fbpx
digitalisering

Hvor går de digitale grensene?

Når skal et selskap betale skatt på inntekt som kommer fra Norge?

Da jeg startet opp for meg selv tok jeg kontakt med et par norske selskaper for å utarbeide en ny logo. I tillegg hadde jeg tenkt det ville være fornuftig å kjøre litt reklame i digitale kanaler for å få litt oppmerksomhet i starten.

Prisene fra de norske reklame- og designbyråene var skyhøyt over hva jeg hadde anledning til å bla opp. Løsningen ble Upwork.com hvor oppdraget falt ned på en kar i USA og ei dame i Brasil. Kostnaden var en dråpe i havet sammenlignet med de norske. De ble tildelt oppdragene, og da jeg omsider var fornøyd ble den avtalte prisen utløst.

Inntektene til de to ble registrert i USA og Brasil. Ikke i Norge. Annonsene jeg fikk laget ble brukt på Facebook og Google. Inntektene disse to selskapene fikk fra meg, ble heller aldri inntektsført i Norge.

Men i motsetning til Facebook og Google, er det ingen norske myndigheter som krever at omsetningen som gikk via Upwork skal skattes i Norge.

Jeg kjøper også veldig mange andre tjenester fra utlandet. Sprout Social og Fanpagekarma er to verktøy jeg bruker til å publisere, distribuere, kommunisere, overvåke, analysere og rapportere hva som skjer i sosiale medier. Hver måned går det noen kroner fra min konto til disse to selskapene. Hva meg bekjent betaler heller ikke disse skatt på inntekter de får fra Norge.

Og det stopper vel ikke der? Hva med produkter jeg kjøper fra kinesiske Deal Extreme? Eller Wish for den sakens skyld?

Hva med alle appene jeg har kjøpt fra diverse app-utviklere over hele verden? Betaler de skatt til Norge på inntekten de får fra deres norske kunder?

De fysiske grensene blir visket vekk av de digitale

Hvor skal vi tegne grensen i en verden som blir stadig mer globalisert og mindre? Er det slik at Google og Facebook skal/bør/må betale skatt av inntektene de får fra Norge fordi omsetningen har blitt såpass stor? Er det fordi deres tilstedeværelse truer eksisterende næringer, som for eksempel mediehusene?

I mange år jobbet jeg for internasjonale IT-selskaper som omsatte for milliarder av kroner i Norge, men som ikke skattet et rødt øre. Mediene skrev aldri noe da? Var det fordi de selv ikke ble berørt? Kommer problemstillingen opp nå fordi myndighetene har ignorert internett-økonomien altfor lenge? Såpass lenge at den digitale økonomien truer den norske modellen? At det er selve velferdsmodellen som står på spill, fordi nasjonale myndigheter ikke har opprettet digitale regelverk for grenser de ikke har sett. De digitale grensene?

Misforstå meg rett. Driver man «business» i Norge så skal man betale skatt til Norge. Slik jeg betaler min skatt (med glede). Norge er verdens beste land og har verdens beste velferdsordninger. Velferdsordninger som på ingen måte er gratis.

Er det størrelsen det kommer an på?

Men hvem driver så business i Norge? Har finske Revo betalt skatt til Norge for alle de virtuelle kronene sønnen min har kjøpt til diverse Angry Birds-spill? Og om de ikke har gjort det; skulle de ha gjort det? Er det størrelsen det kommer an på?

Eller er det først når et selskap har tilstedeværelse i form av egne ansatte? I så fall kunne kanskje Jan Grønbech og co i Google flyttet til Irland, og holdt møter med sine norske kunder via Google Hangout.

Verdens største plattform for freelance-tjenester

Milliarder av kroner omsettes via UpWork. Plattformen er verdens største innefor digitale freelance-tjenester. UpWork kan potensielt distrupte virksomhetene til norske utviklere, designere og programmere på samme måte som Facebook og Google har disrupted annonse-monopolet til mediehusene.

Vil norske myndigheter begynne å gå etter disse også? Eller vil de vente til at problemet blir «stort nok»?

Jeg spør, for jeg vet ikke hva som gjelder. Jeg aner ikke om norske eller europeiske myndigheter er «på ballen» her, men det bør de være. Verden blir ikke mindre digitalisert fremover. Den blir ikke større, byene blir ikke mindre og inntektene vil ikke flyte mindre over de fysiske landegrensene heller.

Anyone?

 

 

Bilde: Omar Lopez via Unsplash