikk. Teknologi og integrasjon for å «finne, vinne og beholde kunder» hører jeg ofte fra de som «selger» Inbound Marketing. Her skurrer det litt for meg, men før jeg går videre, er det greit ta for seg hva Inbound Marketing er.

Jeg liker spesielt godt definisjonen fra Nina Furu i Webgruppen:

– Inbound Marketing er en variant av innholdsmarkedsføring der du får kunden til å komme til deg, i stedet for at du selv maser på kunden.

Misforstå meg rett. Jeg har ingenting imot Inbound Marketing. Tvert imot. Jeg synes derimot mye av Inbound-diskusjonen handler om hvordan man kan «Finne, vinne og beholde kunder». Årsaken til at jeg ikke liker den tilnærmingen – Inbound to do Outbound – er at det ringer en «forstyrrende» bjelle hos meg. Det kan være at samtalen ikke er like kald (cold calling) fordi man har brukt Inbound Marketing-teknologi til å fange opp en potensiell kunde, og således overvåket og fulgt kundereisen for å kunne ta en varmere telefonsamtale. Her kommer den «forstyrrende markedsføringen» og ikke minst den «irriterende selgeren» inn i bildet.

– Bli funnet, inspirer til handling, og fortjen kundens lojalitet.

De fleste (i alle fall veldig mange) bedrifter er ikke gode til å bli funnet på Internett. Det være seg via et Google-søk, men også via henvisninger og anbefalinger fra sosiale nettverk. Årsaken er todelt; nettsiden er ikke teknisk god, og innholdet svarer ikke til de forventningene. WIIFM (What´s In It For Me) handler ikke om hva du som tilbyder skal få igjen for ditt innhold, men opplevelsen de besøkende har av det du formidler. Verdien må være åpenbar; de lærer noe, de blir underholdt eller inspirert. Det de konsumerer svarer til forventningene. Svarer innholdet til WIIFM, er det mye enklere å be om noe tilbake; en Like, en kommentar, epost-adresse, påmelding, kjøp, osv.

Innholdsmarkedsføring er en viktig komponent av Inbound Marketing

Innhold som inspirerer til en ønsket handling, leverer på innholdets misjon og formål. Innholdsmarkedsføring eller Content Marketing har dette som «oppgave». Innhold som blir funnet, og funnet verdiøkende. Sporene som legges igjen kan brukes til å drive Outbound Marketing. Jeg vil påstå at det også vil oppleves som forstyrrende, selv om samtalen ikke er like kald. Ville du likt om jeg ringte deg for å høre om du var interessert i å kjøpe et foredrag av meg, fordi du abonnerer på nyhetsbrevet mitt, og akkurat har vært innom https://hanspetter.info/foredrag/? Jeg tror ikke det….

Hvis jeg fortsetter å produsere nyttig innhold, som svarer på ditt WIIFM, så vil du ta kontakt med meg på ett eller annet tidspunkt. Det er min forretningsstrategi, og har vært det siden jeg sluttet i Geelmuyden Kiese, og begynte for meg selv våren 2014. Inbound Marketing-strategien begrenser seg derimot ikke kun til HansPetter.info. Eller podkasten MediaPuls.

Min Inbound Marketing-strategi er mer omfattende enn som så:

Inbound-Marketing-taktikk-HansPetter

Ikke fall for fristelsen til å bruke Inbound til å gjøre Outbound i form av kalde eller lukne samtaler. Ifølge Harvard Business Review sier 90 prosent av beslutningstagere at de aldri responderer på kalde samtaler (cold calls). Om du skulle føle at samtalen er mindre kald, så er det ikke sikkert at vedkommende du ringer føler at det er mindre forstyrrende (…frekt eller påtrengende).

Les også: Du er frekk om du ringer meg uten en avtale (Eivind.Jonassen.info)

Bruk Inbound Marketing til å lede (uten å mase) publikum gjennom kundereisen, og bistå tilstrekkelig til at kunden tar initiativ til handling. Harvard Business Review kan dokumentere at 90 prosent av kjøpsprosessen starter online – med et søk eller et spørsmål. 60 prosent av kundereisen er gjennomført når kunden tar kontakt. I stedet for å tenke på hvordan du kan bruke Inbound Marketing til å gjøre Outbound (til å finne, vinne og beholde), bør du heller se på hvordan du kan transformere salgsmodellene til å imøtekomme en hverdag hvor nettsidene, og ikke selgerne, er ”hjertet” i hvordan vi kjøper og selger av hverandre.

Jeg kommer aldri til å ringe deg – kald eller varm

Jeg kommer helt sikkert til å be om din epost-adresse. Jeg kommer helt sikkert til å markedsføre både MediaPuls og HansPetter.info på Facebook og i andre sosiale nettverk. Jeg kommer helt sikkert også til å dukke opp med Native Advertising i diverse kanaler, kanskje fordi jeg ønsker å nå deg, kanskje fordi du har vært på besøk. Men jeg kommer aldri til å ringe deg for å selge deg et kommunikasjonsråd eller et foredrag. Jeg skal ikke true med å finne, vinne og beholde deg, men håper du vil finne meg. Og at du opplever at jeg svarer på ditt WIIFM på en måte som gjør at du tar kontakt med meg når du trenger råd eller et foredrag,

Og på veien mot at du tar kontakt med meg, må du gjerne legge igjen epost-adressen din under :)