TV 2 satser mye på TV 2 Sumo, men enn så lenge er kundene ikke spesielt fornøyde. Jeg har 20 forslag til hvordan TV 2 kan gjøre Sumo bedre. For publikum, annonsører og TV 2.
De fleste tradisjonelle TV-kanaler (les: lineære TV-kanaler) er tilgjengelige i dag som en strømme-tjeneste. Men på samme måte som de fleste avisene tenker (eller har tenkt) papir først og internett etterpå, blir TV først og fremst laget for det lineære publikum, for så å bli tilgjengelig via strømming. Det blir ikke gode strømmetjenester av en slik tilnærming. Derfor har jeg laget en liste med 20 forslag til hvordan TV 2 Sumo kan bli en veldig god strømmetjeneste; for publikum, annonsører og for TV 2.
Stikkordene er big data, algoritmer og kunstig intelligens for å oppnå en mer personalisert brukeropplevelse.
Les også: Hvor godt virker algoritme-drevne anbefalinger i NRK-TV? (NRKBeta)
Med en slik strategi går TV-selskapene glipp av store inntekter, brukerne glipp av en personalisert brukeropplevelse, og annonsørene glipp av mulighetene til å målrette sine kommersielle budskap. Og ikke minst; annonsørene må stort sett annonsere lineært, for at annonsene deres skal bli tilgjengelig digitalt.
Må reklamere lineært for at de unge skal se det på nett
Da Telenor lanserte sitt ungdoms-abonnement Yng (uttales Young) gjorde de et stort nummer ut av de ikke skulle bruke tradisjonelle kanaler for markedsføring.
– Ikke korrekt at Telenor droppet TV-reklame, skrev TV2-direktør Marius Høgebøl i Kampanje 14. mai.
Han la også til;
– At Berit Svendsen og Kristin Muri Møller har hektiske dager og sånn sett ikke har full oversikt over medieplanene er fullt forståelig. Men at tv-reklame ble droppet er ikke korrekt.
Berit Svendsen er administrerende direktør i Telenor Norge, og Kristin Mur Møller er finansdirektør. Men om Telenor skulle reklamert på TV 2 Sumo, hvordan kunne de gjort det uten å reklamere først på TV 2?
TV 2 Sumo tredje sist i Norsk Kundebarometer
TV 2 Sumo deltok for første gang på Norsk Kundebarometer sin undersøkelse. Dette er et forskningsprosjekt ved Handelshøyskolen BI. De har i over 20 år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere. Av 169 selskaper og tjenester, kom TV 2 Sumo på 167 plass. Pål Silseth, som er prosjektleder for Norsk Kundebarometer uttalte følgende om TV 2 Sumo
– Hvis Sumo skal være redningen for TV 2, så har de en stor jobb å gjøre. Merverdien står ikke i stil, og tjenesten oppleves som dårlig.
Les også: Nå kommer Facebook og tar TV-markedet også!
Slik kan TV 2 Sumo bli en god strømme-tjeneste – for alle
Utgangspunktet for en god strømmetjeneste i dag bør være at publikum får en så relevant og personlig tilpasset brukeropplevelse som overhodet mulig. For annonsørene gjelder det samme; at de får annonsert mot riktig målgruppe, og aller helst i riktig kontekst. «Right time, right place». Og for leverandøren – her TV 2 – så bør det være i deres interesse at de får utnyttet mulighetene til det fulle. Og det på tvers av alle digitale kanaler. Med deres «one size fits all» og hvor reklamen er «hard-kodet» inn i selve TV-programmet, vil varelageret lineært bli med over digitalt. Derfor må Telenor som et eksempel reklamere for Yng på TV 2 sine lineære kanaler, for at reklamen skal bli sett digitalt via TV 2 Sumo.
Les også: På bare ett år har TV-seingen blant de unge falt med over 30 prosent. Nå er hver tredje TV-seer over 60 år (Medier24)
Den tilnærmingen gjør også at TV 2 Sumo reklamerer for en dag eller et program som var aktuelt når det ble vist lineært, men som er alt annet en aktuelt for de som ser det samme programmet dager eller uker senere via TV 2 Sumo.
