fbpx
Telia

* Skjermbilde fra Telia sin "hverdagsforenkler"-reklamefilm på YouTube

Telia og Terje Johnsen disrupter seg selv. Før konkurrentene gjør det

Vil Telias nye «hverdagsforenkler«, Terje Johnsen, få Telia-kundene raskere over på streaming-TV? Er de svarte TV 2-skjermene en konsekvens av at vi ikke endrer oss før vi må og et disruptivt grep for å ikke bli disruptet av andre aktører?

Timing og kontekst

Timing is everything, kjenner du nok til. Kontekst er også viktig. Markedsføring og kommunikasjon handler på mange måter om å fortelle gode historier, som plasseres på riktig sted, til rett tidspunkt og tilpasset den enheten, flaten, kanalen eller det formatet som publikummet man ønsker å nå, sannsynligvis er på. 

Titt og ofte hører man om merkevarer og reklamekampanjer som bommer grovt hva gjelder timing. Noen mer ufrivillig enn andre. 

Frivillig og ufrivillig dårlig timing

SAS gikk på en smell med sin “Absolutely nothing”-reklame (les: What is truly Scandinavian?), rett før koronakrisen satt alle flyene deres på bakken. Reklamefilmen handlet om at vi Skandinavere ikke har funnet på noe som helst, men tatt med oss innovasjon og andre kulturelle innslag hjem, etter å ha flydd SAS. 

 

“We can’t wait to see what wonderful things you bring home next”, avsluttes reklamefilmen med. 

 

Nå kunne selvsagt ikke SAS vite at det neste vi tok med oss hjem, var et virus som snart har smittet 10 millioner mennesker verden over, kostet milliarder av kroner i redningspakker, tatt livet av titusener av mennesker og mer eller mindre overlatt SAS i økonomisk ruin. 

Terje Johnsen «to the rescue»

Telia derimot burde ha visst bedre. Muppet-dukken Terje Johnsen, med stemmen til skuespiller Henrik Mestad, kan vel sies å være dårlig timet. Årets mageplask, kaller Alf Bendixen det, og sikter til at man ikke kan snakke seg til å være en utfordrer. Telia demonstrerer sin utfordrerrolle ved å gi Get-kundene (som Telia eier) svarte TV 2-skjermer. 

Terje Johnsen er Telias hverdagsforenkler. Og kanskje ikke de svarte skjermene er så dumt allikevel. Det må jo kriser til for at vi skal endre oss. Det måtte et virus til – og påfølgende tvungen hjemme-isolasjon til – for at hele Norge skulle ta i bruk web-baserte konferanseløsninger for store og små møter. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Kriser skaper endringer

Kanskje det er svarte skjermer som må til for at “folk flest” – i alle fall dem som får TV-signalene sine fra Telia – til å forstå at TV kan man få via internett. Man trenger ikke å bruke fordyrende mellomledd for å se på Huskestue, Allsang på Grensen eller Premier League-kamper som starter opp igjen onsdag 17. juni. 

Man kan laste ned Sumo-appen på smarttelefoner, nettbrett og på Apple TV. Eller direkte på smart-TV-en som veldig mange av oss har fra før av. Du kan “chromecaste” TV 2 Nyhetskanalen direkte fra din smarttelefon til din TV – du kan med andre ord kutte kabelen. Det er jo hverdagsforenkling i praksis. 

Og det er jo det Telia ansatte Terje Johnsen for – som ikke bare oppfant telefonsvareren, smarttelefonen og veldig mye annet vi bruker og tar for gitt i dag. Tipper Terje Johnsen oppfant internett og TV-streaming også. 

Disrupt or be disruptet

Det sies at den beste måten å unngå å bli disrupted er å disrupte seg selv. Adapt or die. Kanskje Telia går med planer om å disrupte TV-boksen, kutte ut TV-distribusjonen og heller satse alle kortene på  Alt-over-IP. For som Terje sier, «ting trenger ikke å være så vanskelig».

Og det er mye enklere (og billigere) enn kanskje mange tror, å kjøre alt av TV-programmer rett over internett på din TV, enn via en TV-boks. Derfor «kuttet jeg også kabelen» til Telia selv for flere år siden, og har aldri sett meg tilbake. 

Det er jo uansett dit vi er på vei. Noen ganger må det en krise til. Andre ganger krever det en hverdagsforenkler, som disrupter egen arbeidsplass. Vi må ikke glemme at folk flest ikke vet hva de vil ha, selv om Telia «synger det i reklame-filmen sin”

Bra Terje. Bra.

Norges største utfordring

La du forresten merke til hva Telias administrerende direktør, Stein-Erik Vellan, sier innledningsvis i reklame-filmen – bare hør selv – uten teksting.

Terje vil nøye seg med å disrupte Telia. Stein-Erik vil bli Norges største utfordring.