fbpx
elbil

Elbilen er den nye normalen. Det er en halv million elbiler på norske veier et bevis på

Siden Tesla lanserte Model S i Norge, har veksten av elbiler eksplodert her til lands. De elektriske bilene er den nye normalen og dominerer totalt i nybilmarkedet med hele 80 prosent i 2022.

Nå kan vi nordmenn skryte av enda en milepæl, skriver Elbilforeningen i en pressemelding 19. april. For nå kjører over 500.000 elektriske person- og varebiler på norske veier.

Elbil er nå blitt folkebilen. Den dominerer totalt i nybilmarkedet, og nå vokser også bruktbilmarkedet. Denne suksessen har vi nordmenn all grunn til å være stolte av. Utskiftingen av en forurensende bilpark er det mest effektive klimatiltaket vi har, og nå skal politikerne ta oss i mål. I 2025 skal ingen nye biler bruke bensin og diesel, sier Christina Bu i Elbilforeningen.

 

Nesten eksponentiell vekst

På litt over 10 år har antall elbiler på norske veier gått fra 0 til en halv million. Og selv om det ble solgt noen elbiler mellom 2010 til 2013, var det først da Tesla Model S dukket opp i Norge i 2013 at elbilsalget virkelig tok fart.

For min del skulle det gå fire år til før jeg tok farvel med fossildrevne biler. Valget den gang falt på Tesla sin Model X, som jeg har den dag i dag. En «datamaskin på fire hjul» skrev jeg den gang. I 2017 eksploderte Tesla-salget, skrev Nettavisen i januar 2018. Da var hver fjerde solgte nybil en elbil.

Fire år senere – i 2021 – hadde andelen vokst til 64,5 prosent. Og så langt i 2022 har 8 av 10 nybilkjøpere valgt å gå for en elbil. Og vedvarende høyt nybilsalg av elbiler, vil forplante seg videre i bruktbilmarkedet.

Blant de 500.000 elbilene, er de aller fleste Nissan Leaf. Volkswagen e-Golf er på 2. plass og Tesla Model 3 på 3. plass.

elbil

– Få andre enn Elbilforeningen trodde dette kunne være mulig da elbilpolitikken i sin tid ble etablert, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening. Illustrasjon: Norsk elbilforening.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Mens det å kjøre elbil er behagelig, byr hurtiglading på mye frustrasjon

Parallelt med elbilsalget har Norge bygd ut et ladenettverk som snart er landsdekkende. Denne påsken har det vært rekordmange biler ute på landets 4.344 hurtigladere.

Det betyr at for hver hurtiglader er det 115 elbiler. Elbilforeningen har vært fornøyd med utbyggingstakten de siste årene, men minner om at det må bygges om lag 5000 nye hurtigladere innen utgangen av 2025 for å holde tritt med elbilsalget.

Vi feirer den enorme elbilsuksessen, men det er verdt å legge merke til at mens elbilistene elsker bilen sin, så ergrer de seg over hvor komplisert det skal være å betale for hurtiglading. Derfor har Elbilforeningen på vegne av medlemmene, bedt regjeringen lage regler som gjør at forbrukerne kan få betale med kort direkte på hurtigladeren. Det bør være like enkelt å lade som å fylle bensin og diesel, avslutter Christina Bu.

Kilde: Opplysningsrådet for veitrafikken, Motorvognregisteret og Norsk elbilforening.