tillit

Hva har vi igjen når tilliten er borte?

Tilliten er selve fundamentet som holder demokratiet vårt oppe, men hva skjer når denne grunnmuren begynner å slå sprekker? Når «zero trust» blir den nye normalen blant mennesker og ikke bare innen cybersikkerhet. Skal vi bevare samfunnet vårt, må vi forstå hvorfor tilliten forvitrer – og hvordan vi kan bygge den opp igjen.

«Tillit er viktigere enn både olje og gass», uttalte Hans Geelmuyden i 2018.

I dag, syv år senere, ser vi konturene av et samfunn hvor nettopp tilliten er på vei til å bli vår største mangelvare. Tillit er selve fundamentet demokratiet vårt hviler på. Uten tillit til hverandre, til politikerne våre, til journalistikken og finansielle institusjoner, rakner fellesskapet.

Algoritmene utfordrer tilliten

Vi lever i en tid hvor algoritmer systematisk bryter ned tilliten ved å fremheve polarisering, konflikt og følelsesdrevet innhold fremfor fakta. Sosiale medier, som lenge ble sett på som en demokratiserende kraft, har blitt vårt arnested for falske narrativer, desinformasjon og ren propaganda. Samtidig nekter plattform-gigantene å ta nødvendig ansvar for innholdet de sprer, og overlater moderering til brukerne selv – en oppgave de færreste oss er rustet til å håndtere.

Zero Trust

Begrepet «Zero Trust» har gått fra å være en sikkerhetsfilosofi innen cyber-sikkerhet til å beskrive vår egen virkelighet. I dag må vi utgå fra at alt kan være falskt. Vi må kontinuerlig vurdere om det vi ser, leser og hører er falskt. Om e-posten, SMS-en eller telefonsamtalen vi mottar faktisk er ekte. Kunstig intelligens kompliserer bildet ytterligere ved å produsere realistiske deepfakes, syntetiske stemmer og AI-genererte bilder og artikler som gjør det umulig å stole blindt på våre egne sanser.

Konsekvensene av tillitens forfall er svært alvorlige, på grensen til eksistensielle vil jeg påstå. Demokratiene svekkes, samfunnskontrakten mellom innbyggere og myndigheter brytes ned, og vi blir isolerte, ensomme individer som lever i en konstant tilstand av skepsis og mistenksomhet. Mister vi tilliten, mister vi alt – også oss selv.

Hvordan snur vi utviklingen?

For det første må de store teknologiselskapene ansvarliggjøres. Plattform-gigantene må bli langt mer transparente om hvordan algoritmene deres faktisk fungerer, slik at vi forstår hva som fremmer polarisering og desinformasjon. Myndighetene må komme på banen med reguleringer som gjør det umulig for selskapene å skyve ansvaret fra seg. Det handler ikke om sensur, men om ansvarlighet og åpenhet.

Politikerne våre må vise seg tilliten verdig. Det betyr mindre fokus på maktposisjoner og egen vinning, og mer på å bygge ekte tillit gjennom åpen dialog og ærlige hensikter. Politikere som lyver bryter ikke bare med folkets tillit, de skaper også grobunn for kynisme og politikerforakt som rammer hele demokratiet.

Vi, som enkeltindivider, har også en viktig rolle å spille. Vår kritiske sans må skjerpes. Vi må bli flinkere til å stille spørsmål ved det vi deler videre på nettet, selv om det stemmer overens med vårt eget verdensbilde. Den ekstra innsatsen det krever å verifisere informasjon, er en investering i demokratiet vårt og i vår egen tillit til hverandre.

Tilliten vi bygger i dag, bestemmer hvilket samfunn vi våkner opp til i morgen.

La oss gjøre en ekstra innsats hver og en av oss for at vi sove trygt, enige om at tillit ikke skal være en mangelvare, men en felles ressurs vi alle vokter med livet som innsats.

 

Bilde: Midjourney