fbpx
amazon

Er det «Norge først» når vi handler på nett?

Skal vi tro Digitroll sin ferske undersøkelse, er det ingen grunn til å frykte Amazon, fordi 6 av 10 nordmenn vil handle norsk. Det er i beste fall naivt og i verste fall kunnskapsløst. 

Amazon er på vei, men skal vi tro Digitroll sin siste undersøkelse, er det ingen grunn til frykt, for nordmenn flest foretrekker norske nettbutikker når de handler på nett. Det er Ehandel.com som publiserte undersøkelsen Respons Analyse hadde gjennomført på oppdrag fra Digitroll. Og artikkelen har blitt «heftig» debattert, blant annet på LinkedIn. Digitroll-sjefen, Patrick Dahl, mener det ikke er noen grunn til å frykte den digitale mannen med ljåen (les: Amazon), basert på funnene fra undersøkelsen.

Norske nettbutikker på utenlandske hender?

Men er det virkelig slik at 6 av 10 nordmenn foretrekker norske nettbutikker når de handler på nett? Og kan det virkelig stemme at kun tre prosent av oss foretrekker utenlandske? Ehandel-artikkelen nevner seks viktige faktorer som spiller inn når vi skal handle på nett;

Spørsmålet er om disse seks faktorene virkelig er begrenset til å gjelde norske nettbutikker. Og hva er det respondentene har lagt i «norske nettbutikker». En norsk nettbutikk behøver ikke å være startet av nordmenn, men kan godt komme fra Sverige, England, USA eller andre land. De har derimot etablert seg i Norge. Eller tilpasset seg norske forhold, slik at man ikke trenger å grue seg til å betale toll i etterkant eller at frakten blir mye dyrere. Eller at leveringen tar lengre tid.

Vi handler på nett hver dag fra «hele verden»

Ta deg en tur innom en «post-i-butikk», så vil du garantert se en rekke pakker fra Zalando (Tyskland), Ellos (Sverige), Bubbleroom (Sverige), Zara (Spania) eller Elkjøp (Britisk) for å nevne noen.  Vi booker hotell og flyreiser (ikke så veldig mye akkurat for tiden) fra Booking.com (Nederland) og Hotel.com (USA) og bestiller møbler og andre interiørprodukter fra IKEA (Nederlandsk). Og nesten hver og en av oss kjøper eller abonnerer på spill fra Apple (USA), musikk fra Spotify (Sverige), filmer fra Netflix (USA) og TV-serier fra Dplay (USA).

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Ikke norsk, men i Norge

Jeg ser ingen grunn til å tro at 6 av 10 nordmenn tenker «Norge først» når det kommer til netthandel. Men at det er grunn til å tro at vi liker å handle av butikker som er etablert i Norge, det er ikke utenkelig. Og det er jo det som vil skje når Amazon snart etablerer seg i Norge.

Om det er Amazon eller andre som etablerer seg i Norge, så vil det også skape nye (og norske arbeidsplasser). Både direkte og indirekte. Direkte i form at nordmenn som vil være ansatt i Amazon. Indirekte i form av at norske butikker vil benytte seg av Amazons markedsplass for å selge sine varer til et enda større publikum – både i og utenfor Norges grenser.

Et norsk Amazon kan fort bli den livbøyen norske butikker har ventet på. Elkjøp har aldri fått «dreis» på sin markedsplass. Komplett ga opp etter kort tid, og Schibsteds «Amazon killer», Svosj, er det helt stille fra.

Ambivalent til Amazon

Det skal sies at jeg har et ganske så ambivalent forhold til Amazon. Som forbruker elsker jeg Amazon, og kan nesten ikke vente til å få tilgang til de samme Amazon Prime-fordelene som amerikanske forbrukere har hatt i lang tid. Fra et business-perspektiv synes jeg Amazon balanserer på grensen til sosial dumping hva gjelder deres forhold til ansatte, kombinert med en tilsynelatende råtten business kultur, hvor de gjerne tar livet av sine handelspartnere hvis de kan produsere en billigere utgave selv. Og de er på mange måter direkte ødeleggende for retailere som sådan, ved at de kjører egne marginer i grøfta, fordi de kan hente fortjeneste for selskapet som sådan fra andre tjenester, som Amazon Web Services, banner annonser, Prime-medlemskap, med mer.

I Norge kan det således gi duopolet Facebook og Google en konkurranse, noe som potensielt kan bety enda mindre annonseomsetning hos våre tradisjonelle medier.

Eksepsjonelle kundeopplevelser

Det får tiden vise. Og tiden vil også vise om «Norge først»-mentaliteten vil ekskludere Amazon når de har etablert seg i vårt kongerike. Jeg er nok ganske overbevist om det motsatte. Ikke bare fordi Amazon er best på å gi kundene sine en eksepsjonell god kundeopplevelse, men også fordi norske butikker som opplever økt omsetning via Amazon, vil pushe Amazon ut til sine kunder – via Facebook og Google – for alt hva det er verdt.