fbpx

De yngste er mest aktive på Facebook

At de unge rømmer Facebook har vi lest i flere år. Realiteten er helt motsatt, de yngste er faktisk de mest aktive.

– Facebook er for de gamle, Snapchat for de unge!

Faksimile fra Aftenposten, Dagbladet, E24 og Tek.no

Faksimile fra Aftenposten, Dagbladet, E24 og Tek.no

Vi har lest det i flere år – de unge rømmer, flykter, forsvinner eller misliker Facebook. Enten er det Snapchat eller Instagram som vokser, og det på bekostning av verdens største sosiale nettverk og Norges største mediekanal. Nå viser det seg derimot at sannheten er ganske så annerledes – tvert i mot faktisk, og det bekreftes av to sikre kilder – henholdsvis SSB og Ipsos MMI.

14. april publiserte SSB «Norsk mediebarometer for 2014» som kunne fortelle oss at «flere leser nettaviser enn papiraviser». Men i tillegg kunne SSB også informere om den økte bruken av sosiale medier og da spesielt Facebook:

– Av dem som var innom Internett i løpet av en gjennomsnittsdag, hadde 64 prosent vært innom Facebook og 22 prosent hadde vært innom andre sosial medier. 40 prosent hadde brukt banktjenester og 75 prosent hadde lest nyheter. I alle aldersgrupper er det betydelige andeler som er innom Facebook en gjennomsnittsdag, men særlig gjelder det 16-24-åringene.

I alle aldersgrupper er det betydelige andeler som er innom Facebook, skriver SSB, men SÆRLIG gjelder det altså de yngste. Stikk i strid med alle «Facebook-krisene» som journalister har skrevet om.

Fire dager tidligere hadde analysebyrået Ipsos MMI sluppet sin siste utgave av «SoMe-tracker» som tar for seg de profiler og bruksfrekvens for de mest populære sosiale nettverkene her til lands.

Fra Ipsos MMI kan vi lese blant annet at andelen som bruker Facebook daglig er høyere blant kvinner og de som er yngre enn 30 år. Aldersgruppen 18 til 29 år har tradisjonelt vært Snapchats sterkeste målgruppe, hvilket den også fortsatt er. Det betyr derimot at den samme målgruppen bruker BÅDE Facebook og Snapchat aktivt.

Det som derimot er et faktum er at veksten av nye Facebook-brukere er størst blant de eldre. Nå er heller ikke det så merkelig, gitt at nesten alle – 92 prosent av menn og 95 prosent av kvinner mellom 18 til 29 år – er på Facebook. Da blir vekst i antall nye brukere irrelevant. Den samme målgruppen har mer å «gå på» hos Snapchat – der har 72 prosent av menn og 84 prosent av kvinnene en konto. Slik blir det nyheter av – for så lenge pressen kan skrive at Snapchat vokser hos de unge, mens Facebook vokser hos de gamle, så vil vi tro at «de unge rømmer Facebook».

Det gjør de altså ikke. Ikke ennå i alle fall. Derimot deltar de yngste i flere sosiale nettverk. For forskjellige formål – nyheter, sladder, øyeblikk, åpne- og lukkede samtaler, inspirasjon, kunnskap og underholdning. De yngre blir mer og mer mål- og kvalitetsbevisste, og mindre opptatt av volum.

Les også: Ungdom slakter foreldrenes bruk av Facebook 

Kanskje noen av oss eldre også kan bli mer fokusert på verdi, og mindre på volum. Hva tenker du?