I TV 2 sitt tilfelle bør de ta sikte på å kunne samle inn så mye relevant data som mulig fra samtlige digitale kanaler. Fra TV 2 Sumo, til TV2.no – og de mest aktuelle sosiale medier. Det vil kunne gi merverdi for alle tre; TV 2, annonsører og publikum. Bedre økonomi for TV 2, bedre effekt for annonsørene og en bedre brukeropplevelse (og dermed økt merverdi) for publikum.
Publikum:
- Alle brukere bør ha sin egen profil. I dag er det kun den som betaler for abonnementet som logger seg på. I likhet med Netflix, bør også resten av husholdningen kunne etablere sin egen profil.
- Personlig profil. Hver bruker bør kunne lage sin egen profil, basert på egne preferanser. Her kan TV 2 Sumo foreslå alt fra egne programmer, til sjangere, kategorier, temaer, programledere og skuespillere. Profilen utvikles og endres dynamisk, på bakgrunn av programmer som blir sett, men også som følge av hvordan den enkelte bruker interagerer med de øvrige digitale kanalene til TV 2.
- Personalisert grensesnitt for «on demand» og «live». I stedet for å måtte velge mellom hva som ligger tilgjengelig «on demand» og hva som går «live» på de respektive kanalene, bør TV 2 Sumo fortelle meg hva jeg bør se på – i opptak eller sendt direkte. Og det fra forsiden.
- Sømløs integrasjon og oppdatering på tvers av enheter. Den personlige profilen bør følge vedkommende uavhengig om et program blir konsumert via Apple TV, Google Chrome, Smart TV, nettbrett eller smarttelefon. Starter jeg å se et program på TV-en, bør jeg fortsette der jeg slapp når jeg logger meg via en annen enhet.
- Koble profilen mot sosiale medier. TV 2 Sumo kan for eksempel tilby en måned gratis mot at profilen kobles mot minst ett sosialt nettverk og at man liker minst en Facebook-side til TV 2. På den måten kan TV 2 få ytterligere innsikt om den enkelte bruker, og dataene her kan benyttes for å gjøre både programmer og annonser mer relevant og aktuell. På samme måte som Facebook forteller meg hva andre liker, kan TV 2 Sumo fortelle meg hva andre ser på – totalt, men også hva mine venner ser på; «Du og 50 av vennene dine liker serie A. 100 av vennene dine liker også serie B».
- Økt brukerengasjement gjennom tilbakemeldinger. Programmer man har sett eller liker, bør kunne vurderes / «rates». Med terningkast eller de samme «reaksjonene» som Facebook har lagt opp til. Og tilbakemeldingene bør kunne deles i sosiale medier. Økt engasjement, gir mer data. Mer data gir mer innsikt. Og mer innsikt kan komme både bruker og annonsør – og dermed TV 2 til gode.
- Sosiale medier integrert i TV 2 Sumo. Klipp TV 2 har lagt ut på Facebook, bør bli en del av innholdet på TV 2 Sumo. Hva som vises avhenger av innsikt. Har jeg engasjert meg tidligere? Har mine venner engasjert seg i det aktuelle klippet? Klippene kan jeg Like, mislike, hjerte, elske og le.
Annonsør:
- Reklamen må skilles fra innholdet. Lages for TV 2 Sumo, ikke for TV 2. Annonsør må kunne handle annonser for TV 2 Sumo uavhengig av TV 2 sine andre kanaler. Her er det store muligheter til å handle alt fra programmatisk og dernest ned på den enkelte kanal og program.
- Kort annonse før et video-klipp. Klipp TV 2 har lagt ut på Facebook, og som vises på TV 2 Sumo-tjenesten, spilles av etter en relevant og kort annonse. YouTubes bumper-ads på 6 sekunder er såpass korte at man ikke rekker å spole over. Ei heller å bli irritert av. Er annonsene som vises basert på innsikt, øker også relevansen. Når annonser kun vises til relevante målgrupper, øker det også tilgjengelig varelager.
