fbpx

Google lærer annonse-maskinene kontekst på Youtube

Etter mye rabalder og «annonsør-flukt» fra Google sin YouTube-plattform, tar Google grep. Nå vil maskinene lære seg å forstå kontekst.

Annonsørene flykter fra Google etter reklame-blemme på YouTube. Telenor opplevde at deres reklame kom før en hatvideo, og Forsvarets storstilte vervekampanje dukket opp foran en nazivideo.  I forrige uke trakk Maxbo alle sine annonser fra YouTube etter at deres reklame dukket opp før en muslimkritisk video fra English Defence League.

– Vi har vært i krisemodus, sa Googles businessdirektør, Phillipp Schindler

Og Norges Google-sjef, Jan Grønbech, har i en e-post sendt til norske annonsører forsøkt etter beste evne å drive brannslukking:

– I Google er det ingenting som er viktigere enn at du lykkes med annonsering hos oss og at du har tillit til våre produkter. Når annonser dukker opp i forbindelse med upassende innhold som kan skade ditt omdømme, svekker det tilliten til oss og våre produkter. Dette er uakseptabelt.

Smartere annonse-maskiner

Nå ser det ut til at løsningen begynner å komme på plass, og med det er også flere av annonsørene som «flyktet» også på vei tilbake til YouTube.

I episode 144 av MediaPuls diskuterer Marius og jeg at Google ikke har hatt insentivet til å «fikse» det her, fordi problemet ikke har vært stort nok. Det er en kjent sak at annonsører har fått sin reklame før «upassende» innhold, men problemet har vokst seg større i kjølevannet av terrorisme, Donald Trump, alt right og falske nyheter.

Og problemet har ikke bare vært knyttet til YouTube, men til Google Adwords generelt, hvor en rekke norske virksomheters annonser blant annet har havnet på nettsider som sprer løgner, hatefullt innhold og propaganda.

Les også: Norske selskaper finansierer Breitbart News og falske nyheter (HansPetter.info)

The New York Times skriver 3. april at Google har begynt opplæring av sine «annonse-maskiner» slik at de skal forstå kontekst. Til denne opplæringen bruker de tilsvarende maskinlærings-teknikk som i deres autonome biler. Og de har også involvert flere mennesker som skal se igjennom videoer som maskinene flagger som «støtende» eller «fornærmende«.

Flere nye tiltak

Det å forstå kontekst for en maskin er ikke «rett frem». Det er en stor forskjell på en video hvor Sylvester Stallone vifter med et maskingevær over en «haug» av døde vietnamesere i Rambo, og hvor en IS-soldat vifter med sitt gevær over en «haug» av døde terrorofre.

Annonsørene på vei tilbake

Tiltakene ser ut til å fungere. Johnson & Johnson som var ett av selskapene som «flyktet» fra Google, er nå tilbake igjen på YouTube-plattformen. Og ifølge The New York Times har Google meldt om at flere andre selskaper har – eller er i ferd – med å returnere.

Det har aldri vært snakk om mange tilfeller. Vi har hørt om noen få her i Norge – selv om antallet er mye større enn hva norske medier har meldt om. I dag er det over en milliard videoer tilgjengelig på YouTube, og det lastes opp over 400 timer av nytt video-innhold hvert minutt, fordelt på over 3 millioner YouTube-kanaler som kan vise reklame. Av det hevder Google selv at andelen med «tvilsomt innhold» som viste reklame først, var mindre enn 0,001% av alle annonsevisninger.

Blir alltid 100% perfekt!

Til tross for disse tiltakene fra Google – som burde ha kommet før – blir aldri verken YouTube, Google, Facebook eller andre systemer 100% feilfrie. Vi skal forvente at Google tar ansvar for at løsningen deres blir så god som den kan, men vi kan og bør ikke overlate vår egen merkevare til noen andre, uten å ta ansvar selv. Det gjelder forøvrig alt annet i livet også – inkludert næringslivet.

Les også: Slik finansierer du ikke falske nyheter via Google Adwords (HansPetter)

En liten kikk på Breitbart News viser raskt at en rekke store norske selskaper fortsatt annonserer der. Til tross for at det kun tar et par sekunder å ekskludere de fra Google Adwords. For nå, og all fremtid. Det blir for enkelt å legge alt ansvar og skyld på Google.

Om du ikke har kunnskapen til å håndtere Google Adwords i dag, bør du skaffe deg det. Enten selv, eller via et mediebyrå. Tiltakene Google har gjennomført er i alle fall gode nok for Johnson & Johnson. Da bør de vel også være gode nok for Telenor og Maxbo.

Foto: Skjermdump fra den offisielle traileren av Rambo 4 på YouTube (med reklame foran)