
Smartringer og smartklokker: Teknologiens neste helseboom – og snart en naturlig del av hverdagen
Norske Internett-brukere søker etter informasjon, nettsteder, varer og tjenester mer enn 1,600,000 ganger hver time, hver dag, året rundt. De som søker, finner de deg? Det hjelper ikke å ha en super-duper hjemmeside om nettstedet ditt ikke dukker opp i søkemotorene, og enda verre er det om bedriften din i tillegg ikke er godt kjent. Om du selger til forbrukere eller andre bedrifter spiller ikke så stor rolle – de fleste av oss bruker samme fremgangsmåte når vi skal finne noe vi trenger. Foruten etablerte relasjoner bruker vi Internett til å søke og sørfe, og da er det følgelig viktig å bli funnet.
Så spør deg selv, er du fornøyd med besøket på nettstedet ditt? Er det lett å finne deg via en søkemotor om man søker etter varer og tjenester som bedriften din lever av å selge? Vet du hvor mange som besøker deg fra dag til dag, og måned til måned? Har du full kontroll på hvilke artikler og sider som blir mest besøkt? Hvis svaret ditt er ja så trenger du ikke lese mer, men om du er usikker, eller ikke har full oversikt – ei heller full innsikt i hvordan du kan optimalisere nettstedet ditt for søk utenifra så bør du definitivt lese videre!
SEO (Search Engine Optimization) viser til teknikker som skal hjelpe din hjemmeside – eller blogg – eller begge deler – å bli enklere å finne og enklere å bli rangert høyere (tidligere synlig når folk søker etter deg, selskapet ditt eller de varer og tjenester du tilbyr). På mange måter kan vi si at riktig bruk av SEO vil generere trafikk til din hjemmeside, skape nye potensielle leads og generelt være ditt viktigste grep for å gjøre bedriften din mer relevant, synlig og aktuell.
Ser vi på Google sin egen søkemotor så vil du finne en blanding mellom betalte og organiske søkeresultater, som illustrert under:
I dette eksempelet har jeg søkt etter en trådløs bredbåndsruter, og resultatene er mange – over 20,000 for å være nøyaktig. Det sier seg selv at hvis du ønsker at dine kunder – eksisterende som potensielle – skal komme inn på din side etter et slikt søk så må du enten betale for å komme frem tidlig, eller ha implementert en god SEO-strategi.
Resultatene på høyre side er betalte annonser, og det samme gjelder de to første resultatene markert i gult. Det er ingen ting i veien for å gå den enkle veien og betale for å komme frem på første siden, men det er to ulemper:
Foruten de betalte søkemotor-annonsene som dukker opp her kan vi se tre organiske søk, hvorav to av disse tre kommer fra en artikkel jeg har skrevet selv – en som er postet på min egen blogg og den andre postet på Mobizmag.no hvor jeg har vært gjeste-blogger over en lengre tid. I begge tilfeller er både tittel, URL og ingress representert med søkeordene mine ”trådløs bredbåndsruter”, og det er ingen tilfeldighet, noe vi kommer tilbake til senere.
Som nevnt tidligere er det primært to ting vi gjør når vi er på Internett – vi sørfer eller søker, og undersøkelser har vist gjentatte ganger at folk er veldig aktive til å bruke søkemotorer i forkant av et kjøp – av enten en vare eller en tjeneste. Om det er forbrukerartikler, reiser, bøker, eller mer avanserte – og ofte kunnskapsintensive varer – så blir veldig ofte søk brukt for å finne frem til en relevant tilbyder, eller til et relevant selskap som innehar ønsket kunnskap, geografisk plassering, renommé, osv.
I følge ComScore sine globale estimater – fra desember 2010 – så søker vi globalt mer enn 2 millioner ganger HVERT minutt, eller nærmere 90 milliarder ganger hver måned, fordelt på følgende tre søkemotorer: Det skulle gi Google omtrent 90 prosent andel av alle søk globalt.
