fbpx
webinar

Hva bør et webinar koste?

Etter at Covid 19 traff oss i mars, har vi i Checkin opplevd en tsunami av avlysninger på våre kunders arrangementer. Nå, noen uker etter den første smellen, ser vi en gradvis økning av at planlagte arrangementer går fra fysisk til online. 

Mange har vært veldig usikre på hvordan responsen skulle bli når deres årlige tradisjonelle konferanse ble avlyst og gjort om til et alternativt webinar isteden. Jeg tror både vi og våre kunder til nå har blitt svært overrasket over deltaker-responsen. Vi har sett flere eksempler på at konferanser som normalt trekker 200 personer, nå har hatt både 3 og 400 deltakere online.

webinar

* Hva er det verdt å betale for og få en konferanse du egentlig hadde betalt 6000 kroner for, via pc-skjermen din istedenfor fysisk i en konferansesal, spør salgs og markedsansvarlig i Checkin, Kjell Ingvar Torvik. 

Hva med prisen?

Det vi ser tendensen til er at online varianten av en normalt sett kostbar konferanse, blir mer eller mindre gratis idet den blir gjort om til et webinar. En konferansebillett på 6000 kroner, blir gjort om til en webinar-billett til 400 kroner, eller i noen tilfeller helt gratis.

Hvorfor er det slik?

Hvis vi drar en tankerekke rundt rasjonale på dette, og setter opp et regnestykke, vil det kunne se noenlunde slik ut:

Brutt ned i ulike deler, kan vi da prise enkeltelementene slik:

Gir det mening? Er verdien på innholdet i konferansen din verdt så lite? Er verdien av nettverking, kaffe, lunsj og fine lokaler så stor?

Det å ta betalt for webinar og online konferanser er relativt nytt. Markedet har ikke «satt seg» på hva som er bransjestandard for betaling av innhold over nett. Man ser hva andre gjør, og store aktører går foran som eksempler på prissetting. De andre følger etter og vil ikke være annerledes. Til slutt får man en «norm» på prisene.

Hva blir konsekvensene?

Kostnadene ved å arrangere en online konferanse kontra en fysisk er åpenbart lavere på endel punkter. Slik sett kan man argumentere for at billettprisen bør reduseres noe. Likevel vil jeg argumentere for at dersom man har et godt faglig innhold, bruker ressurser og fagpersoner på å sikre en kvalitetsmessig produksjon med bra lyd, bra bilde, mulighet for interaksjon mellom deltakere og tilgang til opptak i etterkant, kan man ta seg fornuftig betalt.

Konsekvensene ved å ikke gjøre det, blir en utvannet bransje som i liten grad har mulighet til å overleve på konferanseinntekter, og man degenererer verdien av eget innhold til noe både man selv og markedet mener ikke har en reell verdi. Det blir mindre attraktivt å holde foredrag på webinar fordi betalingen blir dårligere, og du kan ende opp med dårligere innhold.

Prissetting i et marked styres åpenbart av tilbud og etterspørsel. Men den styres også av hva ledende aktører / merkevarer gjør. Går de store foran som et godt eksempel og setter fornuftige, men ikke latterlig lave, priser på sine webinarer, vil de andre følge etter.

Jeg avslutter med en utfordring til deg: Hva er innholdet på ditt webinar verdt?

 

Artikkelen ble opprinnelig publisert på LinkedIn.