- Klipp som TV 2 deler på Facebook, og som publikum kan se på TV 2 Sumo, bør også kunne deles i de sosiale medier som hver bruker har koblet seg opp mot. Inkludert YouTube. Det betyr nye muligheter for annonsør å få frem sitt reklamebudskap, og nye inntektsmuligheter for TV 2.
- Native video-annonser på TV 2 Sumo. På lik linje som native annonser blander seg i inn i den øvrige feeden på Facebook eller på TV2.no, bør også TV 2 vurdere å tilby annonsører mulighet til å kjøre native video-annonser direkte i «dashboardet» på TV 2 Sumo. På samme måte som øvrig reklame, bør native videoene som vises være relevante for den enkelte profil. Da kan samme plass selges utallige ganger til forskjellige målgrupper. Og på lik linje som med annet innhold, bør også native annonser kunne Likes og deles i sosiale medier.
TV 2:
- God Morgen Norge og flere av nyhetssendingene bør lagres fortløpende som selvstendige klipp. Klippene bør legges ut i sosiale medier, men også på TV 2 Sumo. Med korte reklamer i forkant.
- Klippene bør være fritt tilgjengelige, og TV2 bør ta sikte på å tagge eventuelle gjester i studio. Jeg vil tro at det ikke er så mange gjester som ikke har lyst til å dele klippet videre i sosiale medier etter sending. Meg inkludert. Deling via TV 2 Sumo betyr nye reklame-inntekter, i tillegg til mye relevant data – fra både vedkommende som deler, men ikke minst fra de som ser det som blir delt. Her ligger det potensielt nye abonnenter og nye inntekter.
- Bilde-i-bilde. Ser jeg på et program, samtidig som et av mine favoritt-programmer – eller programmer som TV 2s algoritmer har estimert at jeg er interessert i å se, kan jeg få opp et bilde-i-bildet. Som en «notification».
- Velger jeg å bytte til det nye programmet, spilles det av en kort og relevant reklame.
- Varslinger på alle enheter. Sendes det et program jeg «burde» se på, kan jeg sette opp slike varsler på mine mine øvrige enheter hvor TV 2 Sumo er installert. Smarttelefoner, nettbrett og til og med smartklokker.
- Lagring i skyen. Har jeg ikke tid og anledning til å se programmet akkurat der og da, bør jeg få mulighet til å ta det opp. Opptaket kan for eksempel lagres i Apple TV. Varslingen kan jeg få på min smartklokke. For abonnenter som ikke har mulighet til å lagre lokalt i Apple TV, kan dette tilbys som en premium-tjeneste i form av skylagring.
- Skylagringsmodellen kan også belønnes med ekstra lagringsplass ved anbefaling og verving. Anbefaling og verving foregår ved deling i sosiale medier. Video i skyen kan deles med andre TV 2 Sumo-abonnenter.
- Anbefalinger via sosiale medier. Trailere på nye programmer og serier kan «dark postes» mot relevante målgrupper. Før traileren vises, kan det vises en kort reklame.
- Ser jeg på TV 2 Nyhetene og blir anbefalt gå inn på TV2.no for å «sjekke opp en viktig» sak, kan det også utløse en varsel for eksempel via Apple TV. Varselet kan sendes til mine øvrige enheter – med URL – gitt at jeg har samtykket under registrering at jeg ønsker det. Økt trafikk til TV2.no. Økte annonseinntekter, og mer data.
Les også: Mediebransjen vil endres radikalt i løpet av få år
Mye mer som kan gjøre TV 2 Sumo enda bedre
Det er helt sikkert mye annet som kan gjøre TV 2 Sumo enda bedre. Bedre først og fremst for publikum. En bedre brukeropplevelse vil også gjøre TV 2 Sumo mer attraktivt for annonsørene. Og det som er bra for både publikum og annonsører, er bra for TV 2. En forutsetning er å slutte å tenke lineært først. I tillegg er det særs viktig at man hele tiden tenker på hvordan data og innsikt kan optimaliseres for alle formål – på tvers av alle digitale kanaler.
Har du andre forslag til hva som kan gjøre TV 2 Sumo bedre? Eller andre TV-strømmetjenester.