Ny undersøkelse viser at svært få markedsførere synes stemme-søk er en viktig del av deres markedsføringsstrategi for de neste 12 måneder. Og i USA er markedet på hell.
Stemmen vår til å søke på internett med
Google Home skulle bli årets julegave i 2018. Google har i løpet av 2019 endret navnet fra Google Home til Google Nest – og snart …. ingen vet når … så kommer oppfølgeren til Google Home Hub også ut i det norske markedet – som da vil hete Google Nest Hub Max. Større skjerm, større høyttaler og innebygd kamera for å kjøre videosamtaler via Google Duo-appen – eller mellom to stk Google Nest Hub Max-enheter (eller andre kompatible enheter som Lenovos Smart Display, som jeg har til test hjemme.
En av konsekvensene av smarthøyttalerne ville bli at vi i økende grad ville bruke stemmen vår til å søke. Ikke bare til å sette på en pizza-alarm, spørre om været, spille litt musikk, eller forsøke å kjøpe brød fra Morgenlevering.
50 prosent av all søk blir stemme-basert innen 2020?
Flere analyseselskaper har sågar spådd at så mye som 50 prosent av all søk vil bli stemme-baserte innen 2020. Mulig at det kan bli tilfelle i USA (selv om jeg tviler på det), men her til lands tror jeg det er ekstremt usannsynlig. Det er utvilsomt et marked i sterk vekst hvis vi ser på det globalt. Markedet antas å være verdt så mye som nesten 400 milliarder kroner innen 2022. Men det er også mange grå skyer på himmelen.
Kina vokser eksponentielt. USA viser nedgang
Markedet vokser raskt i USA, men ifølge Canalys, mye raskere i Kina. Så raskt at det kinesiske selskapet Baidu, på rekordtid har erstattet Google som den nest største leverandøren av smarthøyttalere, i løpet av andre kvartal 2019.
Det globale markedet vokste med over 55 prosent i andre kvartal. Over 26 millioner enheter ble solgt. Amazon er størst med 6,6 millioner solgte enheter, men Baidu vokste med intet mindre enn 3700 prosent, og endte opp med å selge 4,5 millioner enheter – 200.000 flere enn Google. Og det er kun i det kinesiske markedet. Et marked for øvrig, hvor verken Amazon eller Google er tilstede.
Mer oppsiktsvekkende er at det amerikanske markedet ikke vokste. Nedgangen var ikke stor, kun 2,4 prosent. Men en nedgang i et slikt marked – som er spådd å vokse nærmest eksponentielt, er oppsiktsvekkende i seg selv.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Jeg var «bullish» for 1 år siden
Derfor er det kanskje ikke så overraskende – selv om det taler alle analytikere og early adoptere, midt i mot. Hadde du spurt meg for et år siden, hadde også jeg vært mye mer «bullish» til smarthøyttalere og Google Home, enn det jeg er i dag. Grunnen til at jeg ikke er like “euforisk” er at produktet, teknologien, brukeropplevelsen på ingen måter er god nok til at det “tar over” for mine eksisterende rutiner, apper og dingser. Og derfor er det heller ikke kanskje så rart at vi ikke leser eller hører så ofte om selskaper – verken norske eller utenlandske – som satser stort på Google Home … eller Google Nest.
Ikke viktig for markedsførere
Search Insider skriver i august i år om en undersøkelse utført mot amerikanske ledere for markedsføring. Og med tanke på at snart halvparten av den amerikanske befolkningen nå har en smarthøyttaler, skulle man tro at stemmebasert søk – på samme måte som vanlig søk – sto høyt på deres fokusområder. Det gjorde det ikke.
Kun 10 prosent svarte av “voice search” var en viktig del av deres markedsføringsstrategi. Og kun 17 prosent svarte at de hadde optimalisert nettsiden sin, eller planlegger å gjøre det, for stemme-søk. 83 prosent hadde ikke gjort det, eller hadde ingen planer om å gjøre det i løpet av de neste 12 månedene.
De viktigste områdene innenfor søk, for de neste 12 månedene, var derimot
- direkte målretting (86%),
- nøkkelord-optimalisering (83%),
- remarketing (76%),
- video (55%),
- interaktivt innhold (41%) og
- automatisering og kunstig intelligens (28%).
Vil stemme-søk bli en viktig del av din markedsføringsstrategi for 2020?