fbpx
kunstig intelligens

Fra informasjon- til den kunstige kunnskapsalderen

Min spådom er at 2023 vil gå inn i historien som det året da den kunstige kunnskapsalderen tok over for informasjonsalderen. Samtidig må vi ikke glemme at kunstig intelligens har vært en del av hverdagen i mange år allerede. Jeg har sett nærmere på 11 områder hvor kunstig intelligens allerede er en integrert del av hverdagen. Både privat og profesjonelt. 

Sakte, men sikkert har kunstig intelligens blitt en stadig større og naturlig del av livene våre. Men i løpet av de siste månedene har utviklingen innen generativ kunstig intelligens virkelig fått øynene opp hos “folk flest” for hvor langt teknologien har kommet. Og kanskje enda viktigere; hvor eksponentielt hurtig utviklingen går. Og i likhet med så mange andre teknologier som påvirker måten vi lever, leker, lærer og jobber på, sniker også klisjeen om “å stå igjen på perrongen når toget går” seg på, i takt med økende frykt for hvilke konkrete endringer og konsekvenser deg vil få for deg og meg. Spesielt de endringene du ikke selv råder over.  

kunstig intelligens

Bli en del av endringen

Hvis du derimot kan velge, vil jeg nok anbefale deg å være en del av endringen. For endringer blir det mange av. Og endringene vil komme raskere og med stadig større konsekvenser for dem som rammes. Min spådom er at 2023 vil gå inn i historien som det året da den kunstige kunnskapsalderen tok over for informasjonsalderen. Sånn sett tror jeg det også vil være smart å hoppe på toget nå, fremfor å vente på at EU skal koke opp reguleringer for å sikre en trygg, ansvarlig og bærekraftig utvikling. Når det er sagt, bør det komme på plass så raskt som mulig, hvis ikke vil utviklingen få enormt negative konsekvenser for samfunnsstrukturen og demokratiet. Og når Pandoras eske er åpnet, er det ingen måte å lukke den igjen. Teknologiutvikling ekspertene trodde vi først ville oppleve først om mange år, har dukket opp allerede nå, og til en langt lavere kostnad enn først estimert. Samtidig har de kommersielle aktørene for lengst demonstrert at de er villige til å sette din og min sikkerhet i fare ved å slippe løs teknologi som ikke er tilstrekkelig testet. Fordi de vil tjene gode penger på det. Det er derimot en annen artikkel og diskusjon.   

Vi har overgitt oss til kunstig intelligens for lengst

I mitt daglige virke, som består av å være PR- og kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, konferansier, debattleder og innholdsskaper, så er fellesnevneren min teknologi. Og så lenge jeg jobber med et område som hele tiden er i endring, er jeg avhengig av å ligge litt i forkant for å opprettholde min posisjon som oppdatert, relevant og aktuell. Som kunnskapsrik. Eller som mediene ofte omtaler meg som; teknologiekspert. Dem om det. Man skal som kjent aldri omtale seg selv som en ekspert. (Les: smilefjes)

Hverdagen min består i stor grad av å holde meg oppdatert. Jeg leser artikler og bøker. Jeg hører på mange podkaster og jeg ser på fryktelig mange YouTube-videoer. I tillegg til at jeg selvsagt også bruker mye tid til å leke og lære selv, ved å bruke mye teknologi i hverdagen. Alt for å holde nysgjerrigheten min intakt. 

kunstig intelligens

Kilde: Retriever.no

I dag er kunstig intelligens på “alles lepper”. Det ser man også i mediene, hvor norske journalister, ifølge Retriever, har nevnt kunstig intelligens nesten tre ganger så ofte i løpet av årets første kvartal, sammenlignet med samme periode i 2022 og 2021. Og selv om mye av årsaken til det skyldes ChatGPT, Midjourney og den kunstige intelligens-krigen som pågår mellom Google og Microsoft, er det viktig å ikke glemme at kunstig intelligens, gjennom teknologier som algoritmer og maskinlæring, har vært en del av hverdagen vår i mange år allerede. 

Realiteten er at kunstig intelligens allerede er dypt integrert i hverdagen vår, og at stadig flere av våre avgjørelser og beslutninger blir overlatt til kunstig intelligens. Og i mange tilfeller uten at vi tenker noe særlig på det.  

Her er noen eksempler på hvordan kunstig intelligens preger og hjelper meg og samfunnet vårt allerede i dag:

Du bør omfavne kunstig intelligens i dag, for å ikke bli glemt i morgen

Kunstig intelligens har for lengst blitt en kritisk del av hverdagen vår og påvirker en rekke aspekter av våre personlige og profesjonelle liv. Det er viktig å innse at vi allerede har begynt å overlate mange av våre avgjørelser til kunstig intelligens, og denne trenden vil bare fortsette å vokse inn i fremtiden. For å holde oss konkurransedyktige og tilpasse oss denne nye virkeligheten, både lokalt, nasjonalt og globalt, er det avgjørende at vi omfavner kunstig intelligens, lærer oss å samarbeide og forstå den, slik at vi blir i stand til å utnytte teknologiens fulle potensial. 

kunstig intelligens

Den som ikke tar i bruk kunstig intelligens i dag, risikerer å bli overkjørt av de som allerede har tatt steget inn i en fremtid som kun vil bli mer og mer drevet av teknologi. Og teknologi som i økende grad vil bli styrt og håndtert av kunstig intelligens, side om side med vår egen intelligens. Alternativet er at du blir stående igjen på perrongen, fordi konkurrentene dine var raskere til å utnytte de nye mulighetene.

Ikke glem at vi har en lei tendens til å ikke endre oss før vi må. Før krisen er der. Og det er kanskje skremmende i seg selv å tenke på, men det kan være nettopp frykten som kan tvinge oss til å ta grep og endre oss, slik at ikke endringen blir tvunget på oss.

Da er det gjerne for sent.