teknologitrender

Den perfekte teknologi-stormen

Teknologi-aksjer verden over blør av mange årsaker. Samtidig er det fortsatt teknologien som vil redde verden og endre måten du og jeg lever, leker, lærer og jobber på.

Teknologiselskaper, -plattformer og teknologi i seg selv, har virkelig fått kjørt seg så langt i 2022.

Én ting er Elon Musks oppkjøp av Twitter, som fortsatt kan gå på trynet. Noe jeg forøvrig håper det vil gjøre. Og det tror jeg også Elon selv håper på. Uansett vil hele Musk/Twitter affæren gå inn i historien som ett av de mest bedritne oppkjøpsprosesser noensinne. 

Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotifyGoogle Podcasts, Podimo og PodMe.

Banket opp på børsen

Men, utover Twitter, som på grunn av Elon Musk har opplevd en kursoppgang så langt i 2022, har de aller fleste teknologiselskaper og -plattformer opplevd det motsatte. Og ikke bare i USA. Selv her hjemme har Schibsted, som ikke bare er et mediehus som blant annet eier VG og Aftenposten, men som også eier podkast-plattformen PodMe, rubrikk-plattformen Finn.no og distribusjonsselskapet HeltHjem, har fått smake på børsfall. Så langt i år er selskapets aksjeverdi barbert med nesten 70 prosent, mer enn fallet til giganter som Meta, Netflix og ikke minst Snap. Sistnevnte har falt nærmere 80 prosent i aksjeverdi så langt i år, noe som har resultert i at selskapet blant annet er i ferd med å si opp hele 20 prosent av arbeidsstyrken sin. 

Mange årsaker til børsfall

Ingen ser ut til å være skånet for nedgang i år. En nedgang som skyldes veldig mange faktorer. Alt fra pandemiens påvirkning av forsyningskjeder og kjøpevaner, til krigen i Ukraina, som igjen har bidratt til utfordringer for dagens forsyningskjeder, i tillegg til manglende tilgang på sjeldne mineraler som mange av produktene er avhengig av. Legg så til økende fokus på personvern og sikkerhet fra EU, Apples App Tracking Transparency og avlivningen av tredjeparts cookies, som alle gjør det vanskeligere å målrette markedsføringen, noe som har bidratt til fallende treffsikkerhet og effekt av markedsføringen, som har resultert i fallende reklameomsetning for flere av plattform-gigantene.

Når du så legger til økt inflasjon, økte renter, økte fraktkostnader, reduserte marginer og en generell dårligere forbrukerøkonomi, så går det hardt ut over omsetning og fortjeneste til mange av disse selskapene. Og når det ikke ser ut til å være noe lys i tunnelen med det første, så slår det hardt inn på prisingen av disse selskapene. 

Metaverset har kostet Mark og Meta milliarder

I tilfellet Meta er det nok også riktig å legge til at Marks metaverse-satsing ikke ser ut til å ha bidratt i noen særlig positiv grad til verken omsetning, fortjeneste og dermed aksjekursen. Milliarder på milliarder dollar er barbert vekk – fra både Meta og Mark – og nå er situasjonen såpass prekær at Meta har ansettelsesstopp, prosjekter blir skrinlagt og hele selskapet omtales som om det er i ferd med å råtne fra innsiden og ut. Legger man så til den eskalerende handelskrigen mellom USA og Kina, hvor Joe Biden nå nylig strammet handelsblokaden ytterligere til, med enda flere kinesiske selskaper på svartelisten, så sitter man igjen med en perfekt storm. 

I tillegg har Biden lagt til 31 kinesiske selskaper som amerikanske selskaper ikke får lov til å selge sin teknologi til. Tiltakene er Bidens mest aggressive til nå, i et forsøk på å stoppe Kina fra å utvikle kapasitet til å utvikle teknologi og produkter som Det Hvite Hus ser på som en trussel mot USAs økonomi og nasjonale sikkerhet. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

DJI svartelistes i USA

Ett av de nye selskapene USA svartelister er DJI. Allerede i fjor ble selskapet satt på Forsvarsdepartementets svarteliste, mens nå er også selve produktene til DJI svartelistet, da Biden og co mener at DJI samarbeider med det kinesiske militæret, blant annet i samarbeid med russlands krig mot Ukraina, hvor DJIs droner har vært instrumentelle. 

Alle disse faktorene har dratt med seg resten av de toneangivende teknologiselskapene. Apple er ned nesten 25 prosent i år. Amazon, Microsoft og Alphabet, moderselskapet til Google, er ned over 30 prosent så langt, mens Sony og Tesla er ned over 40 prosent, etterfulgt av Netflix som er ned over 60 prosent, noe som er på nivå med krypto-teknologiene Bitcoin og Ethereum. 

NFT-markedet er dødt

Alle blør, men noen blør mer enn andre. Og ingen blør mer enn NFT-markedet. Jeg meldte min skepsis ganske så tidlig når det kom til hele NFT-hypen eller -bølgen. Det lukta svindel og ponzi-scheme lang vei, og jeg var sikker på at det bare var snakk om tid, før lufta hadde for alvor gått ut av NFT-ballongen. 

Fra omsetningstoppen i januar i år på vanvittige 17 milliarder dollar av diverse apekatter og annet tullball, har NFT-markedet kollapset med over 97 prosent, og endte på kun – selv om det er fortsatt mye penger – 466 millioner dollar i september. 

NFT-kollapset er en del av hele krypto-utslettelse som har utspilt seg for hele verdens internett-befolkning, og som så langt kan skilte med 2.000 milliarder dollar som har forsvunnet i takt med rask innstramming av pengepolitikken som har utmagra spekulantene og fått FOMO-investorene til å finne på andre svindel-prosjekter. 

NFT-markedet er dødt. Lenge leve NFT-markedet. For selv om spekulantene og svindlerne har blødd seg tomme, betyr ikke det at det er kroken på døra for NFT-teknologien som sådan. Ei heller for krypto, blokkjeden, metaverset og web 3.0 som sådan. 

Overvurdere på kort sikt, undervurdere på lang

Som så mange ganger før har vi en lei tendens til å overvurdere ny teknologi på kort sikt, og undervurdere den samme teknologien på lang. Og etter at luften har gått ut av diverse ballonger, så vil det komme en ny vår hvor teknologien blir brukt til noe mer fornuftig. Og når krigen har gitt seg, og verden har blitt venner igjen, selv om vesten nok aldri blir venner med Kina eller Russland – noe som vil tvinge frem nye forsyningskjeder og produksjonsfasiliteter – så vil de skvetne aksjemeglerne få ny psykologisk tiltro til teknologi-aksjene igjen.

For det er fortsatt teknologien som kommer til å redde verden, realisere FNs bærekraftsmål, omstille det offentlige og private næringsliv, og endre måten du og jeg lever, leker, lærer og jobber på. 

Og mens aksjekursene ligger og kryper i søla, vit at det kan være en god tid å investere, hvis du tenker langsiktig. Og siden du ikke lenger tror at du kommer til å bli NFT-rik på late apekatter, kan du i stedet hygge deg som hobby kunstner ved hjelp av den kunstige kunst-intelligensen til blant annet MidJourney og DALL-E.