fbpx
lineær tv

Dramatisk – 40 prosent mindre tv-titting i november

Den kommersielle målgruppen ser kun en halvtime på TV 2 hver dag. – Vi har lykkes veldig godt, synes TV 2.

TNS Kantar har lagt frem oversikt for hvor mye vi så på tv i november, og hvilke kanaler vi ser mest på. Kun lineært. Strømmetallene forblir en «gåte». Kampanje omtaler resultatene som en «Sterk tv-høst for TV 2» og viser til at kanalen økte sin markedsandel med 5,3% i november 2017, sammenlignet med fjoråret.

For alle TV 2 sine reklamekanaler var veksten på 3,8% i den kommersielle målgruppen mellom 20 og 49 år. Seerne kommer i all hovedsak fra NRK, som hadde en nedgang på 3%. 

Alle taper

Kampanje skriver derimot ingenting om det tv-kanalene bør være bekymret over. At den kommersielle målgruppen rømmer lineær-tv. Nedgangen er intet mindre enn dramatisk. Nær 40% mindre tv-titting målt i antall minutter 20 til 49-åringene ser på tv daglig. At den viktigste målgruppen til TV 2 ikke ser mer på tv-kanalene deres enn en halv time hver dag, kan umulig kalles for en sterk vekst:

lineær tv

 

NRK taper mest

TV 2 har ingen «sterk vekst». De har bare «minst fall».

lineær tv

Det er ikke sikkert at det er dramatisk heller – verken for TV 2, Discovery, MTG eller NRK. Hva om nedgangen skyldes overgang til strømme-TV? Kan det tenkes at det til og med er vekst å spore, om man hadde regnet inn nett-tv og tv-appene?

Les også: Barna rømmer fra tv-skjermen: – De yngste seerne er «ekstrem strømmere» (Dagens Næringsliv)

Mager trøst

Det er en mager trøst å vokse med 3,8% i markedsandel, samtidig som seertiden hos den kommersielle målgruppen – som du skal selge reklame til – faller med over 20%. Og det spiller ingen rolle om andelen tv-seere vokser på TV 2 Sumo, så lenge tv-kanalene tenker «lineær først», slik avisene har hatt tradisjon for å tenke «papir først»

Les også: På bare ett år har TV-seingen blant unge falt med 30 prosent. Og nå er hver tredje seer over 60 år (Medier24)

Lover svært godt

– Dette lover svært godt inn mot resten av den viktigte tv-høsten, uttalte Trygve Rønningen i TV 2 i august.

Gjør det egentlig det? Det ser kanskje mindre dramatisk ut, er vel mer riktig. Er forretningsmodellen basert på inntjening på lineær tv og ikke på nett, så hjelper det ikke å vokse i markedsandel, når andelen totalt blir mindre.

I mai skrev jeg ned 20 forslag til hvordan TV 2 Sumo kunne bli en bedre strømmetjeneste. Så langt har TV 2 sagt at de skal personalisere tjenesten. Men enn så lenge er det den samme Sumo-opplevelsen i dag, som det var i mai. Og som det «alltid» har vært.

Tell på nytt!

Fremtiden er ikke på papir. Den er heller ikke lineær. I alle fall ikke på tradisjonelle tv-kabler. Den er digital. Og i økende grad on demand og personalisert. Avisene har begynt å «telle på nytt». Det bør også tv-kanalene gjøre.

Bilde: Ajeet Mestry via Unsplash