fbpx
Huawei

Huawei anker Sveriges 5G-forbud

Huawei har bestemt seg for å anke Sveriges beslutning om å ekskludere den kinesiske telekom-giganten fra den kommende 5G-auksjonen. Huawei hevder at avgjørelsen om å bannlyse selskapet ikke vil være til fordel for verken innbyggerne eller landet som sådan.

20. oktober skrev jeg at det svenske Post- og teletilsynet (PTS) hadde valgt å forby mobiloperatører som skulle delta i den kommende 5G-auksjonen, fra å benytte seg av 5G-teknologi utviklet av kinesiske Huawei og ZTE. Forbudet kom etter en vurdering fra Sveriges sikkerhetstjeneste.

Kort tid etter, kom Kina med trusler mot Sverige, hvor Kinas utenriksdepartement truet med konsekvenser for det svenske næringslivet.

Nå rapporterer Reuters at det svenske Post- og teletilsynet har mottatt en anke fra Huawei, som de vil sende til den svenske domstolen i Stockholm.

Norsk Huawei-sjef stiller spørsmål ved 5G-forbudet

Nordmannen Kenneth Fredriksen, som er Huaweis Executive Vice President for Sentral- og Øst-Europa, og Norden, har uttalt til Reuters at de ønsker at en svensk domstol skal vurdere om “avgjørelsen er tatt gjennom en skikkelig prosess og i henhold til loven”.

I tillegg til at PTS har bannlyst Huawei fra den kommende 5G-auksjonen, som skal starte 10. november, har PTS også bestemt at de svenske mobiloperatørene vil være pålagt å fjerne produkter fra Huawei (og ZTE) i deres infrastruktur innen første januar 2025.

Huawei kastet ut av Sverige. Svenske Ericsson kan bli kastet ut av Kina

Med Huawei (og ZTE) ute av 5G-auksjonen, har mulighetene for at de svenske mobiloperatørene vil satse på svenske Ericsson og finske Nokia økt betraktelig. Kinas trusler om konsekvenser for det svenske næringslivet, handler blant annet om å potensielt stenge ute svenske Ericsson fra 5G-kontrakter i Kina.