fbpx

Facebook vokste med nesten 80%

Mobilen tar en stadig større andel av våre digitale liv. Og Facebook tar en stadig større del av det mobile annonsemarkedet.

Når Facebook og Google har «talt opp» pengene de omsetter for gjennom mobilannonsering, er det ikke mye igjen til «resten«. Resultatet har i praksis blitt et duopol. Et marked fordelt mellom to store giganter. Alphabet la frem sine kvartalstall i slutten av april, og kunne vise til nesten 30% vekst i fortjeneste – til 5,4 milliarder dollar – og 22% vekst i omsetning – til 24,75 milliarder dollar. 99% av Aphabets omsetning kom fra Google – fra henholdsvis søk og YouTube.

Det forventes at Facebook og Google vil ta omlag halvparten av all digital markedsføring i verden i 2017 – 106 milliarder dollar – og enkelte hevder at de samme to selskapene vil ta nærmere 100% av all digital markedsføringsvekst i 2017. De to gigantene tok nærmere 90% av all vekst i 2016, og det er lite som tyder på at «trenden» er i ferd med å snu.

Snapchat har «meldt seg på», men ifølge eMarketer har de kun en marginal markedsandel, sammenlignet med de to gigantene.

Facebook «fosser» frem på mobil

Facebook la for kort tid siden frem sine tall for det siste kvartalet, og resultatet er mildt sagt imponerende. Og veksten kommer i en relativ turbulent tid for selskapet; falske nyheter, drap via Facebook-live, fallende organisk rekkevidde, publisister som trekker seg fra Instant Articles, manipulering av poster og triksing med video-innsikt.

 

Aldri tjent så mye som nå

Omsetningen vokste med 51% sammenlignet med samme periode i 2016, og fortjenesten økte med hele 77%. Mobilannonsering får en stor del av æren. Siden 2016 har Facebook lansert en rekke nye annonseprodukter, som blant annet i Instagram Stories og på Facebook Messenger. Omsetningen endte på 8 milliarder dollar – opp fra 5,4 milliarder i 2016. Fortjenesten endte på 3,1 milliarder dollar i samme periode.

Google og Facebook tjente med andre ord til sammen svimlende 850 millioner kroner …. hver dag!

Snart to milliarder brukere på Facebook

Veksten i antall brukere på Facebook har vært en bekymring. 1,94 milliarder mennesker er aktive Facebook-brukere i dag. Det tilsvarer en vekst på 17% år-over-år. Det har ført med seg senkede forventninger til videre vekst i annonseomsetning på Facebook. Samtidig er det fortsatt kun 5 millioner bedrifter på verdensbasis som er aktive annonsører.

Men Facebook har flere «ben å stå på». Instagram har rundet 700 millioner brukere. 100 av disse kun i løpet av de siste fire månedene. I tillegg har både WhatsApp og Facebook Messenger vokst til respektive 1,2 milliarder brukere. Og i likhet med Instagram, har både WhatsApp og Messenger fått tjenester som ligner på Snapchat – og begge plattformer vil kunne være gode vekstområder for Facebook i tiden fremover.

Princeton-forskerne som i 2014 spådde at 80% av Facebook-brukerne ville forsvinne innen 2017, kunne ikke tatt mer feil.

Dessverre for mange medieselskaper, vil kanskje mange si.

Foto: Bruno Gomiero