I Norge – skal vi tro StatCounter sine analyser – har Google en enda sterkere posisjon og håndterer så mye som 95 prosent av alle utførte søk:
Nøyaktig samme resultat hva gjelder Google sin andel av søk mot min egen blogg. Eneste forskjellen er at Kvasir er dobbel så stor som Bing i midt tilfelle. 95 prosent til Google, 3 prosent til Kvasir og 1 prosent til bing.
Google har erstattet telefonkatalogen. Spør deg selv, har du råd til å ikke være tilstede i den viktigste katalogen ”there is”, og hva kan du gjøre for å optimalisere plasseringen din i den!
Skal du satse på kjøpte søkemotor-annonser er det i praksis kun en aktør du bør satse på med andre ord. Derimot vil jeg påstå at det viktigste uansett er å jobbe for at nettopp ditt selskap, dine varer og dine tjenester blir funnet så raskt og enkelt som mulig, og derfor er det langt viktigere – og billigere – å jobbe med å optimalisere det organiske søkeresultatet.
Målsetningen til en søkemotor er å gi deg best mulig resultat basert på ditt søk, og for å gi deg best mulig resultat vil søkemotorer samle og arkivere tilgjengelig informasjon om både deg som søker og websider de skal legge frem som resultat av ditt søk. Denne metoden kalles gjerne for indeksering. Har ikke din hjemmeside eller blogg blitt indeksert, kan den heller ikke dukke opp i søkeresultatet. Google, Bing, Kvasir og andre søkemotorer vil derfor sende ut ”agenter” på Internett for å indeksere så mye de kan av alt som ”er der ute”, og forsøke så godt det lar seg gjøre å sortere det de finner basert på alt du skriver om, hvem som linker til deg, hvor du befinner deg, antall klikk på din side, nøkkelord, bilder, osv.
Siden Google og andre søkemotorer ikke kan gjette seg til hva et bilde på ditt nettsted inneholder, er det for eksempel viktig å bruke SEO-vennlig beskrivelse på bildet ditt, slik at også bildene du bruker blir en integrert komponent av hele indekseringen.
Når du først har fått besøk på ditt nettsted vil det være i din interesse å beholde leseren så lenge som mulig. Begrepet ”bounce rate” eller fluktfrekvens forklarer andelen av besøkende som kommer inn på en side som forsvinner fra landingssiden uten å ha besøkt andre sider (lest andre artikler) på nettstedet ditt. Via Google Analytics kan du enkelt måle fra dag til dag om du ønsker hvor stor bounce rate nettstedet ditt har. Driver du et nettsted som for eksempel driver med salg av produkter online, er det i din interesse at leseren blir konvertert til en kjøper, og derfor blir måling av bounce rate viktig for å se hvor mange det er som IKKE blir konvertert fra interessent til kunde. (Jeg forutsetter at en besøkende er en interessent – siden han eller hun har søkt, funnet deg, og klikket seg inn på siden din til å begynne med.)
Driver du en nettbutikk bruker du også høyst sannsynlig krefter og penger på å konvertere reklamekostnadene til omsetning, og den generelle oppfattelsen blant SEO-ekspertene er at transittstoppfrekvensen til et hvert nettsted bør ligge på et sted mellom 40 og 70 prosent. Jo høyere raten er, jo flere er det som forlater nettstedet ditt etter å landet på siden din – uten å ha sørfet på andre sider, eller endt opp med å kjøpe en vare eller en tjeneste.
Når du først har gjort en innsats for å gjøre nettstedet ditt enklere å finne og enklere å analysere, kan det fort bli gøy å følge med på hvordan trafikken utarter seg. Foruten å gjøre nettstedet ditt SEO-vennlig, vil du også kunne generere mye trafikk fra andre hold – bla ved å tilrettelegge sidene dine for sosiale nettverk. Om bedriftens egen hjemmeside ikke er spesielt godt egnet verken for SEO eller sosiale medier, kan i mange tilfeller en bedriftsblogg være redningen. Bygger dere for eksempel en blogg på WordPress for å synliggjøre egen kompetanse, egne ansatte og gjøre dialogen mellom dere selv, kunder, partnere og leverandører mer personlig kan bloggen i stor grad hjelpe dere med å drive besøk inn til hjemmesiden ved at dere er flinke til å bruke interne lenker – til pressemeldinger, whitepapers og andre relevante dokumenter, bilder, video, med mer.
