fbpx

Google indekserer «mobile first»

Vi surfer mer via smarttelefoner enn fra laptop. Vi googler mer fra smarttelefonen enn fra våre laptops. Derfor begynner Google nå å indeksere mobilt innhold i sine søkeresultat.

I april 2015 begynte Google å straffe nettsider som ikke var mobilvennlige, når vi Googlet via mobilen. Tanken var at du først og fremst skulle få mobilvennlige treff, når du googlet via mobilen din. Nå tar Google konsekvensen av at vi surfer og søker mer via smarttelefoner enn via laptops og desktops, og vil begynne å indeksere mobilt innhold først.

Les også: Google straffer nettsider som ikke er mobiltilpasset

Med den nye indekserings-tilnærmingen vil Google bestemme rangeringen av nettsider basert på det mobile innholdet. Mens det tidligere har blitt uttalt at Google skulle etablere en egen indeksering for mobilt innhold, har Google nå uttalt at de skal bruke samme indeksering som tidligere, men at indekseringen vil basere seg på det mobile innholdet.

– Selv om indeksering vil fortsette å være basert på en enkel indeks over nettsteder og apper, vil algoritmene våre etter hvert primært bruke mobilversjonen av innholdet til å rangere sider fra et nettsted, for å forstå de strukturerte dataene, og til å vise utdrag fra disse sidene i våre resultater, skriver Googles produktsjef, Doantam Phan på Googles egen Webmaster blogg 4. november.

Dette er en særs viktig endring fra Google sin side, og bør få varsellampene til å blinke hos alle norske virksomheter som ikke har utviklet gode, brukervennlige og innholdsrike mobile nettsider. Og det siste er veldig viktig, for selv om mange har gjort sine nettsider mobilvennlige, så har ikke alle «overført» alt viktig innhold fra sine desktop-orienterte nettsider til mobilutgaven.

Google-tips for «mobile first»-indeksering

Her er noen av rådene fra Google til alle som har en nettside – mobilvennlig eller ikke:

Google-optimalisering av nettsiden din er viktig og på mange måter kritisk for å bli funnet. Det googles som aldri før – og som aldri før via smarttelefoner. Er ikke nettsiden din optimalisert for mobil, er nå et godt tidspunkt å starte. Og da kan det samtidig være fornuftig å optimalisere alt for Google. Google indekseringen er ikke bare opptatt av om innholdet er mobiltilpasset, men også om innholdet er søkemotoroptimalisert, om nettsiden er rask og ikke minst sikker.

Hør også: Kjenner du ikke kundereisen, lykkes du ikke med markedsføringen (MediaPuls episode 96)

Et veldig enkelt verktøy for å sjekke tilstanden er Website Grader, mens SEO Site Checkup gir deg en omfattende rapport over nettsidens totale SEO-tilstand. Og har du ikke kunnskap om hvordan du optimaliserer nettsiden din for å bli funnet på Google, kan du ta kontakt med for eksempel Magnus Strømnes Bøe fra Red Performance. Han er en av Norges beste på Google, og du kan høre mer om hva han mener er viktig for Google og SEO i tiden fremover på MediaPuls.