The Digital Services Act

EU vil kreve at Facebook og Google deler sine data med Schibsted

«The Digital Services Act» fra EU er nok et tegn på at internett er i ferd med å bli delt opp i tre. USA, hvor «alt er lov». Kina, hvor «alt er overvåket» og Europa, hvor «alt er regulert». 

For kort tid siden skrev jeg om EU som nå krever at amerikanske teknologi- og kommunikasjonsselskaper med kunder (les:brukere) i Europa, ikke overfører personinformasjonen til USA.

Første store revisjon av internett-reguleringen på 20 år

Mens amerikanske myndigheter truer med reguleringer og å splitte opp amerikanske teknologi-kjemper, ser det ut til at EU i større grad faktisk handler. Nå er EU også i gang med en ny lov som vil tvinge teknologi-giganter til å dele sine brukerdata med mindre konkurrenter. Blir loven vedtatt, kan det i praksis bety at Facebook og Google kan bli tvunget til å dele sine data med Schibsted.

I utkastet fra EU, omtalt som «Digital Services Act»-reguleringen, heter det at selskaper som Facebook, Google, Amazon, med flere,

«ikke skal kunne bruke data samlet inn på sin plattform utelukkende til egne kommersielle aktiviteter, med mindre de gjør dataene tilgjengelig for andre virksomheter som konkurrenter i de samme kommersielle markedene».

 

«The Digital Services Act», eller loven om digitale tjenester på godt norsk, forventes å være klar innen utgangen av 2020, og er den første store revisjonen av EUs tilnærming til hvordan internett bør reguleres på 20 år.

Ny lov om digitale tjenester

På EU sin egen nettside, hvor man kan lese mer om den nye loven for digitale tjenester, heter det blant annet at…

…den daglige bruken av digitale virkemidler endrer seg for hver dag. I løpet av de siste 20 årene har mange nye måter å kommunisere, handle eller få tilgang til informasjon på nettet blitt utviklet, og disse måtene er i stadig utvikling.

Selv om nye tjenester, teknologier og forretningsmodeller har ført til mange muligheter i de europeiske borgernes hverdag, har de også skapt nye risikoer for borgere og samfunnet generelt, og utsatt dem for et nytt utvalg av ulovlige varer, aktiviteter eller innhold.

Videre har mange online virksomheter slitt med systematiske problemer som er kjent for plattform-økonomien når det gjelder konkurranse, rettferdighet og muligheten for markedstilgang.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

 

EU vil ta makten fra gigantene i Silicon Valley

Blir loven vedtatt vil teknologigigantene også bli tvunget til å la oss som brukere av-installere forhånds-installerte apper. Det kan i praksis bety at Apple ikke lenger kan kreve at enkelte apper skal være «default» app, som ikke kan av-installeres. Dette har flere app-utviklere allerede klaget på, uten at Apple har gitt etter for disse kravene.

Regulerings-myndighetene i EU (les: Brussel) er opptatt av å omforme reglene for den digitale økonomien etter en rekke anklager om at plattformgigantene har blitt så store «at de ikke bryr seg» om monopolist-søksmål, som de uansett har mer enn nok penger til å kjøre gjennom rettssystemer i åresvis.

Sagt på en enklere måte; EU tror ikke at amerikanske myndigheter kommer til å splitte opp IT-gigantene med det første. Hvilket betyr at konkurransemarkedet ikke vil bli til det bedre så fremst EU selv ikke gjør noe med det.

En slik lovendring, som EU holder på å ferdigstille nå, vil ikke bare få konsekvenser for teknologi-gigantene i deres forhold til Europa. I den globaliserte verden vi lever i, hvor data «flyter» på tvers av landegrenser og verdensdeler, vil dette få globale konsekvenser. Alternativet blir, slik Facebook allerede har antydet hva gjelder forbudet mot å sende personinformasjon fra europeiske borgere over til USA, at de kan true EU med å forlate Europa hvis reguleringen blir for streng.

Internett delt i tre

«The Digital Services Act» er i så måte enda et tegn på at internett er i ferd med å bli delt opp i tre. USA, hvor «alt er lov». Kina, hvor «alt er overvåket» og Europa, hvor «alt er regulert».

Det kan gjøre verden til et bedre sted, ut ifra et personvern-anliggende. Men det kan også gjøre det europeiske internett «blodfattig» inntil Europa har fått på plass egne teknologiselskaper og -plattformer som kan ta over rollen til de amerikanske teknologi- og plattformgigantene.

 

Bilde: Franki Chamaki via Unsplash