fbpx
Facebook

Facebook vil betale skatt av sine inntekter i Norge

Nå kan norske mediehus puste lettet ut og se mot lysere tider, for nå vil endelig Facebook begynne å skatte lokalt.

– I dag annonserer vi at Facebook har bestemt seg for å flytte mot en lokal salgsstruktur i land hvor vi har et kontor som bistår lokale annonsører. Kort fortalt betyr dette at annonseomsetning som går via våre lokale salgsteam, ikke lenger vil tilfalle vårt internasjonale kontor i Dublin, men bli tillagt vårt lokale kontor i det respektive landet.

Uttalelsen kommer fra Dave Wehner, Chief Financial Officer i Facebook og er publisert 12. desember på deres egne nettsider.

Det måtte komme

Facebook og andre teknologiselskaper har vært under hardt press. Ikke minst fra EU, og det var vel egentlig kun et spørsmål om tid, før Facebook, Google, Apple og andre aktører måtte innrette seg etter et nytt skatteregime.

Nå endrer Facebook seg derimot før EU har endret sine skatteregler, og med det vil inntekter i Norge også bli skattet i Norge. Eller?

Ikke alt, kun det Rune og Co står for?

Ved første øyekast ser dette svært så lovende ut. Men etter hva jeg får ut av det Dave Wehner i Facebook skriver, er det kun snakk om å skatte i Norge av den omsetningen som det norske Facebook-kontoret bidrar med. Altså den omsetningen som går gjennom norske annonsører som har en kontaktperson fra det norske kontoret som i dag drives av Rune Paulseth.

Det kan også virke fornuftig. At Facebook kun skal skatte av den omsetningen det lokale teamet er med på å generere. Samtidig mistenker jeg, uten at jeg vet det for sikkert, at det er en betydelig omsetning som går utenom de lokalt ansatte. Fra små og store selskaper som ikke har en lokal Facebook-representant de får hjelp av. Men hvor stor andel det er snakk om vet jeg ikke.

Uansett en start på en mer rettferdig omfordeling av skatteinntekter

Dave forklarer videre i sin post at denne overgangen er omfattende og kompleks, og at det vil ta tid. Planen til Facebook er å starte implementeringen i 2018 og være ferdig i alle de lokale kontorene innen første halvdel av 2019. 18 måneder er fryktelig lang tid, men her skal ikke jeg påberope meg å kjenne til og forstå hvorfor det eventuelt er så omfattende.

Facebook har gjennom en årrekke demonstrert en utrolig evne til å endre seg og innovere raskt, men er (muligens) ikke like motivert til å endre seg like raskt når det kommer til å utbetale mer i skatt. For det vil uansett være enden på visen.

Men de fortjener en liten applaus for at de kommer EU i forkjøpet her.

Ikke nok for Norge og EU

Så får vi se da. Om lokal beskatning av Facebook omsetningen er det som skal til for å «redde» norske mediehus. Og om det vil være tilstrekkelig for EU. Jeg mistenker at EU (og norske myndigheter) vil pålegge både Facebook og andre aktører å skatte av all omsetning som genereres i de enkelte landene de omsetter i.

For Facebook kan det for eksempel være fristende å kun bidra lokalt mot mindre annonsører, slik at de virkelige store annonse-kontoene går direkte til Dublin, og fri for høyere skattesatser. Samtidig ville det også vært ganske så «kortsiktig» og lite rasjonelt, for da kunne de egentlig bare lagt ned hele kontoret, og latt all skatt gå til Irland.

Nå gjør de heller det motsatte, så får vi se hvordan norske myndigheter og mediehus responderer.

Det vil uansett ikke være nok til å redde norske mediehus som har klaget i en årrekke på at Facebook og Google ikke har betalt skatt, hvilket kunne bidratt til mer pressestøtte. Det var mest alt et lite forsøk på ironi.

 

Bilde: Austin Chan via Unsplash