fbpx
iPhone

De fleste har ikke lyst til å kjøpe brukt mobil

Leiemobilselskapet Release har gjennomført en undersøkelse og konkluderer med at «Unge er mest positive til å kjøpe brukt mobil». Men 6 av 10 under 30 år vil helst ha ny mobiltelefon.  Andelen av de unge som kun vil kjøpe brukt iPhone, skulle jeg likt å se.

Det er store forskjeller i holdningen til brukt mobil mellom de unge og godt voksne. Norstat har på vegne av Release spurt et representativt utvalg i befolkningen om de synes det er greit å kjøpe brukt mobil. Hele 42 prosent i aldersgruppen 18 til 29 år svarer ja på dette spørsmålet, mot 26 prosent i befolkningen generelt og kun 17 prosent i aldersgruppen over 50 år.

Brukt iPhone vs brukt Android

Jeg skulle gjerne sett fordelingen mellom dem som ville kjøpt en brukt iPhone vs en brukt Android-telefon. Og gjerne fordelt på kjønn. Hypotesen min er at en stor andel ikke vil ha noe i mot å få seg en pent brukt iPhone. Årsaken er flere;

På Finn.no er det i skrivende stund over 7.000 forskjellige iPhone-telefoner til salgs. Av de mest populære Android-telefonene, er de i underkant av 2.000 Samsung-telefoner til salgs, 500 Huawei-telefoner og 300 Nokia-telefoner.

Her hjemme vil min tenåringsdatter heller ha en gammel iPhone med knust skjerm, enn en ny og mye bedre Android-telefon. Sønnen min bryr seg mye mindre og trives godt med sin OnePlus-telefon.

Miljø- eller merkebevisst?

Øystein Eriksen, tidligere sjef for OneCall, nå administrerende direktør i release, uttaler i pressemeldingen at

 – Flere undersøkelser viser at unge har et større miljøengasjement enn eldre. En mobiltelefon inneholder rundt 30 grunnstoffer, og noen er det knapphet på. Da er det bra at vi sørger for at hver mobiltelefon lever lengst mulig, og at den ved veis ende blir resirkulert på en forsvarlig måte.

 

Jeg har ingen grunn til å ikke tro på at de yngre er mer miljøbevisste enn (oss) eldre. Samtidig skulle jeg som nevnt gjerne sett en mer detaljert undersøkelse som svarte på blant annet hvilket merke de vil kjøpe brukt og hvorfor. Er det fordi de vil ha iPhone, men ikke har råd til en ny, eller er det fordi en mobiltelefon inneholder rundt 30 grunnstoffer som det er knapphet på?

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Tross alt vil fortsatt 6 av 10 unge ha ny mobiltelefon. Kan det tenkes at de siste 4 av 10 egentlig har lyst på en ny telefon de også, men ikke tar seg råd. Jeg mistenker det siste, og får litt av mistanken bekreftet videre i pressemeldingen:

Også når det gjelder å kjøpe brukt mobiltilbehør, er de yngste mest positive. Én av tre under 30 år synes det er greit å kjøpe brukt tilbehør, som lader, hodetelefoner, airpods, og liknende. Til sammenlikning svarer 22 prosent i befolkningen generelt ja på spørsmålet om de synes det er greit å kjøpe brukt tilbehør til mobilen sin.

Pressemeldingen skriver airpods og ikke trådløse øretelefoner. Det tror jeg ikke er tilfeldig. På Finn.no er det 550 par med AirPods til salgs, mens jeg kun fant 10 par med Samsung Galaxy Buds til salgs. Jeg har blant annet hørt om flere tilfeller hvor ungdom har blitt ranet for sine Apple AirPods, men aldri for et par Samsung Galaxy Buds eller andre.

Fakta fra undersøkelsen

Kort oppsummert fra undersøkelsen, som er utført av Norstat for leiemobilselskapet Release i et representativt utvalg på 1000 respondenter.

Kort oppsummert våger jeg meg til å påstå at de fleste foretrekker å kjøpe ny mobil. Jeg tror det er svært få som foretrekker å kjøpe brukt. Av dem som kjøper brukt, tror jeg de fleste kjøper iPhone og AirPods, og at de gjør det fordi de ikke har eller tar seg råd til å kjøpe nytt. Og det viktigste til syvende og sist er å ha en iPhone. Ikke nødvendigvis en ny iPhone.

Hva tror du?

 

Bilde: Paul Hanaoka via Unsplash