fbpx

Facebook vil gjøre det umulig å kommentere før man har lest

I kampen mot falske nyheter, hatprat, netthets, sjikane og trusler på Facebook, har sosiale medier-giganten begynt på et prosjekt som skal gjøre det umulig å kommentere før man har lest saken først.

Facebook er i ferd med å legge et tøft år bak seg. Omsetningsmessig har det vært et fantastisk år for verdens største sosiale nettverk, men omdømmet og tilliten har fått seg flere (store) riper i lakken. Fra spesielt redigerte medier har kritikken nærmest haglet. Makten til Facebook har blitt for stor. De «stjeler» for mye av annonsørenes markedsføringsbudsjetter, og tar ikke sitt redaktøransvar på alvor.

Facebook på sin side fortsetter hardnakket å holde fast ved at de ikke er et medieselskap, men et teknologiselskap, uten at det ser ut til å roe gemyttene. Facebook driver ikke med produksjon av innhold. Kun distribusjon, og det er de best på. Snart har selskapet to milliarder brukere verden over. Facebook vokser fortsatt raskt. I løpet av 2016 har antall brukere vokst like mye som antall Twitter-brukere totalt.

I løpet av 2016 har som sagt utfordringer tårnet seg opp for Facebook. «Trending news» som ble først manipulert av Facebook-ansatte. Etter at de ansatte ble «sparket» og erstattet av algoritmer, ble menneskelig manipulering erstattet av algoritmer som bidro til spredning av falske nyheter og rykter.

 

 

Aftenpostens Espen Egil Hansen satt Facebook sine retningslinjer for sensur av nakenhet på dagsorden med det ikoniske bildet fra Vietnam-krigen. Og etter at Donald Trump ble valgt som Amerikas neste president, begynte beskyldningene om at Facebook hadde skylden for spredning av falske nyheter å hagle.

 

Les også: How Facebook Helped Donald Trump Become President (Forbes)

 

pope-endorses-donald-trump

Utfordringen for Facebook, og brukerne, er at nettverket i stor grad blir brukt til å konsumere nyheter. Og når nyhetene man konsumerer er uriktige – og direkte falske, uten at leserne er klar over det, kan det utvikle seg til å bli et demokratisk problem. Legg så til frykten for hatprat, netthets, sjikane og trusler, så ser vi konturene av et Facebook som ikke lenger fremmer ytringsfrihet og opplysning, men som tilrettelegger for knebling og begrensing av et demokratisk ordskifte.

 

Les også: Facebook og Twitter er demokrati på rulleskøyter, et endeløst folketribunal (Aftenposten)

 

Facebook har lovet å ta opp kampen mot både hatprat og falske nyheter, og jobber blant annet med publisister for å lage samlinger av nyheter – som de vil kalle «Collections» – og som vil ligne på Snapchats Discover.

En annen utfordring derimot er den økende tendensen til at altfor mange på Facebook ikke leser nyhetene de blir eksponert for. Når viktige budskap og nyheter blir pakket inn i memes og inspirerende sitater, blir det vanskelig å få frem nyanser og andres synspunkter. Det utvider ikke vår egen «horisont«, utfordrer ikke våre egne perspektiver, og gjør oss rett og slett dummere.

 

Les også: People who post inspirational quotes on Facebook and Twitter ‘have lower levels of intelligence (Vice)

 

Lag dine egne inspirerende sitater med Quote Generator.

Lag dine egne inspirerende sitater med Quote Generator.

Enda viktigere enn å basere «virkeligheten» på inspirerende sitater og memes, er at svært få leser mer enn overskriften, før de begynner å kommentere. I følge en studie fra 2016, kommenterte hele 70% av Facebook-brukerne en Facebook-post etter å kun ha lest overskriften. Og som om ikke det er tragisk nok, kunne en annen undersøkelse avdekke at 60% deler en lenke uten å lese saken først.

 

Les også: Nesten ingen leser alt lenger….

 

I 2014 undersøkte jeg flere av mine egne bloggposter for å se hvor mange det var som leste alt, og det var alt annet enn oppmuntrende. Under 20% leste alt. Med tanke på at 70% kommenterer uten å ha lest (klikket seg inn på selve saken de kommenterer) og 60% deler det de ikke har lest, er det bekymringsfullt at nesten ingen heller leser hele artikkelen når de først har begynt å lese.

Overskrifter som lurer

Facebook har flere ganger gjort endringer i sine algoritmer for å slå ned på såkalte «clickbait«-artikler. Sist i august 2016, når de begynte å se spesifikt på overskrifter som holder tilbake eller forvrenger informasjon.

dagbladet-facebook-clickbait-overskrift-hanspetter

– Vi ønsker at mediene skal publisere innhold som folk bryr seg om, og vi tror folk bryr seg om overskrifter som er mye mer oversiktlig, uttalte Adam Mosseri, Facebooks visepresident for produktstyring av nyhetsfeeden, i et intervju.

Ingen kommentar før du har lest … alt!

Facebook har derimot ingen planer om å stoppe der. På Facebook sin egen blogg, har Samuel Wildborn, ansvarlig for Facebook sitt kommentarfelt, skrevet om et nytt prosjekt som skal komme i løpet av første kvartal 2017. Planen er å utvikle et system som gjør det umulig å kommentere – på Facebook, men også på nettsider som benytter seg av Facebook sitt kommentarsystem. Facebook vil bruke tilsvarende teknologi som Crazy Egg og SumoMe benytter seg av, for å analysere hvordan leseren beveger seg på den aktuelle artikkelen, samt hvor lenge man må ha vært inne på siden for å kunne ha lest alt.

Så lenge du er innlogget på Facebook, vil Facebook også kunne legge sammen tiden du har brukt på en nettside sømløst mellom laptop, nettbrett og smarttelefon. Du kan med andre ord begynne å lese en sak på en enhet, og lese resten på en annen.

 

Les også: Falske nyheter og naive nordmenn

 

Problemet er derimot….

Med unntak av ett tilfelle, er alt jeg har skrevet her ekte. Unntaket finner du i siste avsnitt. Facebook har ikke opprettet et team som skal gjøre det umulig å kommentere uten at man har lest alt først. Løgnen min er det saken handler om. Løgnen presenteres i både overskrift og ingress. Hvor mange «kjøper» løgnen og begynner å kommentere uten å ha lest det her?

Kanskje litt dårlig gjort av meg, men jeg ønsker å få frem et viktig poeng.

Og leser du det her, føler du deg kanskje litt mindre lurt.

Lik og del hvis du er enig :)

Kanskje vi kan bli litt mer bevisste i 2017. Hvis vi blir litt mer kritiske til det vi eksponeres for. Hvis vi blir litt flinkere til å lese før vi liker, deler og kommenterer.