fbpx
svindelanrop

Forsøkte noen fra Nord-Korea å ringe deg også?

Onsdag 13. januar ble det gjennomført omtrent 200.000 svindelanrop fra nordkoreanske numre. Telenor lanserer nå i samarbeid med Hiya en ny løsning som varsler om potensielle svindelanrop. En løsning er også å aldri å svare eller ringe tilbake til ukjente numre. 

Målrettet «wangiri»-angrep på nordmenn

Denne typen svindelanrop kalles gjerne «wangiri». Det japanske uttrykket betyr «ett ring og kutt». Svindlerne legger på tidlig og ønsker å trigge nysgjerrigheten din. Når du ringer tilbake, går taksameteret. Ifølge Telenor var det også mange som ble nysgjerrig. Av omtrent 200.000 svindelanrop fra nordkoreanske numre, viser tall fra Telenor at mer enn 8.000 nordmenn ringte tilbake.

Men ifølge Telenor er det omtrent 7 til 8 prosent som ringer tilbake. I dette tilfellet var andelen kun 4 prosent, så det er tydelig at nordmenn har blitt mer oppmerksom på svindelanrop.

– Svindelanrop er et økende problem. I desember blokkerte vårt sikkerhetssenter over 1,3 millioner svindelanrop. Til tross for at vi stanser enormt mye, er det fortsatt mange som utsettes for svindel. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Ric Brown, mobildirektør i Telenor Norge.

svindelanrop

Telenor inngår nå et samarbeid med Hiya, et amerikansk teknologiselskap som har utviklet avanserte metoder for å både forhåndsvarsle og hindre svindelanrop.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

1 av 3 har opplevd telefonsvindel

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Telenor, sier mer enn 1 av 3 at de har opplevd telefonsvindel. 17 prosent sier at de også har opplevd flere svindelforsøk under koronaepidemien enn før. Og svindlerne blir stadig mer sofistikerte og utnytter avanserte metoder for å maskere sine hensikter.

Derfor har Telenor nå utviklet tjenesten «Se Hvem» til å bli en mer intelligent tjeneste, hvor maskinlæring utnyttes for å oppdage og hindre svindelanrop. Hiyas teknologi vil bli integrert i «Se Hvem» og vil gi deg full kontroll på hvem som faktisk kontakter deg.

Fra nå av vil den analysere innkommende anrop og gi et varsel dersom det er et antatt svindelforsøk. På Android dukker det opp et automatisk varsel mens det ringer, mens iPhone-brukere må slå opp nummeret i appen. Tjenesten sørger også for at alle viktige numre fra kontaktlisten din blir trygt lagret i skyen.

Ikke svar på ukjente anrop

En annen og veldig effektiv løsning er å aldri svare på ukjente og uanmeldte telefonanrop. Min erfaring er  at de fleste som virkelig vil nå deg, vil da sende deg en SMS om hva det gjelder. Eventuelt kan du sende en SMS og spørre om hva det gjelder, før du velger å svare på telefonsamtalen.

I de fleste tilfeller handler det enten om selgere eller svindlere.

Stor vekst av svindelanrop i Skandinavia

Telenors samarbeidspartner Hiya har analysert innkommende telefonsamtaler på tvers av Skandinavia, og oppdaget et urovekkende mønster. Skandinavias innbyggere er ettertraktede ofre, og antall svindelanrop øker stadig. I 2020 økte antall svindelanrop i Sverige med hele 62 prosent sammenlignet med 2019. Norge havner på andreplass med økning på 39 prosent, mens tredjeplassen går til Danmark. Her økte antall svindelanrop med 32 prosent sammenlignet med 2019.

– Det er ingen tvil om at nordmenn er ettertraktede mål for svindlere. Når vi introduserer en mer intelligent løsning på markedet, blir det forhåpentligvis litt lettere å manøvrere i et stadig mer uoversiktlig terreng. Jeg vil likevel oppfordre alle til å være ekstra påpasselig og innhente seg kunnskap om hvilke svindelformer som benyttes, sier Brown.

 

….eller bare ikke svare på ukjente anrop. Og som Telenor påpeker; aldri ringe tilbake til ukjente anrop. Uansett hvor i verden telefonnummeret kommer fra.