fbpx

Facebook lar deg manipulere overskrift, ingress, bilde og URL!

Nei, jeg skal ikke legge ned bloggen. Nei, jeg skal ikke begynne som kommunikasjonsdirektør. Men så enkelt er det å bli lurt, når de fleste av oss kun leser overskrift og ingress før vi liker, deler og kommenterer.

«Nesten ingen leser alt lenger….» skrev jeg i 2014. Da siktet jeg til egne og andres undersøkelser om forholdet mellom Facebook fans/følgere, og ned til hvor mange som faktisk leste det du skrev – og da leste alt. Har du 1,000 fans og en organisk rekkevidde på 10 prosent, er det 100 som får se Facebook-posten din. Av de hundre viste undersøkelser til at kun 1 av 5 faktisk klikket på saken. Og basert på egne undersøkelser var det kun knappe 20 prosent som leste hele saken.

Av 1,000 fans på Facebook ble altså sluttresultatet 4 som leste alt du hadde skrevet.

I løpet av de siste ukene har vi lest om politiske partier som ikke har vært fornøyd med vinklingen sakene deres har fått i mediene. Gjennom Facebook har de enkelt manipulert alt fra overskrift, ingress og bilder. Og hvis funnene nevnt over fortsatt gjelder, kan det være en svært effektiv måte å «manipulere» leserne / velgerne i ønsket retning. Fordi de aller fleste tross alt aldri klikker seg inn for å lese, før de gjør seg opp en formening og begynner å Like, Kommentere og Dele.

Testet ut egen hypotese

Torsdag 2. mars bestemte jeg meg for å teste det ut selv. Jeg fant frem til en eldre sak fra Dagens Næringsliv som handlet om hvordan sosiale medier hadde hjulpet meg til å skape min egen karriere. Men i stedet for den vinklingen, skrev jeg om overskriften til å handle om at jeg skulle legge ned bloggen, og begynne som kommunikasjonsdirektør i et større IKT-selskap. Responsen lot ikke vente på seg.

Jeg fant også ut at det er mulig å gå enda lengre. Du kan også manipulere selve URLen som kommer frem i posten. Jeg kan med andre ord legge ut en sak fra ett nettsted. Endre tittel og ingress etter egen interesse, men også endre URL, slik at det fremstår som at artikkelen er publisert et helt annet sted. Som feks i tilfellet under, som stammer fra egen nettside, men som ser ut kommer fra Aftenposten.no. Og ønsker jeg å «dra den helt ut», kan jeg kjøpe meg et Aftenposten-lignende domene, slik at det faktisk også ser ut som saken er publisert hos Aftenposten. Legger jeg til en Google Adwords-konto kan jeg således raskt begynne å tjene noen kroner også.

Det er alvorlig at Facebook tillater det her. Det er også alvorlig at politikere utnytter det. Men det er også alvorlig at så mange liker, kommenterer og deler saker de åpenbart ikke har lest. I disse #FakeNews-tider er det enda viktigere at vi er kritiske til hva vi faktisk liker, kommenterer og deler. Er vi sikre på kilden? Har mange andre skrevet om det her også? Er det for godt til å være sant, er det kanskje ikke sant?

Veldig enkelt og raskt å manipulere både Facebook og nettside

Jeg har spilt inn en liten video som forklarer det hele i litt mer detalj. Som viser hvor enkelt du kan manipulere overskrift, ingress og URL. Og hvor raskt og enkelt det kan være å manipulere en hel nettside.

Finn frem kaffekoppen, skru opp lyden, og spill av videoen. Og når du er ferdig lover du deg selv å aldri Like, Dele eller Kommentere saker du ser på Facebook, før du har lest de først.

Liker du det jeg har jeg fortalt deg her, anbefaler jeg deg å dele det videre.

Da vil kanskje enda flere bli litt mer kritisk.

Og det tror jeg vi blir litt smartere av!