fbpx
Google Nest

Google tjener milliarder på at Google Assistant suger

Google – eller mer korrekt – Alphabet, la nylig frem et helt vanvittig resultat for første kvartal. Det kan selskapet til dels takke sine smarthøyttalere for.

Alphabets omsetning økte med 34 prosent sammenlignet med fjoråret, mens resultatet mer enn doblet seg. Tallene er så store at de er vanskelige å forholde seg til. Selskapet omsatte i snitt hver dag for 5,3 milliarder kroner og tjente samtidig 1,6 milliarder kroner. Hver dag.

Det er en helt utrolig vekst i fortjeneste, sammenlignet med første kvartal 2020, hvor selskapet kun tjente i snitt 620 millioner kroner hver dag. For kvartalet som sådan økte fortjenesten fra 6,8 milliarder dollar i første kvartal 2020, til 17,9 milliarder dollar nå i samme periode 2021. 

Først fikk Covid-19 skylden for at omsetningen gikk ned – dog med kun 2 prosent. Nå får Covid-19 æren for at omsetningen har gått i taket. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Google Assistant skulle disrupte Google

En annen del, eller produkt, hvis du vil, som også kan få skylden – eller æren – avhengig av hvordan du ser det, for at Googles omsetning og fortjeneste skyter i været, er Google Assistant – og alle tilhørende Google Nest-produkter. 

Spoler vi tilbake et par år, var det mange – meg inkludert – som mente at Google var i ferd med å disrupte sin egen forretningsmodell. Med smarte assistenter skulle nærmere halvparten av alle søk bli utført med stemmen vår. Og det skulle skje – ifølge flere analyseselskaper – allerede innen 2020. “Fast forward” til 2021, så er vi ikke i nærheten.

Årsaken til det er enkelt og greit; de digitale assistentene, inkludert Google Assistant er ikke i nærheten av å være gode nok. 

Her hjemme er nesten hvert eneste rom utstyrt med Google Nest-høyttalere.

I tillegg bruker jeg Google sine smarthøyttalere til å vekke meg om morgen, gi meg dagens værmelding, dagens kalender og dagens ferske nyheter fra NRK, NRK Østlandet, VG, Finansavisen og BBC – i den rekkefølgen. 

På kontoret mitt har jeg i tillegg installert Lenovo sin SmartDisplay, som er “Powered by Google Assistant” som i tillegg fungerer som et digitalt fotoalbum, basert på familie og venner via Google Photo. 

Men vi er ikke i nærheten av å erstatte det å google med fingrer på smarttelefoner, nettbrett og laptoper, med vår stemme. 

Det er også Alphabet sitt resultat et bevis på. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Hele Alphabet vokser kraftig

Og det er jo ikke bare googlingen vår – og google annonser som går så det griner. YouTubes omsetning økte også kraftig – opp 49 prosent, til 6 milliarder dollar. Google sin cloud-omsetning økte også kraftig, selv om selskapet fortsatt taper penger på den “butikken”. 4 milliarder dollar i omsetning, men 1 milliard dollar i tap. 

Da hjelper det at de dro inn 6,5 milliarder dollar på “andre ting”, som Google Play, YouTube Premium, Google Nest-høyttalere, Google Wifi, Pixel-telefoner og andre hardware produkter. Og på toppen av det, omsatte de for nesten 20 milliarder dollar i tjenester – opp nesten 70 prosent sammenlignet med fjoråret.

Da er det kanskje like greit at Google Assistant suger. 

For det lønner seg. Big time. 

I alle fall for Alphabet og Google.

Bilde: Clay Banks via Unsplash