fbpx
kunstig intelligens

Ekspert på 3 timer

Hvor kipt er det ikke at datamaskiner blir på eksperter 3 dager, mens vi mennesker trenger 6 år? 

Enkelte vil hevde at det kreves 10.000 timers innsats for å bli ekspert. Andre vil hevde at det er tull. At det ikke holder i seg selv at du jobber knallhardt i 10.000 timer. Du må også ha talent. Talent for å lage musikk. For å skrive godt. Bli «ekspert i sosiale medier». Eller til å spille det gamle kinesiske spillet Go.

Forsker Anders Ericsson ved University of Colorado, mener at 10.000 timer er et gjennomsnitt, og at det ikke kun er kvantiteten på vei til å bli ekspert som er viktig, men kvaliteten.

Men ok. La oss si at det tar 10.000 timer å bli en ekspert. Forholder vi oss til 8 timers-dagen (8 timer søvn, 8 timer jobb og 8 timer privat) vil det ta omlag 3 1/2 år å bli ekspert. Da forutsetter det at du aldri tar fri, og at du jobber 8 timer hver bidige lørdag, søndag, helligdag og alle andre feriedager. Og sommerferien kan du se langt etter.

Kunstig intelligens like smart på 0,14% av tiden

Av 365 dager i året, regnes et arbeidsår å på 1.695 timer. Med en 8 timersdag blir det 212 dager. Med en liten pause her og der til å gjøre et par andre ting, så vil det ta deg minst 6 år å svi av 10.000 timer på å bli ekspert. I gjennomsnitt.

Hvor «kipt» er det da, hvis datamaskinen ved siden av deg klarer å bli ekspert på 3 dager? På kun 72 timer! Mens vi mennesker må bruke 10.000 timer fordelt over 2.190 dager. Hvor «kipt» er det hvis datamaskinen kun bruker 0,14% av den tiden det vil ta for ett menneske å bli minst like god?

Go i dag, andre oppgaver i morgen

Googles avdeling for kunstig intelligens, DeepMind har klart å utvikle den kunstige intelligensen i AlphaGo – som spiller det kinesiske spillet Go – til å lære seg spillet fra bunn av, og det uten menneskelig hjelp utover å bli fortalt reglene. Det kinesiske brettspillet Go er flere tusen år gammelt, og langt mer avansert i forhold til sjakk. Den siste utgaven av AlphaGo har nå klart å slå tusenvis av år med menneskelig kunnskap, og det på kun 3 dager.

Det er The Guardian som skriver om hvordan AlphaGo har utviklet seg fra at den tidligere lærte seg alle trekkene ved å spille tusenvis av spill med de beste menneskelige spillerne. Forskjellen nå er at AlphaGo nå lærer seg. Uten noen hjelp fra mennesker. Kun ved å spille selv millioner av ganger.

 

 

Følelsen av å være i veien

 

Dette er en mye kraftigere tilnærming enn tidligere. Ved å fjerne de menneskelige begrensningene, kunne AlphaGo tilegne seg kunnskapen selv, mye raskere, uttalte David Silver, AlphaGo sin ledende forsker, til The Guardian.

 

Kunstig intelligens vil gjøre mange jobber overflødige. Samtidig kan også kunstig intelligens løse oppgaver på minutter som kanskje mennesker ville ha brukt år på. Oppgaver som ikke handler om å bli best på Go, eller «ekspert i sosiale medier». Oppgaver som å løse kreftgåten. Eller utvikle ny medisin. Viktige samfunnsoppgaver som en stadig voksende befolkning trenger hjelp til å løse. Så raskt som mulig.

Samtidig skal jeg ikke nekte for at det er litt «kipt» at det jeg kanskje må bruke 6 år for å bli en ekspert på, tar kun 3 dager for en datamaskin.