fbpx
brukeropplevelse

Facebook vil straffe nettsider som gir dårlige brukeropplevelser

Facebook vil på samme måte som Google, straffe nettsider som ikke gir en god brukeropplevelse. Straffen blir lavere organisk rekkevidde og ikke mulighet til å annonsere.

I økende grad stoler vi mindre på det vi blir eksponert for i sosiale medier. Falske nyheter, spam, «click bait»-overskrifter, hatprat og annen form for innhold av «dårlig» kvalitet. Dette tar Facebook med aller største alvor, ikke minst fordi det kan koste dem dyrt hvis brukerne forlater plattformen.

Les også: Google indekserer «mobile first»

Trygt og informert nettsamfunn

Facebook har en misjon om å skape et trygt og godt informert nettsamfunn. Et samfunn hvor brukerne ikke blir utsatt for spam og innhold av dårlig kvalitet. Nå ruller Facebook ut en ny oppdatering som skal føre til at vi ser færre poster og annonser i vår nyhetsfeed som lenker til nettsteder som gir oss en dårlig brukeropplevelse.

Filtrere ut organiske innlegg av irriterende og lav kvalitet

Facebook skriver på sine egne nettsider at de har hatt som policy siden 2016 å forhindre annonser som fører til nettsteder «…med irriterende eller innhold av lav kvalitet». Nå går Facebook enda lengre, ved å filtrere ut organiske innlegg som inneholder spam eller annen type innhold av lav kvalitet.

På samme måte som Google vil slå ned på nettsider som ikke gir publikum en god brukeropplevelse, vil Facebook nå gjøre det samme. Facebook peker spesielt på fire områder de vil advare mot – som i verste fall kan føre til at blir filtrert vekk;

Mindre trafikk og ikke tilgang til annonser

Disse nye tiltakene vil rulles ut globalt i løpet av de neste månedene. Publisister som føler seg «truffet» av flere av disse fire punktene vil kunne oppleve en nedgang i trafikken deres fra Facebook. De som ikke føler seg truffet vil derimot ikke få mer trafikk. Bare ikke mindre. I tillegg til redusert organisk rekkevidde, vil Facebook også hindre disse publisistene å annonsere på Facebook;

– Ser vi at innlegg lenker til slike lav-kvalitets nettsider, kan konsekvensen være at de havner lavere i folks nyhetsfeed. Og publisistene kan i tillegg bli diskvalifisert til å annonsere innlegget. På den måten kan folk se færre villedende innlegg og mer informative innlegg, skriver Facebook selv.

Mange eller få som bør bli bekymret?

– Dårlig innhold blir ikke bedre av å reklamere for det, bruker Ståle Lindblad å si. Altfor mange virksomheter (publisister) gjør derimot det. Nå vil det (kanskje) straffe seg. Spesielt bekymret bør de som har mye reklame og irriterende pop-ups på sine nettsider være. Og de er det mange av.

Les også: Facebook-Effekt 2016-rapporten

For brukerne er det her gode nyheter.

Og det som er godt for brukerne, er (som oftest) godt for Facebook.

Foto: Facebook