ringeklokke

Ikke ring på uten at du har tekstet meg først!

Smarttelefonen har blitt de unges primære måte å konsumere, kommunisere og interagere. Og alt skal foregå på deres premisser. Kommer du på besøk bør du derfor si ifra først – via mobilen.

Med internett i hånden har vi blitt vant med at stadig mer av kommunikasjonen og konsumeringen går på våre egne premisser.

Vi liker rett og slett ikke å bli overrasket eller overrumplet av at noen vil nå oss, uten at vi har blitt “advart” på forhånd. Om dette er en økende trend blant de eldre (som meg selv), er det enda tydeligere blant de yngre. Millennials. De som er født og oppvokst med internett, sosiale medier og ikke minst smarttelefonen i hånda. 

Ikke ring uten at samtalen er avtalt på forhånd

I mai 2014 skrev jeg “Ikke ring uten at du har tekstet meg først”. Analyseselskapet Nielsen kunne «avsløre» at de unge opplever uanmeldte telefonsamtaler som forstyrrende og påtrengende – til og med uhøflig. Skal du ringe bør du helst ha avtalt det på forhånd.

Flere av unge mellom 18 og 34 år svarte at de nærmest forsøker å unngå telefonsamtaler fordi det «umiddelbare» ved en telefonsamtale gjør at de får en følelse av tapt kontroll over situasjonen, sammenlignet med de mindre intime kommunikasjonskanalene som det å tekste, eposte, Facebooke eller Tvitre.

Noen gikk så langt å mene at en telefonsamtale i sin natur er uhøflig og forstyrrer sammenlignet med det lille pipet telefonen avgir når du mottar en ny tekstmelding eller en «melding» fra et sosialt nettverk.

Ikke ring på uten at besøket er avtalt på forhånd

Nå er det samme i ferd med å skje når det kommer til det å ringe på hos noen. Jeg har tenkt på det selv; hvor oppgitt jeg blir når det ringer på døra, uten at du venter gjester. Sannsynligheten er overveldende stor for at det står en overivrig selger på utsiden, som skal selge deg alt fra matkasser, fisk, strøm, religion og annet «ræl» du ikke har lyst til å kjøpe «der og da»

Les også: Dagens selger har gått ut på dato

Som oftest er det heldigvis kun noen unger som ringer på for å leke med mine barn, og det skal jeg jo være glad for. Med sterk vekst innen netthandel har det også blitt mer og mer vanlig at ett eller annet postbud ringer på. Men hvorfor ikke avtale det på forhånd? Så slipper jeg å irritere meg over å bli forstyrret. Slik jeg nærmest «hater» å bli forstyrret av forsøplende reklame når jeg en sjelden gang ser på lineær TV.

Frykter øksemordere på frifot

2. august i år spurte daværende ansvarlig for sosiale medier i VG, Øyvind Solstad, på sin Facebook-profil om folk åpnet døra hvis det ringte på. Han hadde lest en Twitter-melding fra redaktøren i Buzzfeed UK, Jim Waterson, som skrev at millennials på kontoret sa at de ikke åpnet om det ikke var en venn som hadde tekstet først og sagt at de var på vei. Eventuelt om de ventet varer levert på døra.

[fb_embed_post href=»https://www.facebook.com/oyvindsolstad/posts/10154698712970703/» width=»620″/]

Han fikk en mengde med tilbakemeldinger, dog ikke fra så mange millennials. Derfor bar de fleste av svarene han fikk i retning av at «Selvsagt åpner jeg«. Men det var også de som absolutt ikke åpnet, som for eksempel Ine Thereze Gransæter:

Og de som tror dette kun er en trend i Norge eller på kontoret til Buzzfeed i England, må tro om igjen. Forleden dag kom jeg over en sak fra Wall Street Journal som tok opp akkurat det samme.

Ask Not for Whom the Doorbell Tolls. They Won’t Answer It

De yngre «freaker» ut av at det ringes på uanmeldt på døren. I en uformell Twitter-undersøkelse hadde over halvparten av 11,000 som responderte, svart at de syntes ringeklokker er “skumle”. Flere millennials ville for eksempel ikke svare engang før de hadde sjekket hvem det var via sikkerhetskameraet først. Og det sikkerhetskameraet er i økende grad tilgjengelig via smarttelefonen. Ringeklokke-selskapet Ring.com selger deres internett-baserte ringeklokker som «hakka møkk«. En liten ringeklokke med integrert kamera og mikrofon kobles til internett, og via en app kan eieren se hvem det er som ringer på og snakke med vedkommende – uavhengig om de er hjemme eller ikke.

Det skal jeg skaffe meg. Kombinert med Yale Doorman – låsen på døren min, kan jeg på den måten ikke bare se hvem det er som ringer på, men jeg kan også låse opp for vedkommende. Hvis det for eksempel kommer familie og venner på besøk, og jeg selv ikke er hjemme for øyeblikket.

Økende interaksjon gjennom smarttelefoner

Dørklokken, på samme måte som telefonen, skremmer de yngre fordi de i økende grad interagerer gjennom teknologiske enheter i stedet for direkte. Og skal vi tro ekspertene handler det ikke så mye om skjermtid vs ansiktstid, men en sammensmelting av de to. De unge foretrekker for eksempel å snakke med hverandre via FaceTime og Skype, fremfor den «gamle» måten ved å ringe. Og uavhengig av om det er via den «gamle» telefoniske måten, eller den «nye» video-baserte, så skal samtalene avtales i forkant. 

I Wall Street Journal-artikkelen svarer flere av de yngre at de har fjernet dørklokken. De vil ikke engang ha den der, fordi de ikke ser det naturlig. På samme måte som svært få av oss ser det nødvendig å ha en fastlinje-telefon i huset. Smarttelefonen er med oss 24 timer i døgnet, og har på mange måter blitt den primære enheten å interagere med.

Til alt!

Bye, bye ringeklokke. Velkommen Ring doorbell.

Her hjemme skal den gamle ringeklokken vekk. Nå har jeg bestilt meg en Ring Doorbell.

Er det en selger som ringer på, vil jeg nok ikke lukke opp. Men jeg kan alltids snakke med vedkommende – via smarttelefonen min, uansett om jeg ligger i sengen, slapper av i sofaen eller er på reisefot.

Hva med deg? Åpner du når noen ringer på uanmeldt? Ryker ringeklokken (snart) hos deg?

Les også: Se hvem som ringer på – også når du ikke er hjemme (DinSide)

Hør også episode 180 av podkasten MediaPuls hvor Marius og jeg diskuterer akkurat denne trenden: