fbpx
influencer marketing

Greit for Facebook å reklamere for alkohol og gambling?

På Facebook-arrangementet «House of Instagram» var en av Norges største Instagram-profiler på scenen for å snakke om influencer marketing. Og det til tross for at han markedsfører online gambling og alkohol. 

House of Instagram

24. januar var et hundretalls influencere samlet på Ingensteds i Oslo i regi av Facebook-arrangementet «House of Instagram». Formålet var å lære mer om Instagram, de siste trendene og hvordan man kan jobbe best med influencer marketing. Stemningen var god. Det samme var kjendisfaktoren, og på scenen var det flust med Facebook-ansatte som delte innsikt, kunnskap og inspirasjon.

Merk: Facebook eier Instagram

Med alle Facebook-skandaler for 2018 friskt i minnet, forstår jeg godt hvorfor Facebook inviterer til slike seanser. Og med tanke på hvor mye makt norske influencere har opparbeidet seg i løpet av de siste årene, er det forståelig at Facebook ønsker å bygge gode relasjoner til disse. «So far, so good».

Synes ikke Facebook det er så nøye om man merker reklame?

Men, med tanke på hvor mye fokus det også har vært på hvordan influencerne merker sine kommersielle innlegg, burde Facebook også vært mye mer etterrettelig når det kommer til hvem det er de velger å løfte frem. Mer spesifikt, hvem de inviterte opp på scenen – for en avsluttende «fireside chat» – for å snakke om branded content og influencer marketing.

En blanding av Aquaman og Ragnar Lothbrok

En av Norges største Instagram-profiler heter Lasse Løkken Matberg. Og det er ikke bare de 630.000 følgerne på Instagram som er imponerende med Lasse. Han er nesten 2 meter lang. Ekstremt veltrent. Løytnant i sjøforsvaret. Imponerende langt hår og skjegg, og minner mest av alt på en krysning av Jason Momoa (Aquaman) og Travis Fimmel (Ragnar Lothbrok i HBO-serien Vikings).

Fireside chat med noen av Norges største influencere

Sammen med Camilla Aastorp Andersen (aka Treningsfrue), Stian Blipp og Nora Fikse (en av verdens største ukjente kjendiser i sosiale medier), diskuterte de fra scenen hvordan de brukte Instagram som en del av deres influencer-hverdag. Da Facebooks Anita Mongia spurte han om hvordan han vurderte alle reklame-tilbud han fikk, svarte Matberg at han var veldig nøye med hvilke merkevarer han jobbet med. At han først og fremst gikk for kvalitet og ikke kvantitet. At det kun skulle være ryddige merkevarer han ville jobbe med.

Sprit og gambling

Her burde muligens Facebook ha gjort en bedre jobb i forkant.

Kort tid etter at «House of Instagram» var over la Lasse Løkken Matberg ut et bilde på sin Instagram-konto. Tilsynelatende en helt uskyldig post – selv om mange vil hevde at det ikke er klokt å dele #10yearchallenge-bilder på plattformen.

Det jeg derimot synes er problematisk for Facebook, er hvem han tagger i Instagram-bildet.

Alle tre nevnte Instagram-konti inneholder bilder av Lasse Løkken Matberg.

influencer marketing

* Skjermdump fra Lasse Løkken Matbergs Instagram-bilde av 24. januar.

Burde bildet vært merket med #reklame eller #annonse? Burde RizkNorge, LupeInTheCut og/eller BrødreneFevangsBarberstue vært tagget i henhold til Instagram sine regler? Og om Matberg hadde merket det med reklame, ville det i så tilfelle vært brudd på loven om å reklamere for online gambling?

 

influencer marketing

* Skjermdump fra Lasse Løkken Matbergs Instagram-bilde av 9. januar.

9. januar legger Matberg ut et dette bildet her. Han er i Tromsø og skriver at han har hørt «rykter om en whisky-festival» i Nordens Paris. Bivrost, som reklamerer selv for å være verdens nordligste whisky, er skrevet med en hashtag. I tillegg er også Bivrost tagget i bildet til Matberg. Klikker man seg inn på Bivrost sin Instagram-konto, finner man flere bilder av Matberg.

Kan det tenkes at Lasse Løkken Matberg har mottatt en eller annen form for ytelse av disse fire nevnte aktørene for å nevne de på hans Instagram-konto som teller nesten 630.000 følgere? Burde han i så måte ha merket bildet over med reklame? Og hadde han merket det med reklame – for Bivrost sin whisky, så hadde han jo brutt alkoholloven?

 

influencer marketing

* Skjermdump fra Lasse Løkken Matbergs Instagram-bilde av 3. januar.

3. januar stiller Matberg opp i bar overkropp og oppfordrer alle sine 630.000 følgere til å utfordre seg selv. Make #2019 count, som han skriver. Det ser ut som reklame for en app som heter Fitplan. Navnet er også skrevet inn i teksten, sammen med Sam Fagan, som er en fitness-fotograf. Begge er også tagget i bildet. Men det er ingen #annonse eller #reklame å se i teksten. Ei heller er bildet tagget i henhold til Instagram sine regler for kommersielle samarbeid.

Dette er bare tre av veldig mange eksempler på hvor Lasse deler bilder og videoer hvor det reklameres omfattende for gambling-selskapet Rizk – som har tatt han med til Liverpool for å se fotballkamp, med mer.

Markedsfører sprit og gambling for å være grei?

Det kan selvsagt tenkes at Lasse Løkken Matberg ikke har merket disse postene med reklame fordi det ikke er det. Det kan jo være at han kun nevner denne fotografen, eller fitness-appen, Whisky-produsenten, barber-salongen eller online-casionet for å være «grei«. Fordi han er god venn med de som eier eller jobber i de respektive selskapene. Det kan jo være at han bare vil markedsføre dem for å være «grei«. Og fordi de legger ut bilder av han på deres Instagram-konti.

Problematisk eller ikke?

Men for Facebook – som har gått igjennom et 2018 hvor skandalene har stått i kø – så tror jeg ikke det var et klokt valg å invitere Matberg – selv om han har 630.000 følgere på Instagram – til å snakke om branded content og influencer marketing.

Og for Lasse Løkken Matberg, som er Løytnant i Sjøforsvaret, så finner jeg det litt spesielt at han – uansett om han mottar noe for det eller ikke – velger å markedsføre sprit og gambling. To ting det er ulovlig å reklamere for i Norge.

For Facebook er det uansett en ripe i en lakk som ikke tåler så mange flere riper.