fbpx
vpn

Hva er VPN?

VPN er en forkortelse for Virtuelt Privat Nettverk. Og med VPN vil all internettrafikk krypteres. Det er det flere gode grunner til at du vil gjøre. 

Har du opplevd å være i utlandet og så får du ikke strømmet den TV-serien eller filmen du gjerne skulle sett på TV 2 Sumo eller NRK? Frykter du at andre kan se eller høre det du holder på med på internett? Vil du beskytte deg mot hackere når du surfer på et åpent trådløst nettverk?

Dette er VPN

Da bør du vurdere å gå til anskaffelse av en VPN-tjeneste. En tjeneste som oppretter et Virtuelt Privat Nettverk. VPN er en betegnelse på teknologi som brukes for å skape sikrere forbindelser.

Når du er tilkoblet internett – om det er via mobilnettet eller trådløst hjemme via din bredbåndsleverandør, så vil de gi deg en IP-adresse. Og det vil være din internettleverandør som vil sende deg videre dit du vil gå, via deres servere. Det betyr at de tjenestene du besøker vil se hvor du kommer fra og internettleverandøren vil logge alt du gjør på internett. I enkelte tilfeller kan internettleverandøren din også bli bedt om å utlevere netthistorikken din til offentlige myndigheter eller andre tredjepartsaktører.

 

VPN

 

Når du logger deg inn på Netflix-kontoen din i Norge, så vil Netflix se at du kommer fra Norge og gi deg tilgang til det innholdet de har bestemt skal være tilgjengelig for de norske kundene. Drar du til USA vil du fort oppdage at Netflix-innholdet er helt annerledes. Med en VPN-tjeneste kan du derimot få det til å «se ut» som du er i USA, selv om du fysisk fortsatt er i Norge. Eller motsatt, se ut som du er i Norge, selv om du ligger på solsengen på Mallorca og skal se et TV-program på TV 2 Sumo. Med en VPN-tjeneste kan du med andre ord omgå geografiske begrensninger.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Slik fungerer VPN i praksis

Med en VPN-tjeneste vil internettrafikken din bli omdirigert via en ekstern VPN-server, som vil skjule den IP-adressen som din internettleverandør har gitt deg for resten av internett. Den IP-adressen NRK, TV 2 Sumo, Netflix og andre vil se, vil komme fra den serveren du har koblet deg opp mot, via din VPN-tjeneste. Og all datatrafikk mellom deg og den respektive VPN-serveren vil være kryptert. VPN-tjenesten har opprettet en kryptert «tunnel» på internett.

 

vpn

 

Med VPN har internettforbindelsen mellom deg og din VPN-server blitt kryptert. Det betyr at din maskin og dine dataer er beskyttet mot uvedkommende. Uvedkommende hackere som har brutt seg inn på det trådløse internettet på restauranten du sitter på, eller tredjepartsaktører som har lagt inn sporingskode i en app du har lastet ned, for å gi deg mer reklame.

Geografiske begrensninger

Med VPN gjør du det ikke bare mulig å se på TV 2 Sumo fra utlandet, ved å omgå geografiske begrensninger knyttet til opphavsrettigheter. Det gjør det også mulig for deg å beskytte personvernet ditt på en fornuftig og enkel måte, ved å gjøre det umulig for nettsideeiere, annonsører, cyber-kriminelle og offentlige myndigheter å overvåke deg.

Og det er ofte den eneste måten å for eksempel kunne bruke enkelte tjenester i land hvor tjenestene er blokkert av landets «internett-brannmur». I Kina er ikke bare Facebook, Google, YouTube og en rekke andre tjenester blokkert av myndighetene. De har også blokkert de fleste av VPN-tjenestene.

Beste VPN-tjenester

Personlig har jeg benyttet NordVPN sin tjeneste i en årrekke, og er strålende fornøyd med både pris og hastighet. Og da til både min MacBook, iPad og iPhone. Jeg har brukt NordVPN her hjemme for å koble meg opp mot direktesendte YouTube-programmer som kun har vært tilgjengelig hvis du har befunnet deg i England. Jeg har brukt det for å se på TV 2 Nyhetskanalen mens jeg var i USA. Og jeg har brukt NordVPN for å se på VM i fotball, da jeg var på sommerferie på Bali.

NordVPN har servere «overalt» og skårer jevnt over veldig bra i alle tester. Utover NordVPN kan nevnes HideMyAss, ExpressVPN, SurfShark, PrivateVPN og PureVPN som jeg har testet tidligere.