For min egen bloggs vedkommende er trafikken fordelt slik:
Direktetrafikken min er på kun 20 prosent – resten kommer fra SEO og sosiale medier. Andelen hadde egentlig vært enda høyere hadde det ikke vært for at det er mange som har blitt kjent med HansPetter.info via SEO eller sosiale medier, og som kommer tilbake gang på gang – eller blir bedt om å komme tilbake via RSS og andre meldinger. Samme sannhet vil gjelde for mange andre. Vi søker og vi sørfer og finner vi deg ikke – eller ikke finner grunn til å besøke deg, så uteblir også trafikken, som i økonomiske termer kan bety færre leads, mindre omsetning, lavere vekst, med mer.
Med en smarttelefon eller et nettbrett – for eksempel en iPad – finnes det en rekke verktøy som gjør analysen av nettstedet ditt til en lek. Personlig klarer jeg meg ikke uten Analytics til min iPad, og for å få et kjapt overblikk over hvordan dagen og måneden ser ut bruker jeg personlig Analytiks til min iPhone. Sistnevnte vil se på dagens og månedens trafikk og sammenligne den med gårsdagens, og forrige måneds trafikk. I tillegg vil du også raskt få se hvor trafikken kommer i fra – og om ikke det er nok, vil Analytiks også komme med en liten oppmuntrende melding til deg, spesielt hvis det ikke ser så bra ut, som i tilfellet under:
Legger jeg telefonen over i horisontal posisjon vil bildet endre seg og i stedet vise meg antall sidevisninger, samt antallet unike besøkende – fra måned til måned – som bildet under:
Det er mange jeg har snakket med som peker på at ledelsen på den ene siden peker på at sosiale medier ikke gir en forventet avkastning (ROI), samtidig som de som er engasjert med diverse sosiale tjenester – som for eksempel SEO og andre sosiale nettverk – savner dedikerte ressurser og midler. Årsakene er ofte de samme – ledelsen har liten eller begrenset tro på at sosiale medier er noe for de, og at Facebook kun er for ”ungdommen”.
En representant fra SuperOffice sa det veldig bra under PC World Norge sitt arrangement om mobile trender at bedrifter i all hovedsak er opptatt av tre ting:
I stor grad er jeg helt enig i dette, men jeg føler også at det er behov for å legge til et par viktige ting. Bedrifter bør i dag være mye mer opptatt av at kunder også kan finne dem, at bedriftene vinner kundens tillitt via et godt rykte og renommé – som sosiale medier er flinke til å bygge, og at den verdien som bedriftene kan synliggjøre via en mer personlig og åpen digital kommunikasjon kan bygge og styrke lojalitetsforholdet.
Sosiale medier og SEO er ikke kun for markedsavdelingen, eller for kundeservice, eller andre avdelinger i en bedrift – isolert sett. Er det enkelt å finne deg, enkelt å finne dine varer og tjenester, og enkelt å ta kontakt så vil også kundene ikke bare komme til deg, men de vil også fortelle andre om det. For daglig leder og resten av ledelsen kan det å gi dem tilgang til enkle verktøy som synliggjør hvordan trafikken inn til sine respektive nettsteder vokser være med på å øke fokuset, og dermed også satsningen. Med økt fokus og økt satsning er det også økt sannsynlighet for en bedre avkastning på investeringen.
Spør deg selv – igjen – er du fornøyd med besøket nettsiden deres får? Er du lett å finne blant de 800,000 søkene nordmenn gjør – hver time? Hvordan står det til med konkurrentene dine, er de bedre eller dårlige på SEO? Det enkle er ofte det beste, og derfor er det også veldig viktig å bli funnet når noen søker – eller googler som vi også kaller det……