fbpx
fm-radio

FM-radio blir ny global mobil beredskapsstandard

Mens Norge som det eneste land i verden som skroter FM og satser på DAB, jobbes det nå for at FM skal bli en global beredskapsstandard.

Onsdag 21. juni stengte NRK FM-båndet i fire nye fylker. I Norge er det DAB som gjelder. DAB er fremtidens radio. Og hva gjelder vårt nye beredskapsnettverk – også kjent som nødnettet – er det basert på TETRA-teknologien fra Motorola. Omlag 23 milliarder for DAB-nettverket og bortimot 10 milliarder for nødnettet.

Bortkastede milliard-investeringer?

Via det svenske nettstedet Public Access leste jeg at Mexico har lovbestemt at alle smarttelefoner skal utstyres med FM-radio. Inkludert Apple sine iPhones. «Lykke til», tenkte jeg. Men det var før jeg fant ut at Apple sine smarttelefoner faktisk har innebygd en FM-radio. Den er bare ikke aktivert. Nå kan det se ut som Apple kan bli tvunget til å aktivere nettopp FM-radioen på sine iPhones. Og det av amerikanske myndigheter.

North American Broadcasters Association (NABA) har nemlig fått støtte av FN-organisasjonen International Telecommucations Union for at FM-radioene skal aktiveres i alle smarttelefoner. Hensikten er å gjøre FM-radio til en global mobil beredskapsstandard.

– Aktivering av FM-radioene i smarttelefoner vil gi publikum tilgang til FM-radio under nød- og naturkatastrofer. Forslaget støttes av andre internasjonale kringkastingsorganisasjoner. I dag er det estimert 2,5 milliarder smarttelefon-brukere i verden. Antall stand-alone, bærbare og andre FM-mottakere er anslått til 6 milliarder enheter, skriver Digital Radio Insider 28. mai 2017.

 

Unntaket blir Norge

I Norge har vi som kjent valgt å «skrote» FM. Til fordel for DAB. Et tilsvarende mobilt nødnett vil være avhengig av smarttelefoner med innebygd DAB-radio. Etter hva jeg kjenner til finnes det kun en smarttelefon som har innebygd DAB-radio, og den er det ikke mange som har kjøpt. LG sin Stylus 2-telefon var den første – og etter hva jeg vet – den eneste smarttelefonen på markedet.

Hør også: MediaPuls diskuterer FM- og DAB-radio i episode 167

* Ca 9 minutter ut i episoden

«Ingen» har DAB-radio på mobil i Norge

Ifølge Statcounter sin oversikt over mobil-produsenters markedsandel på internett-bruk i Norge, ligger LG (totalt) på rett over 1% markedsandel:

FM-radio

En rask kikk på Google Analytics for HansPetter.info viser en mye lavere markedsandel for LG, og ingen besøkende via LG Stylus 2 i løpet av 2017. Jeg hevder ikke at det nødvendigvis betyr at LG ikke har større markedsandel, men LG sine telefoner ligger ikke inne på Topp 10-listene til verken Telenor eller Telia.

Bare lyd, ingen substans

Under en TV-debatt på God Morgen Norge i 2016 som jeg deltok på, gjorde daværende MTG-sjef, Trygve Rønningen, gjorde et stort nummer ut av at DAB-radio ville komme til smarttelefoner, og at DAB-radio har kommet for å bli. Selv om han innrømmet selv at han hørte på radio via internett.

Digitaldirektøren i P4, Rune Hafskjær, gjorde også sitt beste til å latterliggjøre mine argumenter mot tvangsinnføringen av DAB-radioen ved å hevde at «når kommunikasjonsrådgiveren snakker, kommer det bare lyd, ikke substans».

Vedlikehold av FM-nettet – som kunne blitt en del av det globale mobile beredsskapsnettet – ville kostet 100 millioner i året. I stedet bruker vi over 23 milliarder – eller 23,000 millioner på DAB.

 

Foto: Osman Rana / Unsplash