![foredragsholder](https://hanspetter.info/wp-content/uploads/2025/01/097_Romsdalskonferansen_2024_DSC2136_foto_jens_holsbovag-lyngstad_web-800x400.jpg)
Nominert til pris som Årets Foredragsholder – Det stolteste øyeblikket i mitt 30 år lange yrkesliv
Statnett har gjennomført en undersøkelse om de unges mobilbruk og konkluderer med at det lover godt for rekrutteringen av fremtidens digitale hoder som skal styre strømforsyningen. Det er mildt sagt søkt.
Pressemeldingen fra Statnett begynner med å vise til en undersøkelse de har utført som viser at «dagens unge lever livet på mobilskjermen» og at hver femte bruker mobilen opptil åtte timer hver eneste dag.
– Vi blir stadig mer avhengig av strøm i en digital hverdag. Dagens unge sier de er svært avhengig av mobilen sin og dermed av strøm. Vår jobb er å sikre strøm til lading av mobiltelefoner, men også til oppvarming, varmtvann og elbilen, sier kommunikasjonssjef Nina Yong Kviberg i Statnett i pressemeldingen.
Statnett har selvsagt rett i at vi er avhengig av strøm. Og vi er nok også på mange måter avhengig av mobilen. Statnett har samtidig skjønt at skal de få litt pressedekning for «strømmen sin», kan det være greit å «koble» det til mobilen. Mobilforbruk har en tendens til å få oppmerksomhet. Sammenligningen er søk, men ikke i nærheten så søk som selve hoved-konklusjonen;
– Vi har et stadig økende behov for digital kompetanse for å løse vårt samfunnsoppdrag. De unge som nærmest er født med mobilen i hånden, har stor digital kompetanse. Det lover godt for rekrutteringen av fremtidens digitale hoder som skal styre strømforsyningen.
Undersøkelsen viser at de unge er mer avhengig av mobilen enn de andre aldersgruppene. Det er voksne under 30 år som bruker mobilen mest, ifølge undersøkelsen Kantar TNS har utført på oppdrag for Statnett. Hver femte i denne aldersgruppen oppgir at de bruker mobilen fem til åtte timer om dagen.
For min egen del bruker jeg telefonen mer enn 5 timer daglig. Oversikten fra min iPhone viser at jeg bruker sosiale medier over 16 timer i løpet av en uke. I tillegg bruker jeg over 5 timer på å lese og høre på podkast. Og knappe 4 timer blir brukt til produktive tjenester som e-post, meldingstjenester, notater og diverse finansielle tjenester.
Men gjør mitt bruk meg til en ekspert? Selvsagt ikke. Om sønnen min svir av 15 timer i løpet av en uke på YouTube, blir han verken ekspert på YouTube eller å lage YouTube-videoer. Hører jeg timesvis på Spotify-musikk i løpet av en uke, blir jeg ikke mer musikalsk. Spiller jeg derimot Fortnite i timesvis blir jeg muligens veldig god på Fortnite. Men jeg blir ingen ekspert på å utvikle suksessfulle spill.
Det blir rett og slett en svært søkt kobling å påstå at unges mobilbruk gjør dem til digitale eksperter. Til sammenligning har jeg kjørt bil i snart 30 år, men jeg er alt annet enn en ekspert på bil. Det begrenser seg til å kjøre den, i tillegg til at jeg vet hvor jeg skal fylle på med spylervæske og hvor ladekabelen til min Tesla Model X skal plugges til.
Vi nordmenn er svært velstående. Nesten hele den norske befolkningen har en smarttelefon. Men selv om vi kanskje er verdens mest digitaliserte nasjon, gjør det oss overhodet ikke til noen digitale eksperter. Faktum er at vi har en kritisk mangel på IKT-kompetanse.
Tidligere i år kom NIFU ut med en rapport som viser at hele 4 av 10 IKT-sikkerhetsjobber kommer til å stå ubesatte i 2030. Flere toppledere i norske bedrifter har blant annet konkludert med at det ikke er nok IKT-kompetanse i det norske markedet til å dekke deres behov.
I motsetning til Statnett har de innsett at det ikke er godt nok å være avhengig av mobilen.
Bilde: Ant Rozetsky via Unsplash