fbpx

Folk er drittlei drittdårlig reklame

Reklamens oppgave er å forstyrre deg. Oppleves reklamen relevant forstyrrer den mindre. Men den forstyrrer fortsatt. Og vi er drittlei av å bli forstyrret.

Ingen leser en avis i dag for å bli overlesset av reklame. Ingen skrur på TVen for å se reklame. Ingen hører på radio for å bli forstyrret av reklame, og ingen drar på kino for å se reklamen. Reklamens oppgave er å forstyrre deg fra det du egentlig vil se, lese eller høre. Forstyrrer reklamen for mye gjør vi gjerne en innsats for å slippe den. Vi installerer tjenester som blokkerer annonsene. Vi tar opp TV-programmet slik at vi kan spole over reklamen. Eventuelt betaler vi for å slippe å bli eksponert for reklamen. Og i ytterste konsekvens blir vi blinde for reklamen.

* Petter Gulli i Good Morning

* Petter Gulli er strategisk rådgiver i Good Morning.

På Kampanje 11. oktober skriver Petter Gulli i Good Morning at «folk er drittlei digital reklame« og at «ingen liker å bli forfulgt eller overfalt». Og det har han helt rett i. Petter Gulli sikter på programmatiske reklamekjøp, og bruk av reklameteknologi som remarketing/retargeting. Teknologi som gjør det mulig at et besøk hos en nettbutikk, ender opp med at du blir forfulgt og overfalt i ukesvis etterpå av reklame for det samme produktet. Drittbra teknologi, som dessverre blir brukt drittdårlig.

Les også: Nettaviser ser ut som reklametavler

Vi er drittlei reklame. Digitalt og analogt.

Petter Gulli er redd for at reklame som blir rettet direkte mot kunder oppleves mer påtrengende og forstyrrende enn tidligere. Reklameteknologi som gjør det mulig å demografisk målrette reklamen er ikke det folk er drittlei av. Vi er først og fremst drittlei av reklame – og da spesielt drittdårlig reklame – og det er det (dessverre) drittmye av.

Kombinerer du drittdårlig reklame, med drittdårlig bruk av teknologi, så blir også resultatet drittdårlig. Derfor misliker 7 av 10 reklamen de ser på Facebook. Derfor har nesten 1 av 2 installert annonseblokkering på sine datamaskiner. Derfor oppleves kun 0,18% av all reklame som relevant. Eller skrevet på en annen måte; 99,82% av all reklame oppleves som forstyrrende. Som drittdårlig.

Personalisering, retargeting og remarketing trenger derimot ikke å bli brukt til å prakke på publikum drittdårlig reklame. Det kan derimot bli brukt til å presentere publikum for gode historier. Og er det en ting vi ikke er drittlei av, så er det gode historier.

Det vanskelige er de gode historiene

Det er enkelt å lage drittdårlig reklame. Det er også veldig enkelt å bruke teknologi på en drittdårlig måte. Det er rett og slett drittenkelt å svi av drittmye penger som forstyrrer og irriterer de man ønsker å selge produkter, varer og tjenester til. Det er derimot mye vanskeligere å lage drittbra innhold. Innhold som oppleves nyttig og kanskje til og med underholdende. Innhold som ikke oppleves forstyrrende og påtrengende. Innhold som engasjerer og rører ved oss emosjonelt. Innhold som gjør at vi får lyst til å bli kunde. Innhold som forteller oss en historie vi kan identifisere oss med.

Les også: Det vanskeligste er det gode innholdet

Problemet er ikke drittdårlig teknologi som gjør det mulig å personalisere og målrette budskapet ditt. Problemet er drittdårlig utnyttelse av teknologien, kombinert med drittdårlig reklame.

Det er det folk er drittleie av.

* Coverbildet er tilfeldigvis fra Nettavisen, og tilfeldigvis av Mitsubishi. Og helt sikkert drittdyrt. Og drittirriterende.